.

sobota, 30 marca 2013

Pasztet domowy

Zapraszam Was na pyszny domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu jest rewelacyjny.


Składniki:
  • łopatka 0,5 kg
  • boczek świeży 0,5 kg
  • wołowe 0,3 kg
  • wątróbka drobiowa 0,2 kg
  • ćwiartka z kurczaka 1 szt
  • grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt
  • marchewka 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler kawałek
  • cebula 0,5 szt
  • liść laurowy 4 szt
  • ziele angielskie 6 szt
  • pieprz cały 0,5 łyżeczki
  • sól 4 łyżeczki
  • dodatkowo do smaku
  • gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki
  • sól
  • jajka 2 szt
  • kasza manna 2 łyżki
Przygotowanie:
 
Dzień wcześniej zalać grzyby żeby się namoczyły.Mięso umyć w zimnej wodzie ,osuszyć i pokroić w większą kostkę.Przełożyć do garnka zalać zimną wodą.Dodać oczyszczone warzywa oraz przyprawy.Gotować na wolnym ogniu około 1,5 h .Mięso razem z przyprawami i warzywami wyjąć,ćwiartkę kurczaka obrać z kości.Wątróbkę drobiową lekko podgotować.Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma 32*11 cm. 







piątek, 29 marca 2013

Mazurek kokosowo orzechowy

No to zapraszam na jeszcze jeden mazurek.Tym razem z kokosem i orzechami.To są moje ulubione smaki.Robi się dosyć szybko i smakuje obłędnie.


Składniki:
  • Kruche ciasto;
  • margaryna 60 g
  • jajko 1 szt
  • mąka pszenna 1 szk
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Masa kokosowa:
  • mleko 1 szk
  • kokos 100 g
  • cukier 50 g
  • margaryna 80 g
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka kopiasta
  • Masa orzechowa:
  • orzechy włoskie krojone 100 g
  • cukier 100 g
  • margaryna 100 g
  • kremówka 70 ml
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • Polewa:
  • margaryna 50 g
  • mleko 1,5 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • cukier puder 1 łyżka 
Przygotowanie:
 
Kruche ciasto: Mąkę przesiać dodać zimną margarynę i posiekać.Dodać jajko,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 27*15 cm. Nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki.Upiec w nagrzanym piekarniku na 200 st około 15 min na złoty kolor. Masa kokosowa:z mleka odlać 1/3 szk i wymieszać z mąką ziemniaczaną.Resztę składników dodać do garnka i gotować około 10 min.Na koniec wlać mleko z mąką ziemniaczaną,zagotować i gorącą masę wylać na upieczone zimne ciasto. Masa orzechowa: Wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować około 15 min.W trakcie gotowania często mieszać.Masę przestudzić i wyłożyć na zimną masę kokosową. Polewa: Składniki dodać do garnuszka i mieszając podgrzać do rozpuszczenia się składników ,nie gotować.Przestudzić i rozsmarować na masie orzechowej. Mazurek udekorować wg własnego pomysłu.


Mazurek kajmakowy

Małe słodkie i kolorowe mazurki w święta wielkanocne być muszą. Zapraszam na mazurek kajmakowy w kształcie jajka.




Składniki:
  • Ciasto kruche
  • margaryna 60 g
  • jajko 1 szt
  • mąka pszenna 1 szk
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Krem
  • margaryna 150 g
  • masa krówkowo orzechowa 400 g
  • orzechy włoskie drobno krojone 50 g
Przygotowanie:
 
Mąkę przesiać, dodać zimną margarynę i posiekać. Dodać jajko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta "jajko", przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni z termoobiegiem lub góra-dół na złoty kolor, około 15-20 minut.

Krem;margarynę utrzeć do białości, dodawać porcjami masę krówkową i ucierać. Na upieczonym zimnym cieście rozsmarować część kremu, posypać orzechami znowu posmarować kremem. Resztą kremu za pomocą szprycy udekorować mazurek i ozdobić wg własnej wyobraźni. 
Margarynę można zastąpić masłem.

czwartek, 28 marca 2013

Maślany baranek

Według tradycji w Święta Wielkanocne najważniejsze jest śniadanie.Na stole musi pojawić się masło więc proponuję Wam zrobić takiego baranka.Można go zrobić dzień wcześniej.


Składniki:
  • 1 kostka  zimnego masła,
  • 2 szt ziela angielskiego
  • szczypiorek
  • kawałeczek papryki czerwonej
Przygotowanie:
  Zimne masło przekroić na pół.Z jednej  połówki odkroić kostkę i uformować głowę(przymocować za pomocą wykałaczki)."Wełnę owczą"zrobić z drugiej połówki za pomocą praski do czosnku.Oczy zrobić z ziela,nos z kawałków szczypiorku,buzie z czerwonej papryki.Obsypać pokrojonym szczypiorkiem.

środa, 27 marca 2013

Czekoladowy zajączek

Jak baranek to i zajączek.Ale zajączek z ciasta czekoladowego.Również jest to ciasto do zjedzenia ,które kroimy w lany poniedziałek.


Składniki:
  • jajko 1 szt
  • masło 70 g
  • cukier 4 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • mąka pszenna 8 łyżek
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • szczypta soli
Przygotowanie:
 
Żółtko utrzeć z cukrem i masłem do białości ,dodawać małymi porcjami przesianą  mąkę proszek do pieczenia i kakao .Dokładnie wymieszać składniki.Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.Ciastem napełnić wysmarowaną i wysypaną bułką tartą foremkę (dobrze wypełnić uszy) do 2/3 wys foremki.Piec w 160 st około 25 min.Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone.Po wyjęciu zostawić na 10 min i wyjąć zajączka z formy. Wystudzić na kratce.Zimnego udekorować wg własnego pomysłu.


Baranek orzechowy

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć baranka.Ja piekę z ciasta orzechowego ,baranek jest w pierwszy dzień świąt ozdobą na stole a na  drugi dzień jest  do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne.


Składniki:
  • jajka 3 szt
  • masło 120 g
  • cukier 140 g
  • mąka pszenna 90 g
  • maka ziemniaczana 70 g
  • orzechy włoskie drobno mielone 120 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • esencja waniliowa 1 łyżeczka
  • szczypta soli
Przygotowanie:
 
Masło ucieramy z cukrem do białości stopniowo dodając po jednym jajku , cały czas ucierając ( ja robiłam to mikserem). Do utartej masy dodać przesianą mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmielone orzechy,sól i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszać łyżką.Napełnić do 3/4 wysokości formę na baranka wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.Włożyć  do nagrzanego piekarnika do 160 st na około 30 min.Wyjąć i po 10 min baranka wyciągną z formy i studzić na kratce.Zimnego udekorować wg własnych upodobań .Ja oprószyłam cukrem pudrem. 


wtorek, 26 marca 2013

Babka ucierana z żurawiną i skórką pomarańczową

Zapraszam na babkę ucieraną z dodatkiem żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Babka jest lekko wilgotna a taką właśnie bardzo lubimy.

 
Składniki:
  • margaryna 20 dkg
  • cukier 1 szk
  • mąka pszenna 1,5 szk
  • mąka ziemniaczana 5 łyżek
  • jajka 4 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • żurawina suszona 50 g
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 50 g
Przygotowanie:
 
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Wbijać kolejno jajka cały czas ucierając.Mąki przesiać ,wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać do masy i wymieszać do połączenia się składników.Do gotowej masy dodać skórkę pomarańczową,żurawinę wymieszać i wylać do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną formy z kominkiem.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec do suchego patyczka około 45 min.Zimną babkę polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. 




Sernik z żurawiną pod bezową czapą

Dzisiaj zapraszam Was na sernik pod bezową czapą z dodatkiem żurawiny. To jeden z lepszych serników jakie do tej pory jadłam. Kto nie lubi żurawiny może ją zastąpić rodzynkami lub brzoskwiniami z puszki.


Składniki:
  • Kruche ciasto:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 5 żółtek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500 g twarogu mielonego
  • 50 masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy b/c
  • Bezowa czapa:
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g żurawiny suszonej
Przygotowanie:
 Kruche ciasto: Z mąki, masła, żółtka, cukru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto (białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm i odłożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć nakłuć widelcem i podpiec na złoty kolor około 15 min w 190 stopniach. 
Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrami, dodać twaróg i zmiksować na gładką masę. Wsypać budyń w proszku, mąkę, roztopione letnie masło i wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wmieszać delikatnie łyżką do  masy serowej. Połowę masy wylać na podpieczony spód, posypać żurawiną i uzupełnić resztą masy serowej. 
Piec około 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na 15 minut  przed końcem pieczenia sernik wyjąć, wyłożyć na  sernik pianę ubitą z 3 pozostałych białek z 3 łyżkami cukru. Ponownie włożyć do piekarnika i piec 15 minut. Sernik po wyjęciu z pieca odłożyć do całkowitego wystudzenia.







poniedziałek, 25 marca 2013

Serowa chatka z rodzynkami

Wbrew pozorom to bardzo łatwy przepis. Podchodziłam do niego z rezerwą, szczególnie jeżeli chodzi o złożenie tej chatki. Ale nie bójcie się, bo to bardzo łatwo i prosto się składa. Jednym z ciast, które robię na wielkanocne święta to sernik na zimno lub pieczony, ale ten z pewnością zagości na moim stole i Wam też polecam.

