.

niedziela, 30 czerwca 2013

Rolada truskawkowa

Od dłuższego czasu się zabierałam żeby upiec to ciasto.W końcu go zrobiłam i muszę przyznać że jest bardzo smaczne i bardzo ładnie się prezentowało na stole.


Składniki:
  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1/2 szk cukru
  • 3/4 szk mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa galaretkowa
  • 2 szt galaretka truskawkowa
  • 0,5 kg truskawki
  • truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji
Przygotowanie:
 
Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st na około 15min.Po upieczeniu gorący biszkopt papierem do dołu przełożyć do formy keksówki.Ostudzić.

 Masa galaretkowa: połowę truskawek zmiksować,resztę zostawić w całości. Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody,odłożyć do lekkiego stężenia.Dodać zmiksowane truskawki i ponownie odłożyć do lekkiego stężenia.Tężejącą masę wylać do środka biszkoptu przekładając całymi truskawkami.Ponownie odkładamy do całkowitego stężenia.Podajemy udekorowane owocami i oprószone cukrem pudrem.
 Blacha na biszkopt 34*25 cm Forma keksówka 30*12 cm. 

* inspiracją był przepis  http://www.mojeciasto.pl/przepisy/wykwintny-truskawkowiec-6437.html

Truskawkowy zawrót głowy 2013 Owoce z sadu i dzialki

Łaciaty torcik z kaszy manny

Mój kolejny smakołyk z truskawkami.Tym razem torcik na zimno z kremu z kaszy manny na  spodzie z herbatników.I znowu smacznie.


Składniki:
  • Spód
  • 200 g herbatniki petitki
  • 150 g masła
  • Masa z kaszy manny
  • 1 l mleka
  • 1 szkl kaszy manny
  • 1 szk cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka kakao
  • Góra
  • 2 szt galaretka truskawkowa
  • truskawki
Przygotowanie:
 
W 700 ml przegotowanej gorącej wody rozpuścić galaretki i odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Spód; w blenderze rozkruszyć herbatniki dodać rozpuszczone letnie masło i zagnieść.Masę wyłożyć i na spód tortownicy. Masa z kaszy manny;zagotować mleko i wsypywać powoli kaszę mannę cały czas mieszając. Gotować z 3-4 minuty.Zdjąć z ognia , nakryć folią spożywczą żeby nie powstał nam "kożuch". Odłożyć w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodać esencję waniliową.Do masła dodawać po łyżce zimną kaszę mannę i cały czas ucierać.Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.Odłożyć 1/4 masy dodać kakao i wymieszać.Połowę białej masy wyłożyć na spód z herbatników , nałożyć kulki z ciemnej masy i wyłożyć resztę białej masy.Wyrównać powierzchnię.Ułożyć truskawki wciskając do połowy i zalać tężejącą galaretką.Odłożyć do schłodzenia.Tortownica 25 cm.


Truskawkowy zawrót głowy 2013 Owoce z sadu i dzialki

środa, 26 czerwca 2013

Deser galaretka z truskawkami

Dalszy ciąg truskawkowych smakołyków.Korzystamy z tego krótkiego sezonu ile się da.Deser banalnie prosty ale za to bardzo pyszny.



Składniki:
  • 2 szt galaretka truskawkowa
  • 400 g jogurt grecki
  • 50 g cukier puder
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • truskawki do galaretki i na dekorację
Przygotowanie:
 
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody,wymieszać i rozlać do pucharków. Do letniej galaretki dodać po kilka sztuk obranych i umytych truskawek.Odłożyć do całkowitego stężenia. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zmiksować w blenderze razem z cukrem pudrem.Jogurt przełożyć do naczynia ,rozmieszać. Dodać zmiksowane truskawki,wymieszać.Żelatynę namoczyć w 50 ml wody,podgrzać do rozpuszczenia ,letnią wlać do masy truskawkowej ,wymieszać i rozlać na stężałą galaretkę.Ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować pokrojonymi w kosteczkę truskawkami. 


Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami Owoce z sadu i dzialki

wtorek, 25 czerwca 2013

Twarogowe placuszki

Nasze ulubione placuszki twarogowe. Podaję je z cukrem pudrem, dżemami lub z ostatnio odkrytą żurawiną staropolską. Są pyszne.


