.

środa, 29 maja 2013

Filet z kurczaka w warzywnym sosie

Delikatne i aromatyczne mięsko oraz rewelacyjny sos z dodatkiem warzyw.Wyszło jak zwykle pysznie.Podałam z ziemniakami z wody z koperkiem.Szczerze polecam.


Składniki:

  • 6 piersi z kurczaka mniejsze
  • 1 cebula większa
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 3 szt pomidor
  • 1 szk rosołu
  • 0,5 szk białego wina
  • masło klarowane
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
 
Filety oczyścić,umyć i osuszyć.Podzielić na 2 części ,lekko rozbić i doprawić do smaku solą i pieprzem.Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle klarowanym z dwóch stron. Cebulę obrać pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć , obrać z skórki i pokroić w kostkę.Cebulę zeszklić na oleju dodać pomidory i chwilkę poddusić.Dodać podsmażone filety,wlać rosół,dodać odsączony groszek.Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem do miękkości.Pod koniec wlać białe wino i jeszcze przez chwilkę dusić. 





*przepis z książki 143 Przysmaki Siostry Anastazji


poniedziałek, 27 maja 2013

Szach-mat wg siostry Anastazji

Ciasto szach - mat wg przepisu Siostry Anastazji pochodzi z książki 143 przysmaki siostry Anastazji.Jest puszyste, smaczne i bardzo efektowne.Miałam lekkie obawy co do kremu ,ponieważ nigdy nie łączyłam bitej śmietany z budyniem.Krem wyszedł  bardzo smaczny.


Składniki:
  • Biszkopt
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 5 łyżek wody
  • 1 szk cukru
  • 12 łyżek oleju
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao do posypania
Przygotowanie:
 
Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier,cukier waniliowy ,żółtka i ubić na sztywno.Dodawać po łyżce wodę i olej i delikatnie mieszać łyżką do połączenia się płynów z masą.Mąkę ,kakao,proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać porcjami do masy delikatnie mieszając łyżką.Wylać ciasto na blachę o wymiarach 23*28 cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 20 min.Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki-cieńszy podstawa ciasta oraz grubszy do pokrojenia w paski o szerokości 1 cm. 

Krem:na mleku ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu i dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szk letniej wody,wymieszać .Budyń przykryć z góry folią spożywczą żeby nie zrobił nam się kożuch i odłożyć do wystudzenia.
 Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder oraz 3 łyżeczki namoczonej i rozpuszczonej letniej żelatyny, zmiksować.Ubitą kremówkę dodawać porcjami do zimnego budyniu i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników. Warstwy ciasta:placek cienki posmarować delikatnie kremem,ułożyć paski biszkoptu w odległości 1 cm ,wypełnić kremem przestrzenie między paskami,ułożyć resztę pasków na przemiennie z dolną warstwą ponownie wypełnić wolne przestrzenie i na górze posmarować cienko kremem.Wierzch ciasta oprószyć kakao.

piątek, 24 maja 2013

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Serniki to ciasta, które bardzo lubimy. Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są te z twarogu ale takiego który sami zmielimy. Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno. Z mieleniem trochę pracy i dłużej trwa przygotowanie ale za to jak smakuje. Ten sernik jest rewelacyjny, łatwy w przygotowaniu, wilgotny, nie za słodki po prostu, pyszny.


Składniki:
  • 1 kg twarógu półtłustego
  • 7  jajek
  • 80 g masła
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szt brzoskwinie w puszce
  • cukier puder 
Przygotowanie:
 
Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masło rozpuścić. Brzoskwinie wyłożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru płynu. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać porcjami zmielony twaróg i mieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać zimne rozpuszczone masło i ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać część masy serowej, posypać połową pokrojonych brzoskwiń znowu masę, posypać resztę brzoskwiń i wylać resztę masy serowej.
Wyrównać masę na górze i włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st z termoobiegiem na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik a sernik pozostawić jeszcze na 15 min. Wyjąć sernik i pozostawić do wystudzenia. Zimny sernik oprószyć cukrem pudrem.


czwartek, 23 maja 2013

Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami

Pieczeń wieprzowa  z szynki z duszonymi warzywami jest bardzo smaczna. Mięso delikatne i   mięciutkie . Podałam z kluskami śląskimi i surówką z młodej  kapusty.Było pysznie.



Składniki:
  • 3 plastry mięsa wieprzowego z szynki
  • 1 szt marchewka
  • 1 szt pietruszka
  • 1 cebula mała
  • 1 ząbek czosnku
  • sól,pieprz kolorowy do smaku
  • margaryna
  • bulion warzywny
  • mąka pszenna do zagęszczenia
Przygotowanie:
 
Plastry mięsa umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Z dwóch stron doprawić solą i kolorowym pieprzem,odłożyć na pół godziny do lodówki.Rozgrzać na patelni margarynę i podpiec mięso z dwóch stron.Podlewać bulionem warzywnym i dusić.Warzywa oczyścić.Marchewkę i pietruszkę pokroić w półplasterki,cebulę w kostkę a czosnek w plasterki.Na około pół godziny przed końcem duszenia dodać do mięsa warzywa i całość dusić do miękkości mięsa i warzyw.Sos zagęścić mąką i doprawić do smaku. 


poniedziałek, 20 maja 2013

Torcik ucierany z truskawkami

Wiosną i latem często piekę ciasta  z świeżymi owocami.Robi się je bardzo szybko ale też bardzo szybko znikają.Są lekkie,wilgotne i pachnące owocami.Tym razem zapraszam na ucierany torcik z truskawkami.Oczywiście do ciasta możemy dodawać inne sezonowe owoce.


Składniki:
  • 20 dkg margaryna,
  • 15 dkg cukier,
  • 3 szt jajka duże,
  • 20 dkg mąka pszenna,
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka aromat waniliowy,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • truskawki,
  • migdały słupki,
  • cukier puder
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrami do białości.Dodając po jednym jajku cały czas ucieramy.Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy aromat waniliowy oraz małymi porcjami mąkę i mieszać łyżką.Masę wymieszać na jednolitą masę.Dno tortownicy o średnicy 27 cm  wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka tartą.Ciasto przełożyć do tortownicy wyrównać i na górze ułożyć umyte , oczyszczone z szypułek truskawki i posypać migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st na około 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. 

Czas na piknik z home&you - półmetek!

sobota, 18 maja 2013

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Pachnące i pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem i oczywiście z kruszonką.W czasie pieczenia drożdżowych ciast lubię rozchodzący się po domu zapach.Zachęcam do wypróbowania.


Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 4 dkg drożdży świeżych
  • 0,5 szk mleka
  • 1 szt jajko duże
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 kg rabarbaru
  • cukier do posypania
  • białko do posmarowania
  • Kruszonka
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • Lukier
  • sok z cytryny
  • cukier puder
Przygotowanie:
 
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać do mąki. Zagnieść, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, sól oraz rozpuszczone letnie masło. Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie jednolite i gładkie.Przełożyć ciasto do naczynia obsypanego mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka.Odłożyć wykrojone kółka a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek.


Czas na piknik z home&you - półmetek!

piątek, 17 maja 2013

Sałatka z pora i ananasa

Z pora często robię sałatki z różnymi dodatkami.Tym razem dodałam świeży ananas.Sprawdził się idealnie dodają słodyczy i  eliminował ostry smak pora.Pyszna.


Składniki:
  • 1 szt por biała część
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kukurydza z puszki
  • 2 plastry świeżego ananasa
  • 2 łyżki majonez
  • sól,pieprz kolorowy do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, następnie obrać z skorupki i pokroić w kosteczkę. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ananas pokroić w drobną kosteczkę.Wszystkie składniki przełożyć do miseczki dodać majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.  



środa, 15 maja 2013

Kompot rabarbarowo - pomarańczowy

Z rabarbaru lubimy także kompot. A że lubię też pokombinować dodałam pomarańczę i wyszło pysznie. Spróbujcie.


Składniki:
  • 0,5 kg rabarbar
  • 1 szt pomarańcza
  • do smaku cukier
  • 3 l woda
Przygotowanie:
 
Zagotować wodę. Następnie dodać do niej pokrojony w kawałki rabarbar oraz wcześniej sparzoną i wyszorowaną szczoteczką pomarańczę  pokrojoną w plasterki  razem z skórką. Dodać około 5 łyżek cukru i gotujemy około 10minut. Kompot schłodzić i dosłodzić wg smaku. Najlepiej smakuje bardzo zimny. 


wtorek, 14 maja 2013

Rabarbarowiec kruszony

Kolejna propozycja na wykorzystanie rabarbaru.Ciasto kruszone jest tak łatwe do zrobienia że poradzi sobie z nim nawet osoba która dopiero się uczy piec.A że łatwe wcale nie znaczy że nie może być smaczne, wprost przeciwnie ciasto jest bardzo smaczne.No i ta kruszonka którą bardzo lubię.


Składniki:
  • 1 kostka margaryna
  • 1 i 3/4 szk cukier
  • 2 szk mąka pszenna
  • 1 szk  mleko
  • 5 szt jajka
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukier waniliowy
  • 1 kg rabarbar
  • 5 łyżek cukier
  • 1 szt budyń waniliowy
Przygotowanie:
 
Pokrojony rabarbar na 1,5 cm kawałki zasypać cukrem(5 łyżek) i odłożyć na około 20 min.Przed dodaniem rabarbaru do ciasta dodać budyń i wymieszać.Margarynę, cukry i mąkę zagnieść na kruszonkę.Odłożyć 1,5 szklanki kruszonki.Jajka zmiksować z proszkiem do pieczenia i mlekiem,dodać do kruszonki i wymieszać łyżką(nie miksować)ciasto powinno mieć niejednolitą konsystencję .Ciasto wylać na blachę z brzegami wysmarowaną margaryną. Na ciasto wyłożyć rabarbar wymieszany z budyniem i rozkruszyć drobno odłożoną kruszonkę. Piec w 180 st około 50 min.Blacha 28*40 cm.



poniedziałek, 13 maja 2013

Deser w błękicie z granolą

Przyszła pora na wykorzystanie nowego smaku galaretki Winiary Blue Curacao.A że kolor kojarzy mi się z wodą tak zrobiłam taki oto deserek.Piasek ,spienione fale no i piękny błękitny kolor wody.Ach ale mi się zatęskniło za wakacjami.


Składniki:
  • 1 szt galaretka o smaku blue curacao 52 g
  • 150 ml kremówka 30%
  • 1 szt śmietan fix
  • 2 łyżeczki cukier puder
  • granola orzechowa 
 Przygotowanie:

Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić w zimne miejsce do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać śmietan fix i cukier puder.Ponownie zmiksować do połączenia się składników. Do kieliszków wkładamy na przemian tężejącą galaretkę i bitą śmietanę.Deser odkładamy do lodówki na tak długo aż galaretka całkowicie się zetnie.Przed podaniem na górze deser posypujemy granolą orzechową.  





niedziela, 12 maja 2013

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Sezon rabarbarowy już się rozpoczął. Polecam Wam pyszne muffinki z rabarbarem i kokosową kruszonką. Są pyszne.


Składniki:
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 szt jajka
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 szkl  mleka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl rabarbaru krojonego
  • 2 łyżki cukru
  • Kruszonka kokosowa
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g kokosu
Przygotowanie:
 
Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki, zasypać 2 łyżkami cukru i odłożyć. W jednym naczyniu połączyć wszystkie suche składniki. Do drugiego naczynia wkładamy mleko, olej, jajka i esencję waniliową i za pomocą miksera zmiksować na gładką masę. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać rabarbar i wymieszać. Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Z zimnego masła, cukru i kokosu zagnieść kruszonkę i rozkruszyć na każdej muffince. Piec w 170 stopniach około 25 min.


