.

wtorek, 30 kwietnia 2013

Pavlova z truskawkami i jagodami

Truskawki  pojawią się w naszych sklepach,oczywiście te nasze polskie bo są najlepsze.Więc do bezy pasują idealnie.Dzisiaj więc zapraszam Was na bezowy tort pavlova z bitą śmietaną ,jagodą kamczacką i truskawkami.


Składniki:
  • 4 szt zimne białka,
  • 25 dkg cukier drobny,
  • 1 łyżeczka ocet,
  • 1 łyżeczka mąka ziemniaczana,
  • 400 ml kremówka,
  • 2 łyżeczki żelatyna,
  • truskawki świeże,
  • jagody kamczackie świeże
Przygotowanie:

Beza;białka z szczyptą soli ubijamy na sztywno .Dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do momentu kiedy cukier się rozpuści a białka zrobią się białe ,lśniące i bardzo sztywne. Na koniec dodać do białek ocet i mąkę ziemniaczaną.Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 30 cm i rozłożyć ubite białka .Wkładamy do piekarnika włączonego z termoobiegiem nagrzanego do 160 st na 5 min zmniejszamy temperaturę na 90st i suszymy jeszcze 1godz 45 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę tak długo aż piekarnik będzie zimny. Bita śmietana;zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szk wody i jeszcze chwilkę miksujemy aż zacznie tężeć.Nie dodałam cukru pudru ponieważ beza jest słodka. .Zimną bezę przełożyć na talerz odwróconą spodem do góry.Rozkładamy bitą śmietanę oraz umyte truskawki i jagody.



niedziela, 28 kwietnia 2013

Pyszna babka cytrynowa

Bardzo lubimy wypieki z dodatkiem cytryny.Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę cytrynową.Szybka i prosta do zrobienia.



Składniki:
  • margaryna 1 kostka
  • cukier 1 szk
  • jajka 4 szt
  • mąka pszenna 2 szk
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta
  • cytryna 1 szt
  • cukier puder do oprószenia babki
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać.Do utartej masy dodać 1 szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Dodać sok wyciśnięty z cytryny wymieszany z otartą skórką z cytryny i drugą szklankę mąki.Wszystkie składniki dobrze połączyć.Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem.Piec w 160 st około 50 min.  Forma 30*10 cm.



czwartek, 25 kwietnia 2013

Ziemniaki zapiekane z serowym farszem

Żeby z ziemniakami nie było nudno, polecam wam wersję z farszem z trzech gatunków sera. To fajna propozycja na niedzielny obiad lub dla gości.


Składniki:
  • 8 ziemniaków 
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 100 g sera żółtego gouda
  • 50 g mozzarelli krojonej
  • 50 g mozzarelli z ziołami
  • Do smaku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Paprykę piec w piekarniku nagrzanym do 190 st około 40 minut. Wyjąć i włożyć na chwilkę do woreczka. Z jeszcze letniej papryki zdjąć skórkę i pokroić w drobną kosteczkę. Ziemniaki mniej więcej jednakowej wielkości razem z skórką umyć i wyszorować szczoteczką. Ugotować w osolonej wodzie al dente.(Ja gotowałam około 15 min,ale czas zależy od odmiany ziemniaków). Ziemniaki wyjąć, ostudzić, przekroić wzdłuż i za pomocą łyżeczki wydrążyć środek z każdego ziemniaka zostawiając na skórce warstwę około 0,5 cm. 
Sery zetrzeć na tarce, dodać pokrojoną paprykę oraz wydrążone ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Wymieszać i doprawić do smaku na pikantnie. Farszem napełnić połówki ziemniaków i oprószyć czerwoną papryką.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać w 180 stopniach około 30-40 min.



piątek, 19 kwietnia 2013

Tort tiramisu

Delikatny i pyszny tort  tiramisu. Na biszkoptach nasączonych mocną kawą i spirytusem, z kremem na bazie mascarpone i wanilii.Tort jest bardzo łatwy do zrobienia , nawet dla  początkujących.


 Składniki:


  • Biszkopt
  • jajka 5 szt
  • cukier 5 łyżek
  • mąka pszenna 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Krem
  • kremówka 0,5 l
  • mascarpone 500 g
  • cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • cukier puder 1 szk
  • Do nasączenia
  • espresso podwójne
  • spirytus 3 łyżki
  • Dodatkowo
  • kakao
  • rurki waflowe
Przygotowanie:
Biszkopt- białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubijać tak długo , aż ciasto będzie sztywne . Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko , dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 22 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia . Pieczemy około 20 min w 170 st .
 Krem mascarpone - zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami cukier puder, cukier waniliowy i cały czas miksować.Do ubitej śmietany dodawać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych obrotach.
 Poncz do nasączenia - zrobić podwójne espresso i wystudzić.Dodać spirytus i uzupełnić przegotowaną zimną wodą do uzyskania 3/4 szk ponczu.
Biszkopt przekroić na trzy części.Pierwszą część nasączyć połową ponczu,rozsmarować porcję kremu,oprószyć kakao.Przykryć drugim biszkoptem,nasączyć resztą ponczu,rozsmarować krem,oprószyć kakao.Przykryć trzecim biszkoptem.Posmarować boki i górę toru kremem.
Boki toru udekorować rurkami waflowymi przekrojonymi na pół.Górę toru oprószyć kakao.Tort odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce.
  




czwartek, 18 kwietnia 2013

Francuskie ciastka z owocami

Czasami trzeba zrobić coś na szybko.Bo albo nie mamy chęci albo czasu.A do kawki coś słodkiego być musi.Zrobiłam francuskie ciasteczka z owocami,wyszły pyszne.


Składniki:
  • ciasto francuskie 1 szt
  • banan 1 szt
  • gruszka konferencja 1 szt
  • śliwki ciemne 2 szt
  • masło 1 łyżka
  • cukier puder
Przygotowanie:
 
Ciasto rozwinąć podzielić na 12 części.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową podkładką ,robiąc odstępy między każdym kwadratem.Na każdym kawałku ciasta położyć plasterek banana,kawałek obranej z skórki gruszki oraz kawałek  śliwki.Masło rozpuścić ,za pomocą pędzelka posmarować każde ciastko.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 220 st.Piec około 20 min do zrumienienia ciasteczek.Po wyjęciu z pieca jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. 


poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Sałatka z wędzonej makreli

Dzisiaj będzie tradycyjnie,szybko ale za to smacznie.Sałatka z makreli wędzonej to nasza ulubiona.Tym razem podałam na chrupkim pieczywie z kiełkami z rzodkiewki.


Składniki:
  • makrela wędzona 1 szt
  • jajka 2 szt
  • ogórki konserwowe 3 szt
  • cebula mniejsza 1 szt
  • majonez 3 łyżki
  • musztarda sarepska 1 łyżeczka
  • sól pieprz do smaku
  • kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
 
Makrelę obrać z ości , rozgnieść widelcem.Jajka ugotować na twardo,obrać z skorupki ,pokroić w kostkę.Ogórki i cebulę również pokroić w kostkę.Wszystko przełożyć do miseczki dodać majonez ,musztardę ,wymieszać i doprawić do smaku.Podajemy z ulubionym pieczywem .Na górze posypujemy kiełkami z rzodkiewki. 


piątek, 12 kwietnia 2013

Podwójnie czekoladowa rolada z malinami

Zapraszam Was dzisiaj na roladę z pysznym kremem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.Rolada z tym kremem na prawdę warto zrobić,polecam i zachęcam do upieczenia.


Składniki:

  • Biszkopt kakaowy
  • jajka 5 szt
  • cukier 5 łyżek
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Krem czekoladowy
  •  margaryna lub masło 250 g
  • jajka 4 szt
  • cukier 1 szk
  • czekolada gorzka 1 szt
  • kakao ciemne 3 łyżeczki
  • Do dekoracji
  • maliny
  • jeżyny
  • czekoladowa posypka
Przygotowanie:
Biszkopt-Białka ubić na sztywno dodać cukier,żółtka i ubij tak długo , aż masa będzie sztywna.Mąkę przesiać z proszkiem i kakao przez sitko dodać do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką.Masę wylać na blachę z brzegami wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 25 min w 170 st.Po wyjęciu ciepły biszkopt zwinąć w roladę i owinąć bawełnianym ręcznikiem.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Krem; Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i przesiane przez sitko kakao. Mieszać łyżką do rozpuszczenia czekolady i odstawić do wystudzenia.Margarynę/masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową. 2/3 kremu rozsmarować na biszkopcie,ułożyć przez całą długość rolady maliny i jeżyny i zwinąć. Wierzch  rolady posmarować i udekorować odłożonym kremem.Ułożyć na przemian maliny i jeżyny,obsypać czekoladową posypką.Odłożyć do stężenia kremu. 





środa, 10 kwietnia 2013

Krem z dyni z szafranem i migdałami

Pyszny i aksamitny krem z dyni. A żeby coś urozmaicić dodałam podprażone płatki migdałów i kilka płatków szafranu.