 
 Składniki:
  • 100 g margaryny
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kakao ciemnego
  • Polewa:
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 35 herbatników typu petitki
  • 20 g rodzynek
Przygotowanie:
Twaróg trzy krotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce twarogu i ucierać. 1/3 masy serowej odłożyć dodać łyżkę przesianego kakao i dokładnie wymieszać. Na foli aluminiowej ułożyć herbatniki 3*6 szt. Na herbatnikach rozsmarować kakaową masę serową. Rozłożyć drugą warstwę herbatników 3*6 szt. Na środkowy rząd herbatników na całej długości wyłożyć "kopczyk" masy serowej białej. Na górę masy rozłożyć rodzynki lekko dociskając je do środka. Razem z folią złożyć i docisnąć do środka boczne herbatniki tworząc trójkąt. Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia. 
Polewa:
W rondelku rozpuścić margarynę dodać cukier puder, mleko, kakao i mieszając podgrzewać na lekkim ogniu do połączenia się składników. Nie gotować. Polewę przestudzić, letnią oblać w całości herbatniki i ponownie odłożyć do stężenia. 

Ja udekorowałam białym kremem w tubce i kolorowymi kuleczkami Dr.Oetkera. 














niedziela, 24 marca 2013

Kurczaczki z jajka

Na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć również kurczaczków.Ja proponuję zrobić takie oto kurczaczki.


Składniki:
  • jajka 4 szt
  • ser żółty 10 dag
  • majonez 2 łyżki
  • sól,biały pieprz do smaku
  • ziele angielskie małe kuleczki na oczy
  • papryka czerwona na dzióbki i do ozdoby
  • sałata zielona i listki bazylii do dekoracji
  • żółty barwnik spożywczy
Przygotowanie:
 
Jajka ugotować na twardo,obrać z skorupki,przekroić na pół i wyjąć żółtko. Z białek ściąć końcówki żeby kurczaczki ładnie stały i włożyć na godzinę do ciepłej wody z dodatkiem barwnika.Żółtka ,ścięte białka i ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach dodać majonez wymieszać i doprawić do smaku solą i białym pieprzem.Wyjąć białka z wody osączyć i wysuszyć na papierowym ręczniku.Z masy żółtkowej na białkach uformować kurczaczki zrobić oczka i dzióbek.Talerz udekorować sałatą,papryką i bazylią. 




Przepis dodałam do kolekcji przepisów wielkanocnych. Zapraszam!
http://veggieola.blogspot.de/2013/02/zbieramy-wielkanocne-przepisy-dodaj-twoj.html



Zajączki wielkanocne z jajka


Na wielkanocne święta polecam Wam,szybkie i efektowne zajączki z jajka.Mało pracy ,duży efekt,dzieciaki będą zachwycone.

 

Składniki:
  • jajka 6 szt
  • szczypiorek
  • ziele angielskie 10 kuleczek małych
  • groch połówki 5 szt na nosek
  • listki sałaty i bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
 
Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać z skorupki.Pięć jajek przeznaczyć na zajączki a z szóstego z białka wyciąć uszka.Małym nożykiem naciąć jajko na górze i umieścić tam "uszka". Oczka zrobić z ziela angielskiego,nosek z połówki grochu a wąsiki z małych kawałków szczypiorku robiąc najpierw małą dziurkę wykałaczką.Talerz udekorować listkami sałaty , bazylii i rozłożyć zajączki.




sobota, 16 marca 2013

Czekoladki z wiśnią

Z czekoladkami robionymi w domu jest  fajna zabawa. Smak nadzienia  możemy zrobić według własnego życzenia. Ja dodałam do środka wiśnię. Wyszło pysznie.


Składniki:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 15 wiśni z nalewki
  • foremki silikonowe w kształcie serduszek
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Rozpuścić w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka wysmarować cienko foremki. Odłożyć foremki do stwardnienia czekolady. Ponownie podgrzać czekoladę aż będzie płynna i drugi raz wysmarować foremki i znowu odłożyć do stwardnienia. Tą samą czynność powtarzamy trzeci raz. Gdy czekolada w foremkach będzie twarda dodać do każdej czekoladki wypestkowaną wiśnię z nalewki i za pomocą pędzelka rozsmarować płynną czekoladę tak, żeby wiśnia była dobrze zakryta. Ponownie odłożyć do stwardnienie najlepiej na kilka godzin lub całą noc.







