.

czwartek, 29 sierpnia 2013

Jajka z farszem z bobu

Jajka z farszem z dodatkiem bobu. Robiłam po raz pierwszy ponieważ w tym roku eksperymentowałam z bobem którego nigdy nie miałam okazji spróbować. Szkoda że wcześniej tego nie zrobiłam.


Składniki:
  • 3 szt jajka
  • 150 g bób świeży
  • mała cebula
  • 1- 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka oleju 
Przygotowanie:
 
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, odłożyć do wystudzenia i obrać z skorupki uważając żeby nie uszkodzić białka. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie około 10-15 min, odcedzić i przelać zimną wodą. Obrać z łusek. Jajka przekroić na wzdłuż na połówki, wybrać żółtko. Do żółtek dodać obrany bób i pokrojoną w kostkę i zeszkloną na niewielkiej ilości oleju, majonez. Za pomocą blendera zmiksować doda i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić białka jajek. Przed podanie posypać posiekanym koperkiem. 


(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

Leczo z cukinią

Sezon na cukinię trwa, w ogródku co parę dni mam kilka młodych cukinii. A leczo z cukinią bardzo lubimy więc robię kilka razy w sezonie. Zapraszam.


Składniki:
  • 450 g cukinii (oczyszczonej)
  • 500 g pomidorów
  • 400 g papryka czerwona
  • 300 g cebula
  • 350 g kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso
  • 1 szk wody
  • sól, pieprz,kucharek do smaku 
Przygotowanie:
 
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na tej samej patelni co cebulę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i na tej samej patelni podsmażyć. Cukinię obrać i oczyścić, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć obrać z skórki, pokroić i dodać do reszty składników.
Wszystkie składniki umieścić w jednym garnku, dolać 1 szklankę wody, dodać liście laurowe,ziele angielskie, paprykę słodką, przecier, ketchup i wszystko razem gotować do miękkości. Doprawić do smaku. W czasie gotowania często mieszać żeby się nie przypaliło. Jeśli lubimy leczo na gęsto możemy sos zagęścić mąką. 


środa, 28 sierpnia 2013

Tarta z morelami i migdałami

Rewelacyjna krucha tarta z dodatkiem świeżych, pachnących moreli. Krem po prostu jest rewelacyjny, lekki, delikatny i mega smaczny. Zwieńczeniem były chrupiące płatki migdałów. Zapraszam.



Składniki:
  • Kruche ciasto
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sól szczypta
  • Masa serowo śmietankowa
  • 200 ml kremówki
  • 2 szt serek homogenizowany waniliowy( u mnie Danio 160 g)
  • 20 dkg cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 szt jajka
  • morele
  • borówki amerykańskie
  • 50 g płatki migdałów Kresto
Przygotowanie:

Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry,śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na wysmarowaną i wysypaną mąką formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 10-15 min. Wyjąć i przestudzić.
Masa serowo śmietanowa: śmietanę, serki homogenizowane, cukier, skórka i sok z cytryny energicznie wymieszać. Jajka roztrzepać w garnuszku dodać do masy i ponownie energicznie wymieszać. Masę wylać na podpieczony letni spód, ułożyć połówki moreli. Do środka każdej moreli dodać po 3 borówki oraz rozsypać klika borówek na masę. Ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego na 170 st i piec około 50 min. 15 min przed końcem górę tarty posypać płatkami migdałów. Przed podaniem udekorować startą skórką z cytryny.


poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Ciasto odwracane z mirabelkami

Mirabelki - nie każdy je zna i nie wszyscy je lubią. Ja lubię je bardzo. Dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo łatwe do zrobienia odwracane ciasto z tymi małymi żółtymi śliweczkami.



Składniki:
  • 180 g margaryny
  • 340 g mąki
  • 4 szt jajka
  • 300 g cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki cukru
  • mirabelki
Przygotowanie:
 
Jajka, cukier i esencję waniliową zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt grecki i zimną rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Formę do tarty z wyjmowanym dnem na spodzie wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować margaryną. Na papierze rozsypać 2 łyżki cukru i ułożyć umyte i wypestkowane mirabelki. Na mirabelki wylać ciasto, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 45 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i po 15 min wyjąć z formy nie zapominając o odwróceniu ciasta.




Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym

Otrzymałam do przetestowania zestaw win Celebro wraz z gadżetami za który bardzo serdecznie dziękuję.  Pod marką Celebro produkowane są dwie odmiany wina białego: francuskie i hiszpańskie  dwie czerwonego: włoskie i argentyńskie oraz wino różowe :francuskie Mają szerokie  zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do  ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro.

Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele informacji o winach i dużo smacznych przepisów.




Składniki:
2 gruszki
250 ml francuskiego wina różowego CELEBRO
4 łyżki cukru
3 goździki
kawałek kory cynamonu
kawałek laski wanilii

żurawina staropolska
Sos karmelowy
200 g cukru

150 ml kremówki

Przygotowanie:
 Gruszki obrać z skórki pozostawiając ogonek, wydrążyć gniazda nasienne.
 Do wina dodać cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina.
Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić.
Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników.
Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską.
Zimny sos przelać  na talerzyk, ułożyć  gruszki i udekorować  listkami mięty.
Do deseru podać  lampkę francuskiego  różowego wina Celebro która podkreśli swym delikatnym, orzeźwiającym i owocowy bukietem smak deseru.












piątek, 23 sierpnia 2013

Mini tarty kokosowe z owocami

Do kruchego ciasta na mini tarty dodałam wiórki kokosowe,  wyszło pysznie. Ja kokos wprost uwielbiam a w połączeniu z delikatnym kremowym kremem i mnóstwem owoców komponowało się idealnie.Ostatnio zasmakowałam w połączeniu bitej śmietany z serkiem homogenizowanym, krem jest delikatny i puszysty.




Składniki:
  • Kruche ciasto
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg kokosu Kresto
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sól szczypta
  • Krem
  • 250 ml zimnej kremówki
  • 160 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • maliny
  • jeżyny
  • borówki
  • banan
  • brzoskwinia
  • kiwi
  • winogrona ciemne
  • 2 szt polewa do tortów bezbarwna
Przygotowanie:
 
Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto i uformować kulkę. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wylepić wysmarowane i wysypane foremki do tartaletek. Upiec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 15 min. Wyjąć i ostudzić.
Krem: serek przełożyć do miski i rozmieszać, zimną kremówkę ubić na sztywno i dodawać po łyżce do serka delikatnie mieszając. Na koniec wlać rozpuszczoną w 1/4 szklance letnią żelatynę, wymieszać. Na zimne ciasto wyłożyć krem. Włożyć na 15 min do lodówki do zastygnięcia. Ułożyć owoce i polać polewą do tortów. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Możemy użyć dowolnych owoców. 





czwartek, 22 sierpnia 2013

Smoothie arbuzowe z limonką

Zapraszam dzisiaj na orzeźwiające smoothie z arbuza z dodatkiem limonki. W sklepach mamy jeszcze pyszne i soczyste arbuzy więc warto się pośpieszyć i zrobić. Najlepiej smakuje gdy arbuz jest mocno schłodzony. 


Składniki:
  • 0,5 kg arbuza czerwonego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 10 kostek lodu
  • limonka i maliny do dekoracji
  • ewentualnie cukier puder do smaku
Przygotowanie:
 
Wybieramy bardzo dojrzałego arbuza. Wyciągamy wszystkie pestki i kroimy miąższ na mniejsze kawałki. Wkładamy do naczynia z blendera dodajemy sok z limonki,lód i miksujemy. Rozlewamy do kieliszków, dekorujemy plasterkiem limonki, kawałkiem arbuza, maliną i listkami mięty. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli arbuz jest mało słodki możemy dosłodzić cukrem pudrem do smaku. 




poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Surówka z sałaty lodowej

Od firmy Jamar otrzymałam paczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować dania a także mam w planach zrobić przetwory na zimę. Ocet winny 6% z czerwonego wina dodałam do surówki z sałaty lodowej i było pysznie.




Składniki:

  • 1 szt sałata lodowa
  • 1 szt papryka czerwona
  • 2 szt pomidory malinówki
  • 2 szt ogórka zielonego gruntowego
  • 5 szt rzodkiewek
  • 100 g jasnych winogron
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz kolorowy, oliwa z oliwek,
  •  ocet winny z czerwonego wina Jamar
Przygotowanie:

Sałatę lodową porwać na kawałki. Ogórki i rzodkiewki obrać z skórki pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kosteczkę. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Winogrona umyć ,jeśli są duże pokroić w mniejsze kawałki i pozbawić ziarenek. Wszystko razem wymieszać i odłożyć na 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić oliwą i octem winnym dodać zieloną pietruszkę, wymieszać. Jeśli lubimy surówki bardziej na słodko możemy doprawić cukrem, ja nie dodawałam ponieważ wystarczyła słodycz winogron. 



sobota, 17 sierpnia 2013

Kruche z pianką i borówkami

Musicie zrobić to ciasto, jest rewelacyjne. Mamy jeszcze świeże owoce więc warto to wykorzystać. Jest kruche z pyszną lekką pianką. Można powiedzieć, że rozpływa się ustach. 






Składniki:
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • 1 szk mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • Pianka
  • 5 białek
  • 1 szk cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szt budynie waniliowe
  • 1/2 szk oleju rzepakowego Rapso
  • 300 g borówki amerykańskiej
  • 100 g malin
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
 Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na 5 części, 3 części i 2 części włożyć do osobnych woreczków i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Blaszkę z brzegami o wymiarach 28*20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3 części ciasta zetrzeć na tarce na blaszkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i podpiec na złoto około 15-20 min. Wyjąć i ostudzić. Piana ;zimne białka ubić na sztywno dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać tak długo aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy miksować do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce, lekko dociskając w pianę.Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. 


* inspiracje stąd

piątek, 16 sierpnia 2013

Chleb z cukinią

Pieczenie chleba w domu uwielbiam za zapach i smak. Cukinia obrodziła i postanowiłam dodać do chleba. Dodatkowo dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane. Bardzo lubimy takie chrupiące dodatki. Wyszło smacznie.




Składniki:
  • 200 g startej cukinii
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 125 ml oleju rzepakowego Rapso
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki ziaren słonecznika Kresto
  • 2 łyżki siemienia lnianego Kresto
  • 0,5 szk ciepłej wody
Przygotowanie:
 
Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłą wodą (nie wrzątkiem), rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 60 minut w 190 stopniach. Chleb po wyjęciu z pieca studzić na kratce. Forma 25*10 cm. 


wtorek, 13 sierpnia 2013

Drożdżówki odrywane z borówkami

Pyszne i pachnące drożdżówki do odrywania na oleju rzepakowym Rapso,  Nadzienie z borówek amerykańskich.  Na górze pyszna i chrupiąca kruszonka z mielonych orzechów BackMit. Zapraszam.






Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki maślanki
  • 4 łyżki cukru
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 50 ml oleju rzepakowego Rapso
  • sól szczypta
  • Kruszonka
  • 100 g orzechy włoskie tarte BackMit
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 70 g zimnego masła
  • Nadzienie
  • 300 g borówki amerykańskie
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 mniejsze jajko do posmarowania
Przygotowanie:
 
Mleko podgrzać wlać do naczynia dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i wymieszać. Odłożyć do poruszania się drożdży. Do zaczynu przesiać mąkę dodać maślankę, resztę cukru, jajko, esencję waniliową , olej, sól i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek podzielić na 12 części. Z każdej części uformować rękami placek, nałożyć na środek po łyżce borówki amerykańskiej, dokładnie zlepić, uformować kulkę i ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odłożyć do podrośnięcia. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem a na górę pokruszyć orzechową kruszonkę. Piec około 20 min w 180 st. 

 Kruszonka; zimne masło,mąkę,orzechy i cukier zagnieść.
 Nadzienie;borówki wymieszać z mąką i cukrem. 



niedziela, 11 sierpnia 2013

Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową

Otrzymałam paczkę produktów do przetestowania. W paczce znalazły się między innymi produkty firmy BackMit, Kresto oraz olej rzepakowy Rapso. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszne roladki z dodatkiem żurawiny Kresto, fasolki szparagowej smażonych na oleju rzepakowym Rapso.




Składniki:
  • 3 szt piersi z kurczaka mniejsze
  • 50 g fasolka szparagowa zielona
  • żurawina Kresto
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia Rapso
Przygotowanie:

Fasolkę szparagową ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, wyjąć z wody i ostudzić. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozbić z każdej strony,  posolić, popieprzyć a stronę wewnętrzną roladki oprószyć słodką papryką. Ułożyć zielone fasolki i żurawinę suszoną. Zwinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć roladki w mące i smażyć na złoto z wszystkich stron na oleju. 


(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

sobota, 10 sierpnia 2013

Ala tiramisu z borówkami


Zapraszam Was na kolejny deser bez pieczenia. Temperatura taka wysoka o włączeniu piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu.


Składniki:
  • 3 żółtka
  • 0,5 szk cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 szk kremówki zimnej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szk wody
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 0,5 szk espresso
  • biszkopty podłużne
  • 200 g borówki amerykańskie
  • 3-4 łyżki cukru
  • Do dekoracji
  • borówki amerykańskie
  • maliny
  • listki mięty
Przygotowanie:
 
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i na koniec wyłożyć resztę masy. Deser włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem na górze obsypać borówkami i dodać do koloru kilka malin oraz listki mięty. Naczynie 26*12 cm.

 Mus borówkowy; do borówek dodać cukier i podsmażyć przez klika minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

piątek, 9 sierpnia 2013

Rafaello bez pieczenia

Kto nie lubi piec, może sobie zrobić pyszne ciasto bez pieczenia. To ciasto jest najlepsze na drugi dzień, więc warto zrobić wieczorem żeby nas nie kusiło podjadanie w ciągu dnia.


Składniki:
  • 3 szkl mleka
  • 3 łyżki kopiaste mąki pszennej
  • 3 łyżki kopiaste mąki  ziemniaczanej
  • 3 szt żółtka
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 szkl kokosu
  • 250 g margaryny
  • 2 paczki krakersów (Lajkonik)
Przygotowanie:
 
W pół szklance mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać mleko z żółtkami i mąkami. Masę do momentu aż się zagotuje cały czas mieszamy żeby się nie  przypaliła. Zdjąć z ognia, gorący budyń nakryć folią spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Do zimnego budyniu dodać miękką margarynę i dokładnie zmiksować. Do kremu dodać 1,5 szklanki kokosu i wymieszać. Krem podzielić na trzy części. Blaszkę o wymiarach 24*34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, pierwszą część kremu, drugą warstwę krakersów, drugą część kremu, krakersy i na górze rozsmarować trzecią warstwę kremu. Pół szklanki kokosu uprażyć na suchej patelni i posypać po wierzchu. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by smaki się przegryzły. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy krakersy zmiękną. 


środa, 7 sierpnia 2013

Trifle borówkowe

Lekki deser na kremie z mąki kukurydzianej z dodatkiem borówki amerykańskiej i pokruszonych ciasteczek maślanych.


Składniki:
 
  • 0,5 szk cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 szk mleka
  • 3 żółtka
  • laska wanilii
  • sól szczypta
  • 200 ml kremówki
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 3-4 łyżki cukru
  • 150 g ciasteczka owsiane
Przygotowanie:
 
Do garnka wsypać cukier, mąkę kukurydzianą, szczyptę soli, wyskrobane ziarenka z laski wanilii wlać mleko i całość wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ubić żółtka, dodać 2 łyżki gorącej masy energicznie wymieszać i wlać do pozostałej masy. Masę mieszając gotować około 2 minuty. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą żeby nie powstał kożuch i odłożyć do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać porcjami do masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasteczka maślane zmiksować w blenderze. Borówki podsmażyć z cukrem i wystudzić. Do szklanek dajemy warstwowo ciastka owsiane, krem oraz smażone borówki. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. 






"Smakując Toskanię" - recenzja


http://www.kuchniaplus.pl/img/kuchnioteka/aktualnosci-kulinarne/2013/smakujac-toskanie.jpg
 "Smakując Toskanię" autorstwa Beth Elon to apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach, której szlak wyznaczają nie tylko doznania smakowe. Czytając tę opowieść, przeniesiemy  się myślami i wspomnieniami do starych miast na wzgórzach. Poznamy szlaki zabytków architektonicznych oraz kulinarnych. Spotkamy  życzliwych ludzi, którzy sprawią, że poczujemy  się tutaj jak w rodzinnym    domu. Zostaniemy przyjęci z ogromną życzliwością i poszanowaniem. Autorka oprowadzi nas po najlepszych  restauracjach  z Florencji oraz  kameralnych  knajpach i z toskańskiej prowincji ,  pachnącej  bazylią i winem Toskanii.

Książka jest napisana w taki sposób że, dowiemy się jak dojechać i  gdzie można dobrze zjeść  będąc  w podróży . Z każdego  regionu zostały wybrane najlepsze restauracje i zabytki. Autorka bardzo dokładnie prezentuje nam każdą z restauracji. W dokładny sposób opisuje adres, numer telefonu, oraz  godziny otwarcia  lokali. Poznamy  także ponad 100 przepisów kulinarnych, dzięki którym będziemy  mogli urządzić toskańską fiestę we własnej kuchni, wybierając dowolny region Włoch.
W Da Fagiolino możemy  sprobówać niewielkich, puszystych ciasteczek z płatków kukurydzianych i orzeszków piniowych serwowanych z vin santo pod koniec  każdego posiłku.


 Przepis na CIASTECZKA BISCOTTI (ok.2 tuziny )

  •          11 łyżek miękkiego masła
  •          1 szklanka cukru
  •          3 duże jajka
  •          2,5 szklanki mąki
  •       2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •          1 szklanka prażonych orzeszków piniowych
  •          4 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  •          cukier puder opcjonalnie

Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Masło i cukier utrzeć. Dodać jajka, jedno po drugim, wciąż ubijając. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia do innego naczynia, dodać masę, dobrze wymieszać. Wsypać orzeszki piniowe. Pokruszone płatki kukurydziane wsypać do płytkiego naczynia. Wziąć czubatą łyżkę ciasta i obtoczyć je w płatkach, a następnie położyć na blasze. Każde ciasteczko powinno mieć 2-3 centymetry średnicy. Piec 20-25 minut, aż biscotti się zrumienią. Ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Znajdziemy również lokale, które w swoim menu mają coś bardziej wykwintnego i wyszukanego np.:

  •        Krem z kasztanów
  •         Crostini z wątróbką i tuńczykiem
  •         Pici w gęstym sosie pomidorowo - czosnkowym
  •         Wybuchające fasolki         
  •         Fasolowa z tagliolini
Książka bardzo dokładnie opisuje nam podróż autorki po Włoszech i Toskanii, jednak zabrakło mi w niej chociażby kilku zdjęć  z architektury i kulinariów. Według mnie jest świetnym "przewodnikiem " dla osób które mają zamiar tak jak autorka wybrać się szlakiem kulinarnym po regionach Toskanii.

WYDAWNICTWO: 
http://www.foto-festiwal.org/2007/images/pascal.gif


http://www.polska-gotuje.pl/images/243x90xlogo.png.pagespeed.ic.iyxryCsII4.png