.

czwartek, 12 grudnia 2013

Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami

To ciasto które trzeba upiec najlepiej z dwa dni przed świętami. Ciasto po upieczeniu jest twarde więc musi zmięknąć ale jest rewelacyjne. Słodkie z nutą kwaśnych wiśni i chrupiących orzechów. Polecam nie tylko na święta. Przepis z bloga.


Składniki:


  • Ciasto;
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 125 g zimnej margaryny lub masła
  • 2 łyżki miodu
  • 10 łyżek mleka
  • Krem grysikowy
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  •   56 g kaszy manny (błyskawiczna)
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1 słoik powideł  śliwkowych
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 słoik litrowy kompotu z wiśni
  • cukier puder
Przygotowanie:
 
Ciasto;mąkę przesiać do miski dodać cukier, sodę oczyszczoną, jajko, pokrojoną w kostkę margarynę, miód, mleko i zagnieść na jednolite ciasto.Uformować kulkę zawinąć w folię i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 3 równe części. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia na wielkość blaszki 36*25 cm (tylko na spód blachy,bez brzegów). Na każdym arkuszu za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie rozsmarować ciasto. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 160 st i każdy placek piec 8-10 min do lekkiego zrumienienia. Placki możemy upiec dzień wcześniej.

 Krem grysikowy; z 0,5 l mleka odlać pół szklanki. W pół szklance mleka rozmieszać kaszę mannę . Do reszty mleka dodać cukier i cukier waniliowy i zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną kaszę mannę i cały czas mieszają gotować około 3-4 min. Ugotowaną kaszę przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się tzw.kożuch i odłożyć do wystudzenia. Margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy i utrzeć na jednolity krem. Na koniec dodać sok z cytryny. Przełożenie ciasta;pierwszy placek, połowa powideł śliwkowych, połowa pokrojonych orzechów, połowa wiśni, połowa kremu, drugi placek, powidła, orzechy, wiśnie, krem i przykrywamy trzecim plackiem. Dociskamy i odkładamy w chłodne miejsce. Przed podaniem, a najlepiej smakuje za dwa, trzy dni oprószyć cukrem pudrem.
 Kompot z wiśni;wiśnie przełożyć na sitko do odsączenia i wypestkować.

15 komentarzy:

  1. dodatek z wiśni mnie zawsze przekona:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ rozpusta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały :) i jaki równiutki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy wiśnie można zastąpić czymś innym, na przykład jakimś dżemem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Jeśli już to proponuję frużelinę wiśniową.

      Usuń
  5. Wygląda po prostu bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie piję kawkę a nie mam nic słodkiego:( porywam kawałek i uciekam, zanim zaślinię ekran:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ on musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda. Ten talerzyk masz cudny.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe ciasto. Bardzo estetycznie wykonane.

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje nie wyglądało tak ładnie, chyba za gęstą masę grysikową zrobiłam, nie mogłam sobie przeliczyć ile to 56 gram kaszy ;) ale było pyszne. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że wyszło i smakowało, pozdrawiam.

      Usuń