.

piątek, 29 listopada 2013

Mikołaj

Zbliżają się  mikołajki. Proponuję Wam upiec ciasto w kształcie mikołaja. Ciasto bardzo łatwe i szybkie a smak i efekt rewelacyjny. Z pewnością dzieciaki będą zachwycone.


Składniki:
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g margaryny
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do dekoracji lukier, kokos
  • barwnik czerwony
  • orzeszki czerwone
Przygotowanie:

Wodę, kakao, cynamon, cukier, miód, margarynę włożyć do garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać żółtka i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec w 160 stopniach około 25 min. Piec do suchego patyczka. 
Zimny piernik udekorować lukrem i kokosem.
Wychodzą 2 serca. Wielkość foremki to 18 cm długości i 18 cm szerokości w najszerszym miejscu.

środa, 27 listopada 2013

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Pożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni, lekko kwaśna z wkładką z wędzonych żeberek. Zupa w  sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam kawałek wędzonego żeberka, było pysznie.




Składniki:
  • 300 g wędzonego żeberka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka mniejsza
  • seler kawałek
  • 2 ziemniaki
  • 2 listki laurowe Kamis
  • 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek cebuli
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 kiełbasa śląska
  • sól
  • pieprz czarny mielony Kamis
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, pokroić i w osobnym garnku ugotować.

wtorek, 26 listopada 2013

Ciasteczka misie

Te miśki bardzo spodobały się mojej córce. Tak długo wierciła mi dziurę w brzuchu, że w końcu musiałam je upiec. Wbrew pozorom robi się je bardzo łatwo i dosyć szybko. Są bardzo kruche i oczywiście efektowne. Zachęcam do wspólnej zabawy z dzieciakami. Przepis z bloga.



Składniki:
  • Ciasto:
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Kamis
  • 230 g mąki pszennej
  • 30 g ciemnego kakao
  • Lukier:
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka mleka
Przygotowanie:

Masło utrzeć, dodać cukier puder i ucierać aż masa będzie kremowa i jasna. Dodać żółtko, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać mąkę, chwilę miksować mikserem. Masę przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i zagnieść a drugą część pozostawić białą. Ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Ciasta wyjąć z lodówki zagnieść w rękach żeby trochę zmiękło i rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Dosyć mocno podsypywać mąką żeby się nie przyklejało. Wycinać kółka o średnicy 6 cm i 3 cm. Z małych przyklejamy buźkę a drugi kroimy na pół i przyklejamy jako uszy. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 min w 170 stopniach z termoobiegiem. Zimne ciasteczka udekorować lukrem. Lukier: do cukru pudru dodać mleko i utrzeć. Lukier powinien być dosyć gęsty, żeby się nie rozpływał. Białym lukrem udekorować ciasteczka, później dodać kakao i udekorować kakaowym lukrem. 
Czas pieczenia może być inny w każdym piekarniku. Trzeba pilnować, żeby ciasteczka się nie przypaliły. Z porcji zrobiłam 25 miśków.














poniedziałek, 25 listopada 2013

Bułki pszenne

Kiedy je zobaczyłam na blogu Smaki Alzacji od razu pomyślałam że muszę je upiec. Te bułki są wyśmienite. Zaryzykowałam i od razu zrobiłam z podwójnej porcji. Miały być na kolację ale niestety bułki zostały pochłonięte przed kolacją. Te bułki z pewnością zagoszczą w mojej kuchni. Planuje zrobić równie mieszane pszenno żytnie.



Składniki:


  • 1 szk mleka
  • 0,5 szk wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 4,5 szk mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 paczuszka drożdży instant 7g
  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 łyżka mleka
  • do posypania mak
  •  do posypania sezam Kresto
Przygotowanie:

Wodę, mleko,miód i masło podgrzać do rozpuszczenia się masła. Do letniej masy dodać rozmącone jajko i wymieszać. Do naczynia z robota przesiać mąkę dodać sól, drożdże i wymieszać. Do suchych składników wlać letnią masę i za pomocą końcówki do zagniatania miksować około 5 minut. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję i odchodzić od naczynia. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypując mąką. Podzielić na 12 części i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem z łyżką mleka i posypać makiem lub sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st i piec około 12-15 min. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Domowe pieczywo i bułki

niedziela, 24 listopada 2013

Tort makowo - kawowy

Nie wszyscy lubią wypieki z makiem, ja lubię. A kto lubi to zapraszam na rewelacyjny tort z makiem i kremem kawowym. Tort zniknął bardzo szybko a to oznacza, że tort smakował. 


