.

poniedziałek, 30 września 2013

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Tym razem zapraszam Was na sernik na zimno, który zrobiłam  z półproduktu. Ku memu zdziwieniu  sernik wyszedł smaczny. Zrobiłam go na konkurs w którym zostałam nagrodzona i z czego bardzo się cieszę.




Składniki:
  • Biszkopt
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa sernikowa
  • sernik jogurtowy na zimno Dr. Oetkera
  • 2 galaretki brzoskwiniowe Dr. Oetkera
  • brzoskwinie w puszce
  • borówki amerykańskie do dekoracji

Przygotowanie:
 Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Odłożyć 3 połówki do dekoracji, resztę pokroić w kostkę .
1 galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu ostudzić i wylać do tortownicy o średnicy 16 cm. Dodać pokrojone brzoskwinie i odłożyć do całkowitego stężenia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Wlać do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 20 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca ostudzić.
Przygotować sernik jogurtowy wg przepisu na opakowaniu w wersji z jogurtem naturalnym. Część masy wyłożyć na biszkopt, położyć na środek galaretkę z brzoskwiniami i wyłożyć resztę masy. Górę wyrównać i odłożyć do stężenia.
2 galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć udekorować górę sernika brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi i zalać galaretką. Ponownie odłożyć do stężenia. Najlepiej na całą noc.







niedziela, 29 września 2013

Marcepanowo orzechowe z śliwkami

Marcepan, orzechy i jesienne śliwki. Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste. Szybko znikające więc znaczy że smakuje.



Składniki:
  • 200 g margaryny/masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g marcepanu
  • 280 g mąki pszennej
  • 100 g tartych orzechów laskowych  BackMit
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • śliwki
  • cukier puder do oprószenia  
Przygotowanie:
Marcepan zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Margarynę, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć w robocie kuchennym  na jednolitą masę. Dodawać porcjami tarte orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem.




Masło, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodawać mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia, na przemian z jogurtem.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox







  • 100 g masy marcepanowej
  • 500 g rabarbaru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 275g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • Pół opakowania proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego


  • Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox






  • 100 g masy marcepanowej
  • 500 g rabarbaru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 275g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • Pół opakowania proszku do pieczenia
  • 100 g jogurtu naturalnego


  • Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-marcepanowo-rabarbarowe,nId,965017?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

    piątek, 27 września 2013

    Szyszki ryżowe

    Większość osób je zna, robię je dosyć często ale jakoś nigdy nie robiłam zdjęć. W końcu tym  małym, słodkim  i ekspresowym  smakołykom zrobiłam zdjęcia więc dodaję i przepis. A Was zapraszam do zrobienia jeśli lubicie słodkości.


    Składniki:
    350 g krówek
    80 g margaryny
    60 g ryżu preparowanego

    Przygotowanie:
    Krówki i margarynę włożyć  do rondelka podgrzewać na lekkim ogniu i  mieszać do  rozpuszczenia się krówek i margaryny.  Gdy masa się połączy dodać ryż, wymieszać i zdjąć z ognia. Formować za pomocą łyżki szyszki lub kulki, ułożyć na macie silikonowej lub papierze do pieczenia i pozostawić do wystudzenia.





    poniedziałek, 23 września 2013

    Knedle z śliwkami

    W sezonie śliwkowym przynajmniej raz muszę je zrobić. Knedle z dodatkiem twarogu, bo takie lubimy najbardziej w środku z śliwką polane bułką tartą z masełkiem. Pycha.


    Składniki:
    • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    • 250 g twarogu tłustego
    • 1,5 szk mąki pszennej
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 50 g masła
    • 2 łyżki bułki tartej
    • szczypta cynamonu
    • śliwki
    • cukier brązowy w kostkach
    Przygotowanie:
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości,  odlać wodę i pozostawić do wystudzenia. Możemy je ugotować nawet dzień wcześniej. Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, cukry, mąkę pszenną i wymieszać na gładką masę. Z ciasta uformować placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około 8 min od wypłynięcia na lekkim ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem z bułką tartą.
    Śliwki umyć i wypestkować. Do każdej śliwki do środka włożyć kostkę cukru.
    Masło rozpuścić, leciutko zrumienić, dodać bułkę tartą i małą szczyptę cynamonu, wymieszać i zdjąć z ognia.
    Jeśli ciasto będzie się mocno kleić do rąk dodać mąki.




    niedziela, 22 września 2013

    Dżem z cukinii

    Długo odwlekałam zrobienie tego dżemu. Zawsze zastanawiałam się jak może smakować. Zrobiłam i powiem Wam że jestem pozytywnie zaskoczona.


    Składniki:

    • 1,5 kg cukinii
    • 300 g cukru
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 1 galaretka cytrynowa
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 0,5 łyżeczki skórki z cytryny
    Przygotowanie:
     
    Cukinię umyć, obrać z skórki i wydrążyć nasiona. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W garnku z grubym dnem smażyć tak długo aż cukinia będzie miękka i pozbawiona nadmiaru płyny. W trakcie smażenia od czasu do czasu mieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, galaretkę cytrynową i ponownie smażyć do uzyskania konsystencji dżemu. Na koniec dodać sok z cytryny i gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po 10 min odwrócić i pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy by dżem miał bardziej gładką konsystencję zmiksować blenderem.


    sobota, 21 września 2013

    Czekoladki z nadzieniem mleczno malinowy

    Jeśli nie mamy w domu czekoladek a mamy ochotę warto zrobić je domowym sposobem. Są bardzo łatwe w produkcji jedyny minus to taki że trochę czasu potrzeba żeby czekolada zastygła. Ja zapraszam na jesienne czekoladki z pysznym nadzieniem mleczno malinowym.


    Składniki:

    • 100 g czekolady mlecznej
    • 2 łyżki soku malinowego
    • 5 łyżek mleka słodzonego w tubce
    Przygotowanie:
     
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka cienko wysmarować silikonową foremkę i odłożyć żeby czekolada stężała. Tę czynność powtórzyć trzy razy. Mleko z tubki połączyć z sokiem malinowym. Napełnić czekoladki kremem ponownie odłożyć na około 1 godziną. Na koniec rozsmarować na górze rozpuszczoną czekoladę i odłożyć do stężenia czekolady. Najlepiej na całą noc.


    piątek, 20 września 2013

    Risotto z grzybami leśnymi

    Przyznam się szczerze, zrobiłam pierwszy raz. Ale jest to smaczne danie i w miarę szybko można go zrobić. Mam w planach zrobić  również z innymi dodatkami. Do ryżu dodałam białe półwytrawne wino Celebro oraz świeże, pachnące leśne grzybki.



    Składniki:
    200 g ryżu do risotto
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju rzepakowego Rapso
    500 ml bulionu drobiowego
    150 ml białego półwytrawnego wina Celebro
    250 g grzybów leśnych (borowiki, maślaki)
    1 średnia cebula
    sól do smaku
     pieprz do smaku

    Przygotowanie:
     Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki masła dodać cebulę i leciutko zeszklić. Dodać odsączone grzyby i chwilkę podsmażyć.
    Na dużej patelni rozpuścić masło dodać olej rzepakowy, wsypać ryż i mieszać do momentu aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino i gotować na lekkim ogniu do momentu  aż ryż wchłonie wino.
     Dolewać porcjami bulion i gotować  na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie miękki.
     Na koniec dodać podsmażone grzyby, wymieszać i doprawić solą  oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.







    czwartek, 19 września 2013

    Marchwiowe z lukrem królewskim

    Może ktoś pomyśli ale jak to marchewka do ciasta? Ale gwarantuję, że to świetne połączenie. Ciasto jest puszyste i jednocześnie wilgotne.


    Składniki:
    • 4 jajka
    • 1 szkl cukru
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 1 szkl oleju z pestek winogron
    • 1 łyżeczka cynamon
    • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    • 1,5 szkl startej marchewki
    • 1 szkl orzechów włoskich krojonych
    • 1i3/4 szkl mąki pszennej
    • Lukier królewski
    • 1 szkl cukru pudru
    • 1 białko
    • barwnik zielony
    • barwnik pomarańczowy
    • marcepan na marchewki
    Przygotowanie:
    Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać olej, esencję waniliową i wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika, cynamonem i solą. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać startą na tarce na dużych oczkach marchewkę, pokrojone orzechy i ponownie wymieszać. Wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm i piec w 170 stopniach około 40 min, do suchego patyczka. 

    Lukier królewski: przesiać cukier puder, dodać białko i zmiksować na jednolitą, puszystą i gładką masę. Jeżeli lukier będzie za rzadki dodać cukru pudru.  
    Zimne ciasto polać lukrem królewskim i ozdobić marchewkami z marcepanu.
    Małe porcje marcepanu zabarwić barwnikiem i uformować marchewki.



    środa, 18 września 2013

    Szpajza cytrynowa -śląski deser

    Większość już chyba zna ten deser, ale kto nie zna musi obowiązkowo zrobić. Lekki i pyszny deser jajeczny nazywany na śląsku "szpajza" to król imprez rodzinnych i nie tylko.



    Składniki:
    • 5 jajek
    • 5 łyżek cukru
    • 5 łyżeczek żelatyny
    • 0,5 szkl wody
    • sok z cytryny
    • migdały płatki
    • rodzynki

    Przygotowanie:
    Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka  ubić  na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Masę wylać na miski porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.







    Sałatka z tortellini tricolore

    Bardzo szybko, smacznie w miarę tanio możemy przygotować taką sałatkę. Sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na rodzinnej kolacji. 


    Składniki:
    1 opakowanie tortellini tricolore
    1 ogórek sałatkowy
    2 pomidory
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    100 g szynki konserwowej
    2 jajka ugotowane na twardo
    1 pęczek szczypiorku
    3-4 łyżki majonezu
    sól
    pieprz mielony


    Przygotowanie:
     Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić. Ogórek umyć, obrać z skórki i pokroić kostkę. Pomidory umyć , wydrążyć nasiona i pokroić. Szynkę pokroić w cieniutkie paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno pokroić. Przygotowane składniki wymieszać, dodać majonez i doprawić do smaku.


    poniedziałek, 16 września 2013

    Tort orzechowo kokosowy

    Torty z domowego wypieku są moim zdaniem najlepsze. Ja chociaż nie mam zdolności dekoracyjnych staram się na uroczystości rodzinne upiec tort. Torty znikają więc po cichu myślę że gościom smakują. Tym razem zrobiłam orzechowo kokosowy z czekoladowym kremem który jak dla mnie jest rewelacyjny.



    Składniki:

     Biszkopt orzechowy razy 2
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki orzechów włoskich mielonych BackMit
    Blat kokosowy
    4 białka
    200 g cukru
    200 g kokosu Kresto
    Krem czekoladowy
    6 jajek
    1,5 szk cukru
    150 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki płaskie ciemnego kakao
    500 g  masła lub margaryny
    dżem brzoskwiniowy
    orzechy  włoskie mielone 


    Przygotowanie:

     Biszkopt orzechowy - upiec 2 spody; białka ubić na sztywno dodać cukier , żółtka i ubić na  sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać orzechy, wymieszać.Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 170 st.
    Blat kokosowy; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiórki kokosowy i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 25 min.
    Krem czekoladowy; Jajka miksować  z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz  utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając.
    Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż.
    Warstwy tortu;
    część biszkoptu orzechowego
    posmarować dżemem brzoskwiniowym
    druga część biszkoptu orzechowego
    krem czekoladowy
    blat kokosowy
    krem czekoladowy
    biszkopt orzechowy
    Cały tort obsmarować i udekorować  kremem. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić, najlepiej tort smakuje na drugi dzień jak się "przegryzą smaki".









    niedziela, 15 września 2013

    Papryka faszerowana

    W sezonie gdy mamy pachnącą, aromatyczną i tanią paprykę trzeba z tego korzystać. Polecam Wam między innymi paprykę faszerowaną z mięsem, ryżem i pieczarkami.



    Składniki:
    • 3 szt czerwonej papryki
    • 300 g zmielonej łopatki wieprzowej
    • 1 woreczek ryżu
    • 100 g pieczarek
    • 1 cebula mniejsza
    • 1 jajko
    • olej do smażenia
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 0,5 łyżeczki pieprzu
    • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 1 łyżeczka soli
    • szczypta papryki ostrej
    • mozzarella
    Przygotowanie:
    Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i dodać do mięsa. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju i dodać do mięsa. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać do mięsa. Dodać przyprawy, jajko i dokładnie wymieszać. Papryki dokładnie umyć, odciąć górę i wyczyścić z nasion. Masą mięsną napełnić z lekką górką papryki dociskają masę mięsną żeby dokładnie wypełnić papryki. Napełnione papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym zalać wodą na wysokość około 2 cm. Czapeczki z papryk posmarować oliwą i przykryć papryki. Zapiekać w 170 stopniach około 50 min. 10 min przed końcem wyjąć, położyć plaster mozzarelli i włożyć z powrotem do pieca do roztopienia się sera.

    Po dodaniu sera do zapiekania nie przykrywać czapeczkami. Jeśli w trakcie zapiekania czapeczki będę się za mocno przypalały to albo zdjąć albo nakryć papierem do pieczenia.



    sobota, 14 września 2013

    Cukinia ala ananas

    Do zimowych deserów polecam Wam jeszcze cukinię. W smaku bardzo przypomina ananasa. Ja mam cukinię w ogródku więc jakoś trzeba ją przerobić.


    Składniki:
    • 1,5 kg cukinii
    • 3 szk wody
    • 0,5 laski wanilii
    • 0,5 kg cukru
    • 3 łyżki soku z cytryny
    Przygotowanie:
     
    Cukinie obrać z skórki, wydrążyć miąższ z nasionami i pokroić w kostkę około 1 cm. Wodę, cukier, wyskrobane ziarenka oraz laskę wanilii zagotować i gorącą zalewą zalać pokrojoną cukinię, dodać sok z cytryny i odstawić na 6-8 godzin. Wyjąc laskę wanilii. Cukinię razem z zalewą doprowadzić do wrzenia i gotować od 10 - 20 minut w zależności od twardości cukinii. Cukinia powinna być al dente. Cukinie włożyć do wyparzonych słoików zalać zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 10-12 min.


    piątek, 13 września 2013

    Sok z czarnego bzu

    Taki sok w spiżarni to skarb. Jeśli jeszcze nigdy go nie robiliście to najwyższy czas go zrobić. Czarny bez jeszcze jest na krzaczkach, śpieszcie się bo za kilka dni opadnie.


    Składniki:

    • 3 kg czarnego bzu
    • 1 szk wody
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 0,5 kg cukru
    Przygotowanie:
     
    Dojrzały czarny bez, umyć i obrać kuleczki z "parasolek" . Najlepiej nadaje się do tego widelec. Zielone kuleczki wyrzucić. Bez włożyć na garnka zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia około 15-20 min. Lekko przestudzić wylać na gęste sitko i pozostawić żeby odciekł sok. Nie przecieramy anie nie mieszamy. Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 min. 




    Placki jogurtowe z brzoskwiniową salsą

    Zapraszam dzisiaj na pyszne i delikatne placki z brzoskwiniową salsą. Wykorzystałam do nich domowe brzoskwinie w syropie klik




    Składniki:
    • 2 szkl mąki pszennej
    • 0,5 szkl cukru
    • 2 jajka
    • 1,5 szkl jogurtu waniliowego
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 6-8 połówek brzoskwiń w syropie klik
    • 3 łyżki soku pomarańczowego
    • do smażenia olej rzepakowy Rapso
    Przygotowanie:
    Żółtka zmiksować z cukrem dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt waniliowy i całość zmiksować. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć na niewielkiej ilość oleju rzepakowego z dwóch stron. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Placki rozłożyć na talerz i nałożyć salsę brzoskwiniową. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


    czwartek, 12 września 2013

    Brzoskwinie w syropie

    W kilka takich słoików warto się zaopatrzyć na zimę. W smaku bardzo przypominają brzoskwinie z puszki. Wykorzystuję je do wypieku ciast i jako dodatek do deserów.



    Składniki:
    • brzoskwinie świeże dowolna ilość*
    • 1 l wody
    • 0,5 kg cukru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    Przygotowanie:
     
    Brzoskwinie obrać z skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć ciasno do słoików. Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z pieca dodać sok z cytryny i ciepłą zalewą zalać brzoskwinie. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 min.

    *Ja wybieram brzoskwinie twarde ponieważ miękkie po zagotowaniu mogą się rozpadać. 

    Sałatka z ogórków i papryki

    Zrobiłam bardzo fajną sałatkę na zimę. Będzie jako dodatek do obiadu i domowych hot-dogów. Latem trzeba się trochę napracować, żeby w zimie móc z tych dobrodziejstw korzystać. Ale warto.




    Składniki:
    • 2 kg ogórków gruntowych
    • 250 g cebuli
    • 250 g marchewki
    • 2 papryki czerwone
    • 5 ząbków czosnku
    • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    • 1 łyżka soli
    • Zalewa:
    • 0,5 szk octu 10% Jamar
    • 1,5 szkl wody
    • 0,5 szkl cukru
    • 0,5 szkl oleju
    • 5 ziarenek ziela angielskiego
    • 5 ziarenek pieprzu
    • 3 goździki
    • 4 listki laurowe
    Przygotowanie:
    Ogórki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa razem z zieloną pietruszką zieloną wymieszać razem z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny. Wszystkie składniki zalewy oprócz oleju zagotować i wystudzić. Zimną zalewą i olejem zalać warzywa, wymieszać. Napełnić warzywami słoiki i zalać zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 min.




    środa, 11 września 2013

    Fettuccine ala carbonara

    Makarony bardzo lubimy a to spaghetti lubimy najbardziej. Często je robię i jakoś nam się nie przejadło. Szybkie i bardzo smaczne danie. Tym razem w wersji dla dorosłych podałam z włoskim  czerwonym , półwytrawnym winem Celebro. Jest to wino wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii. 
    Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy.


    Po więcej informacji i fantastycznych przepisów zapraszam do Klubu Celebro.





    Składniki:
    300 g makaronu fettuccine szerokie wstążki
    150 g boczku wędzonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    50 ml wina białego półwytrawnego Celebro
    oliwa z oliwek do smażenia
    150 ml kremówki
    2 żółtka
    sól, pieprz do smaku

    Przygotowanie:
     Boczek pokroić w cieniutkie paseczki i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Zdjąć boczek z patelni i podsmażyć na rumiano pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do cebuli dodać boczek (odłożyć 1 łyżkę ) wlać wino i  całość smażyć około 3-4 minuty. W kremówce dokładnie rozmieszać żółtka i wlać do boczku. Całość mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron, wymieszać i od razu podawać. Przed podaniem posypać na wierzchu odłożonym boczkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Do spaghetti carbonara świetnie pasuje czerwone półwytrawne wino Celebro.
    Jeśli sos będzie za gęsty możemy podlać bulionem lub śmietaną.