środa, 31 lipca 2013

Babeczki z makiem i smażonymi wiśniami

Babeczki z dodatkiem mielonego maku i z wkładką z smażonych wiśni.Puszyste,  przełamane kwaśnym smakiem wiśni.Po prostu pyszne.


Składniki:
  • 150 g margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mielonego maku
  • 100 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 szt jajka
  • 250 g wiśni wydrylowanych
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki wiśniówki
  • 2 łyżeczki konfitur fix
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
 
Mąkę ,proszek i sól przesiać.Dodać mak,cukier i wymieszać. Margarynę rozpuścić.Do mleka wbić jajka i roztrzepać.Do suchych składników dodać mleko z jajkami,letnią margarynę i wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do 2/3 wysokości.Z upieczonych babeczek ściąć górę wykroić nożykiem w środku dziurkę na wiśnie.Do środka każdej babeczki dajemy łyżeczkę wiśni,przykryć ściętą górą i oprószyć cukrem pudrem. Wiśnie przełożyć do rondelka dodać cukier, konfitur fix i smażyć od czasu do czasu mieszając około 5 min.Zdjąć z ognia i ostudzić.Do zimnych wiśni dodać wiśniówkę i wymieszać. 


9 komentarzy:

  1. Mak z wiśnią tworzy ciekawa kompozycję smaków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie się uzupełniały,polecam.:)

      Usuń
    2. Tez się właśnie zastanawiałam jak smakuje mak z wisniami. To musi być super polaczenie!

      Usuń
  2. Wiśniówka, mak i delikatne muffiny, to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne, wyśmienite połączenie! Ostatnio o takim samym zestawieniu myślałam tylko jeszcze wiśni nie kupiłam :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Alinko, wyglądają ślicznie te Twoje babeczki :) naprawdę super ;)

    OdpowiedzUsuń