 


Czas na piknik z home&you!

sobota, 11 maja 2013

Warstwowy torcik na zimno

Firma Winiary wypuściła na rynek nowe smaki galaretek. O smaku Pina Colada , Mojito,Pink Margarita oraz Blue Curacao.Piękne kolory i ciekawe smaki. Można wyczarować różne deserki i ciasta z dodatkiem tych galaretek. Ja zrobiłam delikatny, puszysty i lekki torcik na zimno.



Składniki:
  • 2 szt galaretka o smaku pina colada
  • 2 szt galaretka o smaku mojito
  • 2 szt galaretka o smaku pink margarita
  • 3 szk mleka
  • Do dekoracji
  • 150 ml kremówka
  • 1 szt galaretka o smaku pink margarita
  • 1 szt śmietan fix
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • zielone winogrona
Przygotowanie:
 
Galaretki o smaku pina colada wsypać do 0,5 szkl przegotowanej gorącej wody. Mieszając podgrzewać na lekkim ogniu do rozpuszczenia się galaretki. Lekko przestudzić i wlać 1 szkl zimnego mleka. Odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka będzie tężeć zmiksować mikserem na wolnych tak długo, aż galaretka zwiększy objętość i powstanie lekka pianka. 

Tortownice o średnicy 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą, wylać zmiksowaną galaretkę i odłożyć do lodówki do stężenia.
W taki sam sposób przygotowujemy galaretki o smaku mojito i pink margarita.
 Galaretkę o smaku pink margarita przygotować wg przepisu na opakowaniu, wylać do płaskiego naczynia, odłożyć do stężenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i śmietan fix. Zmiksować ponownie do połączenia się składników. 
Bitą śmietaną, winogronami i pokrojoną w kostkę galaretką udekorować torcik. Przechowywać w zimnym miejscu. 
Torcik przed dekoracją wyłożyć na talerz i zdjąć folię spożywczą. 





piątek, 10 maja 2013

Jesienny szpinak z owocami i świeżymi orzechami włoskimi

Szpinak -nigdy go nie jadłam,miałam jakieś uprzedzenie.Ale od dwóch lat to się zmieniło a teraz żałuję i wiem co straciłam.No ale lepiej późno niż wcale.Zrobiłam pyszną sałatkę z szpinakiem i owocami.


Składniki:
  • 2 garście szpinaku świeżego
  • 1 szt nektaryna
  • kawałek arbuza
  • 0,5 szk malin
  • 2-3 łyżki płynnego miodu( u mnie wielokwiatowy)
  • 4 szt orzechy włoskie świeże
Przygotowanie:
 Listki szpinaku obrać ,dokładnie umyć i osuszyć.Nektarynę obrać z skórki i pokroić w plasterki.Arbuz oczyścić z pestek i pokroić w kostkę.Maliny oczyścić z szypułek,umyć i dobrze osuszyć z nadmiaru wody.Orzechy(świeże ) obrać z żółtej skórki.Na talerz wyłożyć szpinak ,arbuz,maliny,plasterki nektaryny i posypać pokruszonymi orzechami.Przed podaniem polać płynnym miodem.
Orzechy mają być świeże takie z żółtą skórką do obierania.


środa, 8 maja 2013

Naleśniki amarantusowo-kokosowe

Dzisiaj będzie na słodko.Zrobiłam  naleśniki w paski na mleku kokosowym i z dodatkiem mąki z amarantusa. Nadzienie to jogurt  naturalny z czekoladą i bananami. Są bardzo smaczne, zapraszam.


