czwartek, 5 września 2013

Pomidory suszone zalane gorącym olejem

Latem mamy pyszne, pachnące pomidory. Żeby zachować ich smak na zimę suszę je w piekarniku , przekładam do słoików i zalewam gorącym olejem. Pomidory wykorzystuję w zimie szczególnie jako dodatek do faszerowanych mięs. Dodatkowo olej z pomidorów  wykorzystuję  jako dodatek do surówek lub pieczenia mięsa, jest bardzo aromatyczny i ma ciekawy smak.




Składniki:
  • 2 kg pomidorów odmiany limo
  • 3-4 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • sól ziołowa
  • cukier
  • olej rzepakowy Rapso
  • listki bazylii
Przygotowanie:
 
Pomidory umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć nasionka. Ułożyć ciasno na blaszce posmarowanej olejem. Na każdą połówkę dać cienki plasterek czosnku, oprószyć cukrem i solą ziołową z młynka. Listki rozmarynu pokroić i posypać pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 st z termoobiegiem i suszyć. Suszenie trwa około 3- 4 godziny w zależności jak mięsiste mamy pomidory. Jednak musimy uważać żeby ich nie przesuszyć i nie przypalić. Ususzone zimne pomidory ułoży w słoikach, dodać gałązkę rozmarynu 2-3 listki bazylii i zalać gorącym olejem. Zakręcić odwrócić do góry dnem na 15 min. Po tym czasie odwrócić i zostawić do wystudzenia. Zimne wynieść do spiżarni lub piwnicy. 


7 komentarzy:

  1. Wyglądają smacznie już w słoiczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też wczoraj suszyłam pomidory przez 3 godziny. Dzisiaj uznałam, że dosuszę je jeszcze przez godzinę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, uwielbiam. Ja dodawłam do szaszłyków takie pomidory. Smarowałam nimi mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają bardzo smacznie, niepróbwałam tak przechowywać pomidorów:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ukrywam,że z zazdrością patrzę w stronę tych pyszności,które szykujesz na zimę-wspaniałości!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha coś trzeba robić. Zima to się fajnie schodzi do piwniczki i wyciąga.

      Usuń
  6. Mam nadzieję, że i mnie uda się je zrobić przed końcem sezonu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń