sobota, 2 marca 2013

Pierś w migdałach i pomidorowym sosie




Składniki:
  • pierś z kurczaka 2 szt
  • bułka tarta 3 łyżki
  • migdały mielone 2 łyżki
  • jajko 1 szt
  • pomidory w puszce 1 szt
  • cebula mniejsza 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • olej z pomidorami 3 łyżki
  • sól ,cukier,bazylia ,pieprz kolorowy do smaku
  • mozzarella 1 kulka
  • pomidor 1 szt
Przygotowanie:
 
Piersi oczyścić, przekroić na pół i lekko rozbić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z migdałami. Piersi zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce z migdałami. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na patelni rozgrzać olej dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko zeszklić i dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażać cały czas mieszając. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Sos doprawić do smaku. Przelać sos do naczynia do zapiekania, ułożyć usmażone piersi. Na każdej piersi położyć plasterek pomidora i mozzarelli. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do rozpuszczenia się mozzarelli. Podajemy z makaronem lub ryżem.




5 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja na obiad:) Super!

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Wszystko wygląda taaak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste i pyszne, to co lubie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie jest rzeczywiście łatwe i proste,ale najważniejsze że smaczne.

    OdpowiedzUsuń