.

piątek, 12 kwietnia 2013

Podwójnie czekoladowa rolada z malinami

Zapraszam Was dzisiaj na roladę z pysznym kremem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.Rolada z tym kremem na prawdę warto zrobić,polecam i zachęcam do upieczenia.


Składniki:

  • Biszkopt kakaowy
  • jajka 5 szt
  • cukier 5 łyżek
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Krem czekoladowy
  •  margaryna lub masło 250 g
  • jajka 4 szt
  • cukier 1 szk
  • czekolada gorzka 1 szt
  • kakao ciemne 3 łyżeczki
  • Do dekoracji
  • maliny
  • jeżyny
  • czekoladowa posypka
Przygotowanie:
Biszkopt-Białka ubić na sztywno dodać cukier,żółtka i ubij tak długo , aż masa będzie sztywna.Mąkę przesiać z proszkiem i kakao przez sitko dodać do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką.Masę wylać na blachę z brzegami wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 25 min w 170 st.Po wyjęciu ciepły biszkopt zwinąć w roladę i owinąć bawełnianym ręcznikiem.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Krem; Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i przesiane przez sitko kakao. Mieszać łyżką do rozpuszczenia czekolady i odstawić do wystudzenia.Margarynę/masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową. 2/3 kremu rozsmarować na biszkopcie,ułożyć przez całą długość rolady maliny i jeżyny i zwinąć. Wierzch  rolady posmarować i udekorować odłożonym kremem.Ułożyć na przemian maliny i jeżyny,obsypać czekoladową posypką.Odłożyć do stężenia kremu. 





23 komentarze:

  1. Przepiękna! Już się przymierzam do zrobienia takiej samej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,mam nadzieję że zrobisz i nie pożałujesz.

      Usuń
  2. perfekcyjna w każdym calu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Alu prześliczna rolada :))) coś niesamowitego :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wyśmienicie, muszę przygotować podobny na specjalną okazję ;) dzięki za przepis, pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Klasyczny krem maślany - najlepsza rzecz na świecie! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję,to prawda klasyka jest najlepsza,często robię takie klasyczne rzeczy i uważam ,że te przekombinowane to czasami tylko na oko ładnie wyglądają.Ale najważniejszy jest smak.

      Usuń
  6. Jestem u Ciebie pierwszy raz. Nie wiedziałam, że piszesz bloga, trafiłam tu przypadkowo, ale zatrzymała mnie na dłużej Twoja perfekcyjna rolada. Piękna dekoracja, no i te świeże owoce...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi,że się zatrzymałaś.Bloga prowadzę od niedawna.Cieszę się ,że rolada się spodobała.Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Czekoladowe dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Reeeeewelacja :) Wygląda idealnie, aż szkoda ją jeść :) w lato wpadam do Ciebie na kawkę i obowiązkowo na tę roladę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki,zapraszam na kawę,ale musisz dać znać kiedy ,żebym zdążyła upiec.

      Usuń
  9. pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  10. To i ja sobie odkrawam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiekna,polaczenie czekolady i malin to jest to.Juz czeka w kolejce.

    OdpowiedzUsuń
  12. Alinko, ta rolada to majstersztyk. Z pewnością jest pyszna, ale jej widok.... po prostu cudna :)

    OdpowiedzUsuń