środa, 11 grudnia 2013

Bruschetta z pomidorami i czosnkiem

Bruschetta to chrupiąca i pyszna  przekąska z kuchni włoskiej. Grzanki natarte aromatycznym czosnkiem i do tego pachnące i aromatyczne pomidory. Przygotowanie trwa kilka minut a jest pyszna. Polecam na śniadanie lub kolację.




Składniki:
  • 3 plastry bułki kanapkowej
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa do pomidorów Kamis
  • 2-3 listki bazylii
Przygotowanie:
 Pomidory dobrze umyć, przekroić na pół. Wydrążyć nasiona i pokroić w niedużą kostkę. Do pokrojonych pomidorów dodać oliwę z oliwek i doprawić do smaku przyprawą do pomidorów.
Plastry  bułki kanapkowej opiec na rumiano w tosterze. Jeszcze ciepłe grzanki natrzeć czosnkiem i nałożyć sporą porcję pomidorów. Posypać pokrojoną świeżą bazylią. Bruschettę  podawać bezpośrednio po przygotowaniu, jeszcze ciepłą. Chociaż na zimno też można.


.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam kuchnię Włoską ! A takie grzaneczki to świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko jeszcze,żeby były u nas lepsze pomidory.Uwielbiam takie kanapeczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny smak śródziemnomorski, ale z pomidorami to chyba faktycznie trzeba na sezon poczekać

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne czerwone pomidory :) Bruschetta zawsze smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń