czwartek, 29 sierpnia 2013

Leczo z cukinią

Sezon na cukinię trwa, w ogródku co parę dni mam kilka młodych cukinii. A leczo z cukinią bardzo lubimy więc robię kilka razy w sezonie. Zapraszam.


Składniki:
  • 450 g cukinii (oczyszczonej)
  • 500 g pomidorów
  • 400 g papryka czerwona
  • 300 g cebula
  • 350 g kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • 1 szk wody
  • sól, pieprz,kucharek do smaku 
Przygotowanie:
 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na tej samej patelni co cebulę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i na tej samej patelni podsmażyć. Cukinię obrać i oczyścić, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć obrać z skórki, pokroić i dodać do reszty składników.
Wszystkie składniki umieścić w jednym garnku, dolać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe,ziele angielskie, paprykę słodką, przecier, ketchup i wszystko razem gotować do miękkości. Doprawić do smaku. W czasie gotowania często mieszać żeby się nie przypaliło. Jeśli lubimy leczo na gęsto możemy sos zagęścić mąką. 


14 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie! Chętnie skosztowałabym takiego leczo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy jeszcze na straganach cukinię więc zachęcam do zrobienia.

      Usuń
  2. najlepsze wykorzystanie cukinii:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię w każdej postaci:) A leczo jest świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam leczo i nie wyobrażam sobie, żeby miało w nim zabraknąć cukinii. więc kiedy brak mi pomysłów na spracowanie cukinii i innych warzyw, to nadchodzi sprzątanie lodówki i zawsze wychodzi leczo ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Be cukinii, to ja lecza nie jadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. na ile osób są podane mniej więcej składniki? Mi zależy żeby 6 osób się najadło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jak dużo jedzą. Ale myślę że powinno wystarczyć. Jednak leczo ma to do siebie, że można spokojnie podgrzać na drugi a nawet trzeci dzień. Wiec możesz zwięszyć proporcje jak chcesz.

      Usuń
    2. Zrobiłam! wyszło bardzo pyszne! i jeszcze na jutro starczyło :)

      Usuń
    3. No to bardzo się cieszę. Pozdrawiam.

      Usuń