Składniki:
  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g maku (cały)
  • espresso do nasączenia
  • 20 ml spirytus do nasączenia
  • Krem
  • 250 g margaryny lub masła
  • 0,5 l mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kopiasta mąki pszennej
  • 50 ml espresso mocne

    Przygotowanie:
 Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż uzyskamy sztywną masę. Dodawać porcjami mąkę przesianą i wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Mieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 20 min w 160 st. Tortownica 22 cm.
Krem: w szklance mleka zmiksować 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać mieszankę do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą co zapobiegnie powstawaniu kożucha i ostudzić. Margarynę utrzeć dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Na koniec dodać esencję waniliową i zimne espresso.
Espresso wymieszać z spirytusem do nasączenia biszkoptów. Zimny biszkopt przekroić 2 razy, uzyskując 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć kawą z spirytusem rozsmarować 1/3 kremu, położyć drugi blat, nasączyć, posmarować 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem. Cały tort obsmarować resztą kremu i udekorować. Na górze zrobić gwiazdki z kawy i udekorować kuleczkami.




Domowy cukier waniliowy

Zbliżają się święta, czas pomyśleć o wypiekach. A jak wypieki to oczywiście z aromatycznym cukrem z laską wanilii. Żeby był bardziej aromatyczny najlepiej zrobić go kilka dni wcześniej. 


Składniki:
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 laski wanilii
Przygotowanie:
Cukier przesypać do miski. Laski wanilii przekroić wzdłuż. Końcem nożyka ostrożnie wyskrobać z każdej laski ziarenka, dodać do cukru. Laski podzielić na 3 części dodać do cukru. Całość dokładnie wymieszać, aż ziarenka połączą się z cukrem, przełożyć do  szczelnie zamykanego słoiczka i odłożyć na minimum 7 dni.

czwartek, 21 listopada 2013

Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie

Zapiekane naleśniki z twarogiem zalane  śmietaną.Jakie to jest pyszne. Naleśniki z góry chrupiące a w środku  wilgotne. Możemy jeść na ciepło chociaż na zimno też były pyszne. Trochę czasochłonne ale  warto zrobić.


 Składniki:
  • Ciasto na naleśniki
  • 3 szk mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 l wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • Nadzienie
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 180 g śmietany kwaśnej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki rodzynek Kresto
  • 2 łyżki mieszanka skórek kandyzowanych Gold Pack
  • Do zalania
  • 150 ml kremówki
  • 1 jajko
  • 80 g cukru pudru
  • olej rzepakowy Rapso do smażenia
  • masło do wysmarowania naczynia
Przygotowanie:

Naleśniki; wszystkie składniki umieścić w garnku i zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto odłożyć na pół godziny żeby odpoczęło. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju naleśniki. Odłożyć do wystudzenia. Nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem dodać żółtka, cukry, mąkę ziemniaczaną, śmietanę, rodzynki, skórki i wymieszać. Przed smarowaniem ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z masą twarogową. Do kremówki dodać jajko, cukier puder i zmiksować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Zimne naleśniki posmarować masą twarogową, zwinąć rulony i przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu, zalać kremówką. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st z termoobiegiem około 1 godziny. Pieczemy tak długo, aż śmietana będzie ścięta.

Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...

środa, 20 listopada 2013

Sałatka z wędzonym kurczakiem i kiełkami mung

Sałatkę z wędzonego kurczaka bardzo często robi się u mnie na imprezach. Dobór składników jest różny w zależności co kto ma i doda. Ja z racji braku seler w słoiku dodałam tym razem kiełki fasoli mung. Było smacznie.





Składniki:

  • 2 wędzone udka z kurczaka
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki fasoli czerwonej
  • 1 puszka kiełków fasoli mung(200 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz biały do smaku
  • sól do smaku
Przygotowanie:
 Obrać mięso z udek i pokroić w średnią kostkę. Fasolę czerwoną, kukurydzę i kiełki fasoli mung odsączyć na sicie z zalewy. Przełożyć wszystko do miski dodać majonez i wymieszać. Po wymieszaniu doprawić solą i białym pierzem. Sałatkę możemy podać bezpośrednio po przygotowaniu ale można też przygotować wcześniej wtedy smaki się przegryzą.



poniedziałek, 18 listopada 2013

Piersi z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym

To moja kolejna propozycja na wykorzystanie piersi z kurczaka. Tym razem nadzienie z  żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym. Z wierzchu pyszny chrupiący boczek dzięki któremu mięso jest soczyste i aromatyczne. Słodka żurawina i ostry chrzan równoważą się w smaku. Całość duszona w śmietanie. Podałam do nich gotowany kalafior i kluski śląskie.