   


piątek, 15 marca 2013

Pyszny mus z białej czekolady

Zrobiłam na walentynki mus z białej czekolady.Pyszny,słodki ,rozpływający się w ustach.Jak dla mnie rewelacyjny.


Składniki:
  • czekolada biała 100 g
  • masło 25 g
  • jajka 2 szt
  • kremówka 120 ml
  • do dekoracji
  • kremówka 100 ml
  • truskawki
  • rurki waflowe
  • serduszka z czekolady
  • złote kuleczki

Przygotowanie:

Jajka sparzyć. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Do płynnej czekolady dodać pokrojone masło i mieszać do rozpuszczenia się.Zdjąć z pieca chwilkę przestudzić i dodać po jednym żółtku cały czas mieszając.Masę pozostawić do przestudzenia.Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy z czekolady.Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać do masy.Rozlać mus do kieliszków i odłożyć do stężenia na około 3-4 h. Ubić zimną kremówkę i za pomocą szprycy wycisnąć kleks bitej śmietany i udekorować.  















czwartek, 14 marca 2013

Tęczowy deserek na szybko

Deser zrobiony z produktów Dr.Oetkera.Od siebie dodałam smażone jabłka i herbatniki.Robi się go bardzo szybko i bardzo szybko zniknął.Znaczy że smakował.

 

Składniki:
  • 1 szt mleczny ryż o smaku waniliowym Słodka chwila Dr.Oetkera
  • 2 szt budyń czekoladowy Słodka chwila Dr.Oetkera
  • 2 szt jabłka
  • 80 g herbatniki szkolne
  • miód
  • szczypta cynamonu
  • serduszka , złote kuleczki , jabłko do dekoracji
Przygotowanie:
Jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych pokroić na małe kawałki i podsmażyć do miękkości . Dosłodzić miodem i dodać szczyptę cynamonu . Ostudzić . Herbatniki zmiksować w blenderze (2 odłożyć do dekoracji) . Mleczny ryż i budynie przygotować wg przepisu na opakowaniu i rozłożyć do kieliszków . Warstwy deseru : herbatniki ryż waniliowy zimne jabłka budyń czekoladowy Deser udekorować herbatnikami , serduszkami , złotymi kuleczkami i jabłkiem .  





Deser przygotowany na konkurs Dr.Oetkera "Z miłości do słodkości".


piątek, 8 marca 2013

Tort śmietankowo jabłkowy

Wydawałoby się ,że tort jest trudny do zrobienia ale tak naprawdę jest bardzo łatwy.Tort jest bardzo efektowny i co  ważne nam bardzo smakował.Słodka bita śmietana idealnie się równoważy z kwaskowatym smakiem jabłek.


Składniki:
  • Biszkopt
  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • Masa jabłkowa
  • jabłka( obrane) 800 g
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • miód z mniszka lekarskiego 2 łyżki
  • cukier brązowy 3 łyżki
  • galaretka pomarańczowa 1 szt
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • Bita śmietana
  • kremówka 700 ml
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • cukier puder 4 łyżki
  • woda 50 ml
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i dalej ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia . Pieczemy około 20 min w 170 st . Masa jabłkowa;Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach . Podsmażyć na patelni ( jeżeli mamy mało soczyste jabłka dolać 0,5 szklanki wody ) Gdy jabłka będą już miękkie dodać miód , cukier ,galaretkę w proszku i żelatynę .Mieszając podgrzewać tak długo , aż żelatyna się rozpuści . Odłożyć 3/4 szk masy jabłkowej a resztę wylać do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej folią spożywczą i odłożyć do stężenia . Odłożoną masę jabłkową zmiksować blenderem . Na tacy rozłożyć folię spożywczą i wylać cienką warstwę masy . Odłożyć do stężenia . Z masy wykroić foremkami dowolne ozdoby na tort . Ja zrobiłam kwiatki i listki . Bita śmietana : zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i rozpuszczoną w 50 ml letnią żelatynę . Chwilkę zmiksować do połączenia się składników . Warstwy tortu : biszkopt , 1/3 bitej śmietany , zimna i stężała masa jabłkowa i reszta bitej śmietany .Udekorować bitą śmietaną , kwiatkami z masy jabłkowej i srebrnymi perełkami .  



