środa, 15 maja 2013

Kompot rabarbarowo - pomarańczowy

Z rabarbaru lubimy także kompot. A że lubię też pokombinować dodałam pomarańczę i wyszło pysznie. Spróbujcie.


Składniki:
  • 0,5 kg rabarbar
  • 1 szt pomarańcza
  • do smaku cukier
  • 3 l woda
Przygotowanie:
 
Zagotować wodę. Następnie dodać do niej pokrojony w kawałki rabarbar oraz wcześniej sparzoną i wyszorowaną szczoteczką pomarańczę  pokrojoną w plasterki  razem z skórką. Dodać około 5 łyżek cukru i gotujemy około 10minut. Kompot schłodzić i dosłodzić wg smaku. Najlepiej smakuje bardzo zimny. 


11 komentarzy:

  1. bardzo fajny przepis:)
    taki w sam raz na upały do picia !:)
    obserwuje i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś na orzeźwienie super sprawa, u mnie kompot był :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kompot! coś pysznego i idealnego na dzisiejszy dzień :)
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy16 maja, 2013

    ooo to coś dla mnie na niedzielny obiad, fajny pomysł i przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kompot z rabarbaru :P z pomarańczą musi być jeszcze lepszy

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak sobie myślę, że chyba nie próbowałam jeszcze kompotu z rabarbaru... A przecież musi być pyszny! :)

    Zapraszam na podsumowanie akcji Cytrynowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również jeszcze nigdy nie próbowałam kompotu z rabarbaru i jestem ogromnie ciekawa tego smaku :) Wygląda orzeźwiająco i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro mamy sezon warto zrobić.Ale żeby był w takim kolorze musisz szukać czerwonych łodyg-zdecydowanie smaczniejszy jest od zielonego.

      Usuń
  8. najlepszy dla mnie kompot z rabarbaru i też dodaję przeróżne owoce, jakie mam pod ręką, lubimy mało słodki i najlepiej gasi pragnienie w upały jednocześnie orzeźwiając.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mocno nie słodzę ale za to dobrze schładzam.

      Usuń