Składniki:


  • 3 piersi z kurczaka
  • 9 łyżek żurawiny Kresto
  • 2 łyżeczki chrzanu z słoika
  • 1 kulinarne inspiracje kurczak ze śliwką w boczku Kamis
  • 150 g boczku wędzonego (cieniutkie plasterki)
  • 250 ml kremówki
Przygotowanie:

Żurawinę wymieszać z chrzanem. Piersi oczyścić, umyć. Odciąć polędwiczki i w każdej piersi naciąć kieszonki ostrym nożem (ostrożnie żeby nie przeciąć). Każdą kieszonkę wysmarować w środku czosnkiem. Napełnić żurawiną wymieszaną z chrzanem.Piersi natrzeć czerwoną papryką i suszonym tymiankiem. Odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć i spiąć kieszonki wykałaczką, owinąć plasterkami boczku wędzonego. Na rozgrzanym oleju obsmażyć z wszystkich stron na złoto. Na drugą patelnię wlać śmietanę, zagotować i przełożyć obsmażone piersi. Doprawić do smaku solą, tymiankiem i kolendrą. Dusić na lekkim ogniu obracając z wszystkich stron około 10-15 min. Podałam z gotowanym kalafiorem i kluskami śląskimi.

piątek, 15 listopada 2013

Babeczki marchwiowe z karmelizowaną marchewką

Babeczki z dodatkiem marchewki są wilgotne, pachnące i aromatyczne. Dodałam na górę lukier i karmelizowaną marchewkę wyszło na prawdę pysznie. Przyznam, że marchewkę musiałam zrobić 2 razy gdyż za pierwszym razem jakieś "duszki " ją zjadły. Pomysł z moimi modyfikacjami z Magazyn kuchenny.



Składniki:
  • 50 g cukru brązowego
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy*
  • 1 szk oleju rzepakowego Rapso
  • 0,5 szk mąki żytniej typ 2000
  • 1,5 szk maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 300 g marchewki
  • 0,5 szk rodzynek Kresto
  • Lukier
  • 1 białko
  • cukier puder
  • Karmelizowana marchewka
  • 1 większa marchewka
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej*
  • 3 łyżeczki cukru
  • 50 ml wody
Przygotowanie:
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Do naczynia z robota wbić jajka dodać skórkę z pomarańczy, cukry i zmiksować. Dodać mąkę żytnią przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, olej i ponownie zmiksować na wolnych obrotach. Dodać startą marchewkę, rodzynki i wymieszać łopatką. Na koniec dodać przyprawę i wymieszać. Ciasto rozlać do papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Piec około 20 min w temperaturze 180 st. Wyszło 15 babeczek.
Lukier: przesiać około 1 szklanki cukru pudru dodać białko i zmiksować  na  jednolita konsystencję. Lukier powinien być dosyć gęsty żeby nie spływał. Jeśli jest za rzadki dodać cukru pudru i ponownie zmiksować.
Marchewkę oczyścić, umyć i zetrzeć na dużych oczkach. Do rondelka wlać wodę dodać cukier, skórkę i zagotować. Dodać starta marchewkę i mieszając smażyć do całkowitego wyparowania płynu.
*Pomarańczę na skórkę pomarańczową sparzyć.





czwartek, 14 listopada 2013

Rogale marcińskie

W tym roku po raz pierwszy zdecydowałam się na upieczenie rogali marcińskich. W moim regionie nie ma takiej tradycji, a szkoda. Przyłączyłam się do pieczenia "Marcinki u Margarytki 2013". Przepis  pochodzi  stąd Kulinarne szaleństwa Margarytki. Czytając przepis rogale wydają się bardzo trudne do zrobienia. Ale w sumie robi się je dosyć łatwo. Jedynie co, to są czasochłonne. Ale jak większość osób które je miało okazję piec i jeść to wiedzą, że warto się poświęcić. Są bardzo smaczne ale też i bardzo kaloryczne. Ale kto tam raz w roku kalorie liczy w takim dniu. Zachęcam Was do upieczenia.





Składniki:
  • Ciasto
  • 1 szk letniego mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  •  3 żółtka
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3,5 szk mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • sól szczypta
  • 3 łyżki masła
  • 200 g masła do wałkowania
  • Nadzienie
  • 350 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 150 g orzechów włoskich
  • 100 g płatków migdałów Kresto 
  • 70 g figi suszone
  • 70 g daktyli (bez pestek)
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 białka
  • 4 podłużne biszkopty
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła woda   

  Z ½ szklanki ciepłego mleka 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn,  wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel – mogel. 3 łyżki masła roztopić
Mąkę przesiać do naczynia z robota, dodać szczyptę soli, rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko i utarte żółtka z cukrem. Wyrobić robotem aż ciasto będzie sprężyste Dodać roztopione, zimne  masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto  przykryć folią i wstawić  na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (u mnie 45x25 cm) – tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. 200 g masła pokroić w plastry, ułożyć na cieście (od razu całe 200 g masła) a następnie rozsmarować równomiernie na całej powierzchni. 1/3 ciasta złożyć do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła tę górną – wyjdą trzy warstwy. Docisnąć, obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno mąką – ciasto jest plastyczne)
Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc.
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Nadzienie:
Mak, figi i orzechy sparzyć gorącą wodą . Zostawić na 30 minut, odcedzić i dobrze odsączyć . Mak, orzechy, figi, daktyle i migdały dwukrotnie przepuścić przez maszynkę z drobnym sitem. Masę marcepanową rozetrzeć  z cukrem pudrem i 3 łyżkami śmietany. Do utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać pokruszone  biszkopty, posiekaną skórkę pomarańczową i  wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 (albo 8) trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – na podstawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód.
Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia na 90 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (u mnie dolna grzałka + termoobieg). Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody). Udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałów.