Układ tortu podpatrzony w internecie,reszta to mój własny pomysł.


 

środa, 6 marca 2013

Sałatka jajeczna z kukurydzą chili

Pasty i  sałatki jajeczne nie muszą być nudne . Można urozmaicać różnymi dodatkami . Ja zrobiłam z kukurydzą konserwową z puszki z dodatkiem chili .Wyszło pysznie.



Składniki:
  • jajka 3 szt
  • kukurydza z chili z puszki 3 łyżki
  • majonez 2 łyżki
  • rzeżucha
  • zielona cebulka pokrojona 2 łyżki
  • sól do smaku
Przygotowanie:
 
Jajka ugotować na twardo . Zimne obrać z skorupki i pokroić w kostkę (odciąć małe kawałki jajka do dekoracji ) . Do jajek dodać 1 łyżkę pokrojonej zielonej cebulki , odsączoną kukurydzę z chili , majonez i wymieszać . Doprawić sałatkę do smaku solą . Podałam na cienkich waflach ryżowych naturalnych . Udekorowałam na górze rzeżuchą , pokrojoną zieloną cebulką , kawałkiem jajka i kilkoma ziarnami kukurydzy.


wtorek, 5 marca 2013

Sałatka z tuńczyka z groszkiem

Od firmy Good Food za przesłane propozycje  na tłusty czwartek otrzymałam bardzo dużą paczkę z ich produktami.Wszystko bardzo smaczne i szczerze polecam . Dzisiaj wypróbowałam jeden z produktów . Oto co przygotowałam .



Składniki:
  • tuńczyk w oleju kawałki 1 puszka
  • groszek konserwowy z puszki 3 łyżki
  • ogórek konserwowy 2 szt
  • majonez 1 łyżka
  • kiełki z lucerny i rzodkiewki
  • zielona cebulka
 Przygotowanie:

 Z tuńczyka odsączyć olej . Przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem . Dodać ogórek obrany z skórki i pokrojony w drobną kostkę , odsączony groszek , 2 łyżki kiełków . Dodać majonez i wymieszać . Podawać z dowolnym pieczywem . Ja podałam na lekkim pieczywie Bio orkiszowym Good Food , na górze posypałam dodatkowo kiełkami ,  zieloną cebulką i udekorowałam groszkiem.







Babka makowa z białek z pomarańczami

Miałam nadmiar białek więc upiekłam babkę z makiem i pomarańczami, wyszło pysznie.

 
Składniki:

  • białka 1 szk
  • mąka pszenna 1 szk
  • mak cały 1 szk
  • cukier 3/4 szk
  • masło 100 g
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
  • pomarańcza 1 szt
  • Lukier
  • sok z pomarańczy 5 łyżek
  • cukier puder 
Przygotowanie:
Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno . Do ubitych białek dodać mak , mąkę , proszek do pieczenia i rozpuszczone letnie masło . Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach . Formę keksówkę o wymiarach 30*10 cm wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną . Połowę masy wylać do foremki ułożyć plasterki pomarańczy i wylać resztę masy . Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st , po 10 min zmniejszyć na 170 st . Przykryć babkę papierem do pieczenia , żeby za mocno się z góry nie spiekła . Piec 30 min . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem jeżeli jest jeszcze mokry to piec trochę dłużej . Lukier - z soku z pomarańczy i cukru pudru utrzeć lejący lukier i polukrować zimną babkę . Na górę zetrzeć skórkę z sparzonej pomarańczy .



sobota, 2 marca 2013

Pierś w migdałach i pomidorowym sosie




Składniki:
  • pierś z kurczaka 2 szt
  • bułka tarta 3 łyżki
  • migdały mielone 2 łyżki
  • jajko 1 szt
  • pomidory w puszce 1 szt
  • cebula mniejsza 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • olej z pomidorami 3 łyżki
  • sól ,cukier,bazylia ,pieprz kolorowy do smaku
  • mozzarella 1 kulka
  • pomidor 1 szt
Przygotowanie:
 
Piersi oczyścić, przekroić na pół i lekko rozbić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z migdałami. Piersi zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce z migdałami. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Na patelni rozgrzać olej dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko zeszklić i dodać drobno pokrojony czosnek. Chwilkę podsmażać cały czas mieszając. Dodać pomidory z puszki i zagotować. Sos doprawić do smaku. Przelać sos do naczynia do zapiekania, ułożyć usmażone piersi. Na każdej piersi położyć plasterek pomidora i mozzarelli. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do rozpuszczenia się mozzarelli. Podajemy z makaronem lub ryżem.