Składniki:
  • 1 szkl mleka kokosowego
  • 0,5 szkl mąki z amarantusa 
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki kakao 
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 20 g czekolady mlecznej
  • 2 banany
  • olej do smażenia
 Przygotowanie:
 
Mleko kokosowe, mąkę pszenną, mąkę z amarantusa i jajko zmiksować na jednolite ciasto. Odlać pół szklanki dodać kakao i dokładnie zmiksować. Na patelnię nalać łyżeczkę oleju i podgrzać. Zdjąć patelnię z ognia i za pomocą dekoratora cukierniczego zrobić cienkie paski z ciasta czekoladowego. Ponownie patelnie przełożyć na ogień i wlać tyle białego ciasta, żeby zakryło czekoladowe paski. Smażyć naleśniki z obu stron. Naleśniki wystudzić. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę dodać do jogurtu naturalnego i wymieszać. Każdy naleśniki posmarować jogurtem, nałożyć kilka kawałków pokrojonego banana i zwinąć. 




poniedziałek, 6 maja 2013

Tarta tatin z jabłkami

Po raz pierwszy piekłam odwracaną tartę tatin z jabłkami.Tarta jest krucha,słodka  i jednocześnie wilgotna dzięki pysznym jabłkom duszonym w słodkim syropie.


 Składniki:

  • Kruche ciasto
  • margaryna 100 g
  • mąka pszenna 200 g
  • cukier 40 g
  • jajko 1 szt
  • Jabłka
  • jabłka kwaśne 2 szt
  • margaryna 100 g
  • cukier brązowy 120 g
  • woda 1 łyżka
Przygotowanie:
 
Z zimnej margaryny,mąki,jajka i cukru zagnieść ciasto.Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać w lodówce około 2-3 godziny. Jabłka obrać z skórki,usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki o grubości około pół centymetra.Na patelni rozpuść margarynę Kasię, dodać łyżkę wody i brązowy cukier.Gdy cukier się rozpuści dodać partiami pokrojone jabłka i dusić z dwóch stron al dente. w formie do tarty o średnicy 26 cm na dno wyłożyć jabłka i powstały syrop z patelni. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 2 cm większej od foremki na tartę.Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na jabłka.Uformować nadmiar ciasta na brzegach zakrywając jabłka.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st na około 30 min.Gorącą tartę po wyjęciu z piekarnika przełożyć na paterę jabłkami do góry.Wystudzić.




piątek, 3 maja 2013

Syrop z mniszka lekarskiego

Nadszedł ten czas, żeby zrobić syrop z mniszka lekarskiego. Ja co roku robię z podwójnej porcji. Syrop jest bardzo smaczny i rewelacyjnie się sprawdza przy przeziębieniach i kaszlu. Kto nigdy nie robił, polecam.


Składniki:
  • 500 szt kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny ze skórką
Przygotowanie:
Kwiaty mniszka oberwać z zielonych końcówek, pozostawić na białym ręczniku - żeby wyszły robaczki. Do garnka wlać wodę dodać płatki mniszka oraz sparzone i pokrojone w plasterki cytryny. Całość gotować około 20 minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić. Zostawić w garnku na minimum 24 godziny. Po tym czasie przecisnąć wywar z kwiatkami przez gazę. Do powstałego płynu dodać cukier i na wolnym ogniu gotować około 1 do 1,5 godziny. Syrop powinien mieć konsystencję syropu. Gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić.  




środa, 1 maja 2013

Chrupiące kurczaczki

Smaczne  i chrupiące kawałki kurczaczków w pikantnym cieście naleśnikowym.Zrobiłam na imprezkę urodzinową córki.Podałam z frytkami,sosem czosnkowym i ketchupem."Mali" goście byli zachwyceni.


Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • Ciasto
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 szk mąki pszennej
  • 1/3 szk mleka
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
 
Piersi oczyścić ,umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki przełożyć do miski dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia próżniowego i włożyć na 3 godziny do lodówki. Ciasto:wszystkie składniki przełożyć do garnka,wymieszać. Ciasto powinno być gęste,żeby nie spływało. Dodać przyprawione kawałki piersi i wymieszać.Obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju.Smażymy około 8-10 min.w zależności jak duże mamy kawałki mięsa.Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem. Jeżeli lubimy na ostro możemy dodać więcej ostrej papryki.