Składniki:
  • 750 g twaróg półtłusty
  • 2 szt jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3-5 łyżek mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
 
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do twarogu, jajka, cukier, budyń w proszku, esencję waniliową i zagnieść. Na koniec dodawać stopniowo mąkę pszenną do uzyskania masy z której możemy uformować placuszki. Ilość mąki jest zależna tego jak mokry mamy twaróg. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, formujemy placki, obtaczamy w mące. Strzepujemy nadmiar mąki i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z dwóch stron na złoto. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem itp. Ja podałam z żurawiną staropolską. Placuszki lepiej smakują przestudzone. 


poniedziałek, 24 czerwca 2013

Piętrowy tort pavlova z truskawkami i poziomkami

Torty bezowe mają u mnie jeden minus, za szybko znikają ze stołu. Jest delikatny, słodki i smakuje obłędnie. Nie będę więcej pisać o zaletach po prostu musicie go zrobić.



Składniki:
  • 6 szt białka zimne
  • 350 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 500 ml kremówki zimnej
  • 250 g mascarpone
  • truskawki
  • poziomki
  • listki mięty
Przygotowanie:
 
Zimne białka ubić na sztywno. Dosypywać po łyżce cukier i ciągle miksować. Piana po ubiciu powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ubitych białek szprycą robiąc ozdobny wzór zrobić dwa koło jeden o średnicy 28 cm i drugi o średnicy 20 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 110 stopni z termoobiegiem na 5 minut później zmniejszyć temperaturę na 90 stopni i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 90 minut. Besowe spody ostudzić.

Zimną kremówkę połączyć z mascarpone i zmiksować na sztywno.
Na większym spodzie bezowym rozsmarować połowę kremu ułożyć truskawki, przykryć mniejszym spodem i wyłożyć resztę kremu.
Górę tortu udekorować truskawkami, poziomkami i listkami mięty.
Truskawki i poziomki wcześniej umyć i oczyścić. Wyłożyć na tacę z ręcznikiem papierowym żeby dobrze przeschły.
Tort spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. 

Truskawkowy zawrót głowy 2013Owoce z sadu i dzialki

piątek, 21 czerwca 2013

Herbata miętowo cytrynowa na upały

Wysokie temperatury nastały o włączeniu piekarnika nie ma mowy.W kuchni ponad 30 stopni więc się chłodzę.Bardzo zimna herbata miętowa z dodatkiem cytryny i mięty.


Składniki:
  • 2 szt herbata miętowa ekspresowa
  • 1 l wody
  • cukier brązowy w kostkach
  • plasterki cytryny
  • kostki lodu
  • listki mięty
Przygotowanie:
 
Wodę zagotować ,zalać herbatę miętową i zaparzać około 5 minut  pod przykryciem. Letnią herbatę  w zależności jak kto lubi słodko, dosłodzić do smaku cukrem brązowym w kostkach. Odłożyć herbatę do  schłodzenia. Zimną  włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej wieczorem na całą noc. Przed podaniem rozlać do szklanek, wrzucić kilka kostek lodu dodać plasterek cytryny i kilka listków mięty. Zamieszać i gotowe. Pijemy od razu w ciepłe i upalne dni.


środa, 19 czerwca 2013

Deser grecki z musem truskawkowym

Deser z serka greckiego z musem truskawkowym. Bardzo smaczny i błyskawicznie się robi. Jedyny minus to taki, że trzeba trzymać w lodówce kilka godzin. Najlepiej zrobić wieczorem by rano mieć pyszny deserek.



Składniki:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 150g cukru pudru
  • 400g truskawek
  • 150g cukru pudru
  • 1 szt żelatyna-fix deserowa

Przygotowanie:

Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, dolać 2/3 przygotowanej żelatyny, zmiksować i rozlać do kieliszków. Truskawki umyć oczyścić z szypułek, dodać cukier puder i zmiksować na mus. Do musu truskawkowego dodać 1/3 przygotowanej żelatyny, zmiksować i rozlać do kieliszków. Deser schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorować truskawką i listkami mięty.

