.

niedziela, 10 listopada 2013

Flan kokosowo gruszkowy

Długo trwało zanim upiekłam to cudo. Albo nie miałam gruszek albo zjedli mi twaróg no ale w końcu jest. Szkoda że tak późno. Bo wiecie co, on jest pyszny.A co z kokosem Kresto to uwielbiam. Znikł w mgnieniu oka. Jest smaczny zarówno letni jak i na zimno. Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem i pachnącą przyprawą do kawy i deserów Kamis




Składniki:
  • 300g twarogu półtłustego
  • 5 jajek
  • 0,5 szk cukru
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 0,5 szk kokosu Kresto
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 gruszki lekko miękkie (u mnie konferencja)
  • cukier puder
  • przyprawa do kawy i deserów Kamis
Przygotowanie:
Do twarogu dodać cukier, jajka, esencję waniliową, mąkę kukurydzianą i zmiksować na jednolitą masę. Dodać kokos i wymieszać łyżką.
Gruszki obrać z skórki wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą wzdłuż na 8 części.
Część masy wylać do formy ułożyć część gruszek, znowu ciasto, gruszki i tak do wyczerpania masy i gruszek. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 70-80 min do suchego patyczka. Wyjąć przestudzić. Oprószyć cukrem pudrem i zmielić na górę przyprawę do kawy i deserów . 
Forma silikonowa 23*29 cm.
Ps. Metalową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jeśli twaróg jest grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.



20 komentarzy:

  1. wspaniały :p nigdy nie jadłam takiego ciasta :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Kremowy i delikatny flan, do tego gruszki i kokos - pycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba nigdy nie piekłam takiego ciasta, ale koniecznie muszę to nadrobić ponieważ wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. apetyczne! i dobry pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie podany, nikt mu się nie oprze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam-musiał być pyszny!! widać, że jest wilgotne a takie lubię najbardziej:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Deser wygląda naprawdę wyjątkowo smacznie;):) Chyba się wproszę na kawę;):):) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cy musi być mąka kukurydziana,jeżeli nie to jaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodawałam kukurydzianą nie wiem czy można zastąpić mąką pszenną lub kaszą manną. Trzeba zrobić eksperyment :). pozdrawiam

      Usuń
  9. Ależ to wygląda! Rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie! Nie jadłam jeszcze takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda jak cudownie wilgotna babeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne ciasto! Nie znałam go wcześniej. Zapisuję przepis do wykorzystania :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszności:) super wygląda i na pewno tak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aluś smakowicie wygląda ten Twój flan :) Jak zwykle wizyta u Ciebie cieszy moje oczy. Czekam na kolejne pyszności :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze mi miło Cię u siebie gościć. Pozdrawiam.

      Usuń
  15. Ciasto cudowne ,skąd jednak ta nazwa? ,flan to po hiszpańsku budyń ,a to ciasto ,nie deser.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń