niedziela, 30 czerwca 2013

Rolada truskawkowa

Od dłuższego czasu się zabierałam żeby upiec to ciasto.W końcu go zrobiłam i muszę przyznać że jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole.


Składniki:
  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1/2 szk cukru
  • 3/4 szk mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa galaretkowa
  • 2 szt galaretka truskawkowa
  • 0,5 kg truskawki
  • truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji
Przygotowanie:
 
Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st na około 15min.Po upieczeniu gorący biszkopt papierem do dołu przełożyć do formy keksówki.Ostudzić.

 Masa galaretkowa: połowę truskawek zmiksować,resztę zostawić w całości. Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody,odłożyć do lekkiego stężenia.Dodać zmiksowane truskawki i ponownie odłożyć do lekkiego stężenia.Tężejącą masę wylać do środka biszkoptu przekładając całymi truskawkami.Ponownie odkładamy do całkowitego stężenia.Podajemy udekorowane owocami i oprószone cukrem pudrem.
 Blacha na biszkopt 34*25 cm Forma keksówka 30*12 cm. 

* inspiracją był przepis  http://www.mojeciasto.pl/przepisy/wykwintny-truskawkowiec-6437.html

Truskawkowy zawrót głowy 2013 Owoce z sadu i dzialki

22 komentarze:

  1. moje ulubione odkąd zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje też ,szkoda że tak długo odwlekałam zrobienie tego ciasta,wypróbuję również z innymi owocami

      Usuń
  2. piękna kompozycja na zdjęciu, rolada musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia, piękna dekoracja ciasta i ciasto pewnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. eleganckie w każdym calu!
    to mi przypomniało, że lata świetlne nie robiłam żadnej słodkiej rolady, a warto
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie że warto,mam nadzieję że zrobisz jakieś pyszności

      Usuń
  5. Rzeczywiście pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie. Idealnie wręcz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! Świetny pomysł z tym przełożeniem do keksówki.

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też to ciasto robiłam, bardzo mi smakowało :) Twoje wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dziękuję za wszystkie miłe komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowicie wygląda :) Dziękuję za zgłoszenie do truskawkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetna roladka, aż slinka cieknie

    OdpowiedzUsuń