Składniki:
  • dynia obrana 2 kg
  • bulion drobiowy 2 l
  • masło 1 łyżka
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • sól,imbir do smaku
  • szafran
  • płatki migdałów 50 g
Przygotowanie:
Dynię obrać z skórki, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać pokroić w kostkę. Roztopić w garnku masło dodać cebulę, czosnek i lekko podsmażać cały czas mieszając. Wlać bulion dodać pokrojoną dynię i gotować do miękkości. Zmiksować blenderem na krem i doprawić do smaku. Podać z migdałami podprażonymi na suchej patelni i kilkoma płatkami szafranu.



Drożdżowe racuchy z jabłkami

Pyszne drożdżowe racuchy z dodatkiem jabłek. Bardzo pulchne z chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem. Czego chcieć więcej.


Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wlać letnie mleko dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Dodać przesianą mąkę, resztę cukru, sól, rozmieszane jajka, esencję waniliową i letnie rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać i zostawić. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W między czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta, wymieszać i ponownie oprószyć mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej, ciasto kłaść łyżką i smażyć racuchy na złoty kolor z dwóch stron. Oprószyć ciepłe racuchy cukrem pudrem. 






poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Jabłka z ryżem na mleku kokosowym

Bardzo lubimy to danie i zawsze robiłam je w tradycyjny sposób, ale ostatnio spróbowałam trochę poeksperymentować. Oczywiście eksperyment się udał i szczerze polecam.


Składniki:
  • 1 szkl ryżu
  • 2 szkl mleka kokosowego
  • 3 szt jabłka
  • 2 łyżki miodku z mniszka lekarskiego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier trzcinowy do smaku
  • cynamon szczypta
Przygotowanie:
Ryż przepłukać w zimnej wodzie. Zalać w garnku 2 szklankami mleka kokosowego i gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie się całe mleko. Ryż dosłodzić do smaku cukrem trzcinowym. Jabłka obrać ,pokroić w cienkie plasterki. Na patelni podgrzać 3 łyżki wody dodać jabłka i podsmażać do miękkości. Zdjąć z pieca dodać miód, łyżeczkę cukru waniliowego, szczyptę cynamonu i wymieszać. Na talerz wyłożyć ugotowany ryż a na wierzch nałożyć podsmażone jabłka. 
Dodatkowo ryż na talerzu posypałam cukrem trzcinowym. 

sobota, 6 kwietnia 2013

Babka trzy smaki

Babki lubię,zarówno ucierane jak i ubijane.Lubię je za to ,że szybko się je robi i świetnie smakują.Zarówno  do kawy z pianką jak i do herbatki.Was również zachęcam do upieczenia.


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 3 łyżki mielonych migdałów
Przygotowanie:
 
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na puszysto. Porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wlać roztopione letnie masło i całość dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy części.Formę 30*10 cm wysmarować i wysypać kaszą manną.Wlać białe ciasto.Do drugiej części ciasta dodać mielone migdały ,wymieszać i wylać na białe ciasto.Do trzeciej części ciasta dodać kakao ,wymieszać i wylać na ciasto z migdałami Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 45 minut. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem.




 

piątek, 5 kwietnia 2013

Torcik czekoladowy z truskawkami

Czekolada i truskawki to moje ulubione smaki.Dlatego dzisiaj zapraszam Was na pyszny torcik.

Składniki:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 200 g serka śmietankowego z wiaderka
  • 6 łyżek cukru brązowego
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody
  • 250 ml kremówki 30 %
  • truskawki świeże
Przygotowanie:
Serek, jogurt, cukier, kakao dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia , letnią wlać do masy serowej i wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno i dodając po łyżce delikatnie wmieszać do masy serowej. Foremkę wyłożyć na bokach i na dnie papierem do pieczenia i wylać masę. Odłożyć do lodówki do stężenia na 6 h. Po wyjęciu z formy udekorować startą czekoladą,serduszkami i świeżymi truskawkami.Foremka 15 cm.

poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Babka cytrynowa

Bardzo lubimy babki,szczególnie cytrynowe i lekko wilgotne.I właśnie ta babka taka jest.Więc zapraszam Was na pyszną babkę.


Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szk cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g margaryna
  • 50 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • Lukier
  • sok z pół cytryny
  • cukier puder
Przygotowanie:
 
Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru. Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować na wolnych obrotach. Dodać sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z mlekiem cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli i wmieszać(nie miksować) powoli łyżką do ciasta. Ciasto wlać do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Forma o średnicy 23 cm. 

Lukier;do soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru, aż uzyskamy gęsty lukier. Zimną babkę polukrować.