wtorek, 14 maja 2013

Rabarbarowiec kruszony

Kolejna propozycja na wykorzystanie rabarbaru.Ciasto kruszone jest tak łatwe do zrobienia że poradzi sobie z nim nawet osoba która dopiero się uczy piec.A że łatwe wcale nie znaczy że nie może być smaczne, wprost przeciwnie ciasto jest bardzo smaczne.No i ta kruszonka którą bardzo lubię.


Składniki:
  • 1 kostka margaryna
  • 1 i 3/4 szk cukier
  • 2 szk mąka pszenna
  • 1 szk  mleko
  • 5 szt jajka
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukier waniliowy
  • 1 kg rabarbar
  • 5 łyżek cukier
  • 1 szt budyń waniliowy
Przygotowanie:
 
Pokrojony rabarbar na 1,5 cm kawałki zasypać cukrem(5 łyżek) i odłożyć na około 20 min.Przed dodaniem rabarbaru do ciasta dodać budyń i wymieszać.Margarynę, cukry i mąkę zagnieść na kruszonkę.Odłożyć 1,5 szklanki kruszonki.Jajka zmiksować z proszkiem do pieczenia i mlekiem,dodać do kruszonki i wymieszać łyżką(nie miksować)ciasto powinno mieć niejednolitą konsystencję .Ciasto wylać na blachę z brzegami wysmarowaną margaryną. Na ciasto wyłożyć rabarbar wymieszany z budyniem i rozkruszyć drobno odłożoną kruszonkę. Piec w 180 st około 50 min.Blacha 28*40 cm.



14 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda! Trzeba korzystać z sezonu na rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! U mnie też dzisiaj z rabarbarem :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy14 maja, 2013

    smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, jak przesmacznie wygląda!
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ to sama przyjemność,móc dodać przepis do akcji.

      Usuń
  5. z kruszonką i ja skosztuję ...pyszne polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja swego czasu nie przepadałam za rabarbarem a ciasta z nim były po prostu nie do przełknięcia... jak dobrze, że mi to minęło :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie smaki się zmieniają,Teraz wiesz co straciłaś,Ja swego czasu nie lubiłam szpinaku.A teraz bardzo lubię.

      Usuń
  7. bardzo lubię ciasta z rabarbarem, zwłaszcza jak drożdżowe. Jak byłam mała to wcinałam taki maczany w cukrze, najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. rabarbar i kruszonka to po prostu duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń