poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Ciasto odwracane z mirabelkami

Mirabelki - nie każdy je zna i nie wszyscy je lubią. Ja lubię je bardzo. Dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo łatwe do zrobienia odwracane ciasto z tymi małymi żółtymi śliweczkami.



Składniki:
  • 180 g margaryny
  • 340 g mąki
  • 4 szt jajka
  • 300 g cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki cukru
  • mirabelki
Przygotowanie:
 
Jajka, cukier i esencję waniliową zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt grecki i zimną rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Formę do tarty z wyjmowanym dnem na spodzie wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować margaryną. Na papierze rozsypać 2 łyżki cukru i ułożyć umyte i wypestkowane mirabelki. Na mirabelki wylać ciasto, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 45 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i po 15 min wyjąć z formy nie zapominając o odwróceniu ciasta.




13 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie, słonecznie jak letnie słońce :) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz już chłodno się robi ,więc o słoneczku na talerzu można chociaż pomarzyć.

      Usuń
  2. Z mirabelkami jeszcze ciasta nie robiłam. Muszę spróbować, bo wygląda bardzo apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tym odwracaniem, bo zazwyczaj owoce zostają na dnie, a mirabelki bardzo lubię, więc i ciasto jak najbardziej dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację a ciasto wg mnie bardziej efektowne u góry z owocami.

      Usuń
  4. Rewelacja. Tak dawno nie widziałam mirabelek w przepisach, a musi być cudownym dodatkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda idealnie :) ale bym zjadła!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę słońce na talerzu:D Do tej pory tylko raz udało mi się przygotować ciasto z tymi śliweczkami i przyznam, że bardzo mi posmakowało:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz te małe śliweczki, to mam nadzieję że to ciasto polubisz.

      Usuń