czwartek, 19 września 2013

Marchwiowe z lukrem królewskim

Może ktoś pomyśli ale jak to marchewka do ciasta? Ale gwarantuję, że to świetne połączenie. Ciasto jest puszyste i jednocześnie wilgotne.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szkl oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 szkl startej marchewki
  • 1 szkl orzechów włoskich krojonych
  • 1i3/4 szkl mąki pszennej
  • Lukier królewski
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 białko
  • barwnik zielony
  • barwnik pomarańczowy
  • marcepan na marchewki
Przygotowanie:
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy i ponownie wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm i piec w 170 stopniach około 40 min, do suchego patyczka. 

Lukier królewski: przesiać cukier puder, dodać białko i zmiksować na jednolitą, puszystą i gładką masę. Jeżeli lukier będzie za rzadki dodać cukru pudru.  
Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marchewkami z marcepanu.
Małe porcje marcepanu zabarwić barwnikiem i uformować marchewki.



11 komentarzy:

  1. ale kusząco wygląda! :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewki dekoracyjne świetne:)A ciasto marchewkowe znam,robiłam też marchewkowe muffinki,bardzo lubiane są u mnie takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama nigdy nie robiłam takiego ciasta, ale dane mi było się nim objadać:) Natomiast wersji z lukrem nie znałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Potwierdzam że marchewka w cieście to świetna sprawa ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniami, uwielbiam ciasta marchewkowe :) W dodatku można się trochę oszukać, że marchewka to przecież samo zdrowie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię :) pięknie udekorowane!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy jeszcze nie jadłem takiego ciasta.Marchewki cudo.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię marchewkowe ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od jakiegoś czasu chodzi za mną marchwiowe i mnie nawołuje, więc pewnie pora je zrobić. Tym razem spróbuję po twojemu:)

    OdpowiedzUsuń