.

sobota, 1 czerwca 2013

Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową

Sezon rabarbarowy nadal trwa.Dzisiaj zagościł u mnie jogurtowiec z rabarbarem z pyszną migdałową kruszonką.Ciasto jest wilgotne ale też i bardzo lekkie.Rabarbar nadaje kwaskowatego smaku.Oczywiście  ciasto można zrobić z dowolnym owocami i bardzo zachęcam do wypróbowania.Bardzo łatwo się je robi.


Składniki:
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 160 ml oleju
  • 4 szt jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2,5 szk mąki pszennej
  • 1 szk cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • Kruszonka
  • 1,5 łyżki zimnego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 6 łyżek mielonych migdałów
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
 
Rabarbar umyć ,pokroić i zasypać dwoma łyżkami cukru. Do jednego naczynia włożyć jogurt naturalny,olej,jajka oraz esencje waniliową i za pomocą metalowe trzepaczki roztrzepać.Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia dodać cukier.Do płynnych składników dodawać stopniowo suche składniki i mieszać.W zależności od gęstości jogurtu jeśli masa jest rzadka dodać mąki do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Rozłożyć pokrojony rabarbar. Kruszonka:zimne masło zagnieść z cukrem i zmielonymi migdałami.Rozkruszyć na górę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 50 min.Do suchego patyczka.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.


19 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Oj tak nawet można powiedzieć że bardzo pyszne.

      Usuń
  2. Jogurtowe z rabarbarem - to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Alinko, ślicznie wygląda to ciasto ;) aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu,naprawdę pyszne ciasto.

      Usuń
  4. fajne, chyba się skuszę na wypróbowanie po kolejnej dostawie rabarbaru z działki:)
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznościowy.
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie go do akcji rabarbar2013.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie wygląda :) Chyba się skuszę na to ciasto w niedługim czasie, jak tylko znajdę chwilę czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja proponuję zrobić jak najszybciej bo warto.

      Usuń
  7. doskonałe połączenie smaków:) ale pyszności:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki uzupełniają się idealnie słodko i lekko kwaśno.

      Usuń
  8. zrobilam tak jak w przepisie i wyszedl mi .. straszny zakalec, jeszcze nigdy czegos podobnego nie mialam , zeby sprobowac udalo mi sie ciut boczki odkroic -- b. smaczne , niestety poszlo do kubla - co zrobilam nie tak??,prosze o podpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być kilka powodów, za dużo rabarbaru, zbyt krótko pieczony za niska temperatura. Każdy musi temperaturę dostosować do swojego piekarnika i podejrzewam że nie sprawdziłaś patyczkiem tak jak pisze w przepisie. Są jeszcze takie osoby które muszą w początkowej fazie pieczenia otworzyć piekarnik i to też jest bardzo duży błąd tzw ciekawość jak rośnie. Namawiam do ponownego upieczenia. możesz zamiast rabarbaru dodać plasterki jabłek i też powinno być dobre. Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłam.

      Usuń
    2. zrobilam z malinami swiezymi ale to napewno nie maliny, tak otwieralam piekarnik i patyczkiem nie sprawdzalam poniewaz pieknie uroslo mysle,ze i tak by to nic juz nie zmienilo,ale to otwieranie pieca kilka razy moglo mi zrobic krecia robote, hahah,dzieki ,pozdrawiam

      Usuń
    3. sory, jeszcze 1-pytanko a czy to,ze miksowalam mikserem nie moze byc przyczyna??, bo u Cibie za pomoca trzepaczki ?? dzieki

      Usuń
    4. Jeśli mieszasz mokre z suchymi nie używasz miksera to kolejny błąd. :)

      Usuń