.

wtorek, 31 grudnia 2013

Francuskie paluszki

Delikatne i chrupiące paluszki z ciasta francuskiego mogą być idealną przekąską nie tylko na sylwestrowy wieczór. Możemy je zrobić bardzo szybko nawet jak goście już w progu. Jako dodatek świetnie pasuje sos czosnkowy lub ketchup.





Składniki:
  • ciasto francuskie 
  • żółty ser
  • szynka
  • sezam Kresto
  • masło do posmarowania

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć pokroić wzdłuż krótszego boku na paski około 5cm. Na połowie paska ułożyć plasterki żółtego sera lub szynki. Zwinąć ruloniki, przekroić na pół. Posmarować z góry roztopionym masłem i posypać ziarnami sezamu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec w 200 st około 15-20 min. 2-3 minuty przed końcem pieczenia włączyć funkcję grilla wtedy paluszki się ładnie zrumienią z góry.


8 komentarzy:

  1. Miam ! Już wyobrażam sobie ciągnący się serek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I za to lubię ciasto francuskie- mało pracy, wystarczą resztki z lodówki a wychodzi pyszne małe co nieco:)
    Alinko wszystkiego dobrego na cały Nowy Rok dla Ciebie i całej Twojej rodzinki.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Renatko Tobie również wszystkiego dobrego w 2014 roku.:)

      Usuń
  3. Wyglądają obłędnie! Jestem wielką fanką ciasta francuskiego :)
    Bardzo ciekawy blog :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rzeczywiście szybkie wykonanie! świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysl!:) Idealne na imprezke ale i na zagryzke przy filmie :) Pozdrawiam noworocznie i wszystkiego dobrego w 2014 roku zycze:)

    OdpowiedzUsuń