środa, 11 września 2013

Fettuccine ala carbonara

Makarony bardzo lubimy a to spaghetti lubimy najbardziej. Często je robię i jakoś nam się nie przejadło. Szybkie i bardzo smaczne danie. Tym razem w wersji dla dorosłych podałam z włoskim  czerwonym , półwytrawnym winem Celebro. Jest to wino wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii. 
Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy.


Po więcej informacji i fantastycznych przepisów zapraszam do Klubu Celebro.





Składniki:
300 g makaronu fettuccine szerokie wstążki
150 g boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 ml wina białego półwytrawnego Celebro
oliwa z oliwek do smażenia
150 ml kremówki
2 żółtka
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
 Boczek pokroić w cieniutkie paseczki i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Zdjąć boczek z patelni i podsmażyć na rumiano pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do cebuli dodać boczek (odłożyć 1 łyżkę ) wlać wino i  całość smażyć około 3-4 minuty. W kremówce dokładnie rozmieszać żółtka i wlać do boczku. Całość mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron, wymieszać i od razu podawać. Przed podaniem posypać na wierzchu odłożonym boczkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Do spaghetti carbonara świetnie pasuje czerwone półwytrawne wino Celebro.
Jeśli sos będzie za gęsty możemy podlać bulionem lub śmietaną.









17 komentarzy:

  1. Lubię carbonare :) robię podobnie, ale posypuję jeszcze parmezanem na koniec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ukochany makaron mojego Skarba ;) slicznie ci wyszedl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka cieknie na ten pyszny makaronik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie:) dawno już nie jadłam takiego spaghetti:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spaghetti jest u mnie w domu zawsze mile widziane :D pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fettuccine to nie spaghetti,ale pysznie wygląda i na pewno pysznie smakuje.Ja zapiszę to jako "Fettuccine a'la carbonara" Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za cenną uwagę. Jeśli ktoś się zna i bardzo kulturalnie zwraca uwagę to ja to doceniam. Pozdrawiam.

      Usuń
  7. To nie ma nic wspólnego niestety z Carbonara ale jak Ci smakuje to najważniejsze

    OdpowiedzUsuń