.

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Pomarańczowe paluszki

Zapach, aromat i smak pomarańczy bardzo lubię. Te ciasteczka też bardzo polubiłam, ze względu na kruchość, delikatność i pomarańczowy smak. Idealne do herbatki lub kawy. Inspiracja z bloga.


Składniki:


  • 150 g masła
  • 100 g margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 320 g mąki pszennej
  • 2 łyżki otartej skórki z pomarańczy
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • czekolada mleczna
Przygotowanie:

Miękkie masło i margarynę utrzeć, dodać cukier puder i pozostałe składniki. Całość zagnieść włożyć do woreczka i  2 godziny schładzamy w lodówce. Odrywać po kawałku, uformować rulon grubości około 1 cm(jeżeli będzie się ciasto kleić podsypać mąką) i kroić paluszki około 10 cm długie. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut aż paluszki zaczną się lekko rumienić. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić paluszki.




15 komentarzy:

  1. Ciasteczka rewelacyjne! Na ostatnim zdjęciu widzę, że napracowałaś się nie tylko przy tych ciastkach ale zrobiłaś jeszcze kilka innych rodzajów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale smakowicie wygląda ;)))) ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają rewelacyjnie:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam zamiar zrobić je na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. alez dużo slodkości, pieknie to wszytsko się prezentuje...pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj Alu to ja się wpraszam do Ciebie na kawę lub herbatkę. Poszalałaś :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  7. słodkości, mniam ..... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Za pomarańczą nie przepadam ale akurat te ciasteczka bardzo lubię ! Oj jak ja bym wpadła w te łakocie to ... ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak różnorodnie u Ciebie i pysznie, że chętnie przysiadłabym do stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale produkcja masowa!
    Ale te paluszki zachwycają i wyglądem i (zapewne!) aromatem, meega! :)

    OdpowiedzUsuń