Czerwone owoce w roli głównej Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami

wtorek, 18 czerwca 2013

Tiramisu truskawkowe

Trzeba korzystać ze świeżych truskawek dopóki są bo sezon krótki. Dzisiaj zapraszam na pyszne tiramisu truskawkowe. Deser bardzo prosty do zrobienia a jaki smaczny. Koniecznie wypróbujcie.


Składniki:
  • 3 żółtka
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 szkl kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl wody
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 0,5 szkl espresso
  • kakao
  • biszkopty podłużne
  • truskawki
Przygotowanie:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać ubitą na sztywno kremówkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na końcu dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem letnią żelatynę i mieszać. Na spodzie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/3 masy, ułożyć truskawki, 1/3 masy, namoczone biszkopty, 1/3 masy. Wyrównać powierzchnię i włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao i na górze ułożyć truskawki. Naczynie 26*12 cm.

Desery z truskawkamiCzerwone owoce w roli głównejTruskawkowy zawrót głowy 2013

sobota, 15 czerwca 2013

Ravioli z szpinakiem i grana padano

Miałam resztkę mrożonego szpinaku w zamrażarce i ser w lodówce.Zrobiłam pyszne i delikatne ravioli z farszem z szpinaku i sera grana padano.Ser jest bardzo smaczny nie za słony ale lekko pikantny idealnie komponował się z szpinakiem.Było smacznie.


Składniki:
  • Ciasto
  • 350 g mąka pszenna
  • 1 jajko
  • 3/4 szk ciepłej wody
  • Farsz
  • 200 g szpinak mrożony
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 50 g ser grana padano
  • Do polania;
  • 1 szt cebula mniejsza
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżki startego sera grana padano
Przygotowanie:
 
Na stolnicę wysypać mąkę zrobić kopczyk i wbić jajko. Wymieszać za pomocą noża następnie dolewać ciepłą wodę i zagniatać. Zagniecione gładkie ciasto przykryć miseczką i odłożyć na około pół godziny. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kształt prostokąta. Równo przyciąć boki. Na cieście rozłożyć farsz w rzędach co 5 cm. Pędzelkiem posmarować ciasto zimna wodą pomijając okolice farszu. Nakryć drugim ciastem i docisnąć wokół farszu. Wykroić kwadratowe pierożki i dolepić na końcach boki widelcem. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 min od wypłynięcia na powierzchnie. Podajemy polane zrumienioną na maśle cebulką z serem i posypane pokrojoną bazylią oraz wiórkami sera. 

 Szpinak podsmażyć do odparowania wody dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odłożyć do wystudzenia. Do zimnego farszu dodać starty na grubych oczkach ser grana padano, bułkę tartą, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelni zrumienić na maśle drobno pokrojoną cebulkę i a na koniec dodać łyżkę sera i wymieszać.

wtorek, 11 czerwca 2013

Delikatne racuchy

Dziś zapraszam Was na delikatne racuchy. Są pyszne i delikatne, szczególnie z truskawkami i miodem. Można też podać  z cukrem pudrem lub żurawiną staropolską z słoiczka. Polecam zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek.


Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól szczypta
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki
Przygotowanie:
 
Masło roztopić i ostudzić. Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodać esencję waniliową, sól, mleko, zimne masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować na najwolniejszych obrotach i odstawić ciasto na 30 minut. Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron. Podajemy w zależności od ulubionych dodatków miód, cukier puder, truskawki itp. 


czwartek, 6 czerwca 2013

Jogurtowiec z truskawkami

Pojawiły się już pierwsze truskawki.Sezon krótki więc trzeba korzystać tym bardziej że truskawki bardzo lubimy.Więc zapraszam na pyszny,delikatny torcik na jogurcie naturalnym.


Składniki:

  • Spód
  • 200 g herbatniki szkolne
  • 150 g masła
  • Masa jogurtowa
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 ml zimnej kremówki
  • 1/2 szk mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szk cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • truskawki
  • galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
 
Herbatniki rozkruszyć w blenderze.Do herbatników dodać letnie roztopione masło i wymieszać.Wyłożyć dno tortownicy i ugnieść.Ułożyć na około tortownicy przekrojone truskawki. Masa jogurtowa:Jogurt zmiksować z cukrem pudrem dodać esencję waniliową wymieszać.Żelatynę namoczyć w mleku ,podgrzać do rozpuszczenia , letnią wlać do jogurtu i wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do jogurtu i delikatnie wymieszać.Wylać masę na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na górę.Schładzać co najmniej 3-4 godziny.Udekorować truskawkami. Tortownica 22 cm wyłożona na dnie i bokach folią spożywczą. 




wtorek, 4 czerwca 2013

Eton mess z rabarbarem

Ciąg dalszy słodkości z rabarbarem.Wiem, jestem mało tematyczna ostatnio ale co ja poradzę jak lubię rabarbar.Jak się sezon skończy to już nie będzie przepisów z rabarbarem.Deser Eton Mess z bezami uwielbiamy więc zrobiłam z musem rabarbarowym.Palce lizać.


Składniki:
  • 200 g rabarbar czerwony
  • cukier do smaku
  • 250 ml zimnej kremówki 30 %
  • bezy
  • truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
 
Rabarbar oczyści ,obrać z skórki i pokroić w małe kawałki.Do rondelka wlać trochę wody dodać rabarbar 2 łyżki cukru i gotować do miękkości.W zależności od ilości płynu podsmażać rabarbar od czasu do czasu mieszając do odparowania i uzyskania gęstawej masy.Dosłodzić do smaku i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno(nie słodzimy). Bezy podzielić na mniejsze kawałki. W szklance układać warstwami:bita śmietana,bezy,mus rabarbarowy.Udekorować bezą,truskawką i listkiem mięty.Spożywać bezpośrednio po przygotowaniu. 


Kefirowe z rabarbarem i kruszonką z otrębów owsianych

U mnie nadal rabarbarowo.Tym razem szybkie ciasto na kefirze z dodatkiem rabarbaru i pyszną pachnącą kruszonką z otrębów owsianych z dodatkiem cynamonu.Kruszonka jest obłędnie pyszna i z pewnością wykorzystam ją do innych wypieków.



Składniki:
  • 100 g margaryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 150 ml kefiru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Kruszonka
  • 5 łyżek otrębów  owsianych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka zimnej margaryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder 
Przygotowanie:
 
Rabarbar umyć pokroić i zasypać 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego.Odstawić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Miksując na bardzo wolnych obrotach dodać roztopioną zimną margarynę,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,kefir i zmiksować na jednolitą masę.Dodać rabarbar ,wymieszać delikatnie łyżką i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm. Kruszonka:w miseczce zagnieść zimną margarynę z cukrem,otrębami i cynamonem.Rozkruszyć na cieście.Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.Piec w 170 st około 50 min do suchego patyczka.


sobota, 1 czerwca 2013

Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową

Sezon rabarbarowy nadal trwa.Dzisiaj zagościł u mnie jogurtowiec z rabarbarem z pyszną migdałową kruszonką.Ciasto jest wilgotne ale też i bardzo lekkie.Rabarbar nadaje kwaskowatego smaku.Oczywiście  ciasto można zrobić z dowolnym owocami i bardzo zachęcam do wypróbowania.Bardzo łatwo się je robi.


Składniki:
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 160 ml oleju
  • 4 szt jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2,5 szk mąki pszennej
  • 1 szk cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • Kruszonka
  • 1,5 łyżki zimnego masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 6 łyżek mielonych migdałów
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
 
Rabarbar umyć ,pokroić i zasypać dwoma łyżkami cukru. Do jednego naczynia włożyć jogurt naturalny,olej,jajka oraz esencje waniliową i za pomocą metalowe trzepaczki roztrzepać.Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia dodać cukier.Do płynnych składników dodawać stopniowo suche składniki i mieszać.W zależności od gęstości jogurtu jeśli masa jest rzadka dodać mąki do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Rozłożyć pokrojony rabarbar. Kruszonka:zimne masło zagnieść z cukrem i zmielonymi migdałami.Rozkruszyć na górę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 50 min.Do suchego patyczka.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.