Ziemniaczki pieczone

Żeby urozmaicić trochę podanie ziemniaków przygotowałam pyszne i chrupiące plasterki ziemniaczane w przyprawie" Przekąska  Kibica Kamis". Idealna kompozycja smakowa. Ziemniaki bardzo smaczne, aromatyczne i już nie musiałam dodawać żadnych przypraw. Najlepsze jest to, że wkładamy je do piekarnika i same się pieką. Możemy je podać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę z sosem czosnkowym lub ketchupem.



Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków(obranych)
  • przyprawa Przekąska  Kibica Kamis
  • olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać z skórki, umyć i pokroić w cieniutkie plasterki. Przełożyć do naczynia posypać przyprawą - około 1 łyżeczki. Skropić olejem i całość dokładnie wymieszać. Tak żeby wszystkie plasterki były pokryte przyprawą. Odłożyć na około 10 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarować olejem i równomiernie rozłożyć pokrojone ziemniaki. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 220 st. Z funkcją termoobiegu plus grill.


niedziela, 10 listopada 2013

Flan kokosowo gruszkowy

Długo trwało zanim upiekłam to cudo. Albo nie miałam gruszek albo zjedli mi twaróg no ale w końcu jest. Szkoda że tak późno. Bo wiecie co, on jest pyszny.A co z kokosem Kresto to uwielbiam. Znikł w mgnieniu oka. Jest smaczny zarówno letni jak i na zimno. Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem i pachnącą przyprawą do kawy i deserów Kamis




Składniki:
  • 300g twarogu półtłustego
  • 5 jajek
  • 0,5 szk cukru
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 0,5 szk kokosu Kresto
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 gruszki lekko miękkie (u mnie konferencja)
  • cukier puder
  • przyprawa do kawy i deserów Kamis
Przygotowanie:
Do twarogu dodać cukier, jajka, esencję waniliową, mąkę kukurydzianą i zmiksować na jednolitą masę. Dodać kokos i wymieszać łyżką.
Gruszki obrać z skórki wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą wzdłuż na 8 części.
Część masy wylać do formy ułożyć część gruszek, znowu ciasto, gruszki i tak do wyczerpania masy i gruszek. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 70-80 min do suchego patyczka. Wyjąć przestudzić. Oprószyć cukrem pudrem i zmielić na górę przyprawę do kawy i deserów . 
Forma silikonowa 23*29 cm.
Ps. Metalową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jeśli twaróg jest grudkowaty to zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków.



sobota, 9 listopada 2013

Krem z kalafiora z chipsami z boczku

Delikatna, kremowa zupa z kalafiora z dodatkiem chipsów z wędzonego boczku. Doprawiona białym pieprzem i solą morską prowansalską. Jest pyszna i sycąca, bardzo polecam.




Składniki:
  • 0,5 kalafiora
  • 1 mniejsza pietruszka
  • kawałek selera
  • 10 cm pora
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka masła
  • 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki)
  • sól prowansalska w młynku Kamis
  • pieprz biały Kamis
  • cieniutkie plasterki boczku wędzonego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypiorek
Przygotowanie:
Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki.
W rondelku roztopić masło dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i  podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć  do gorącego bulionu warzywnego, dodać różyczki kalafiora. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem doprawić białym pieprzem i solą morską prowansalską.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć plasterki boczku na rumiano.
Zupę krem podałam z chipsami z boczku i pokrojonym szczypiorkiem.




czwartek, 7 listopada 2013

Pałki w marynacie z warzywami

   

Od  firmy Kamis otrzymałam paczkę  z przyprawami. Pachnące i aromatyczne przyprawy wykorzystam w kuchni do przygotowania smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na pałki z kurczaka w marynacie jogurtowo majonezowej z warzywami. Oczywiście do przyprawienia wykorzystałam już kilka produktów Kamis. 



Składniki:

  • 6 pałek z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 jabłko
  • 10 cm pora
  • 6 ziemniaków
  • 0,5 cukinii( u mnie większa)
  • 50 g żurawiny
  • Marynata
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy grillowej Kamis
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku w łupinach
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego Kamis
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej prowansalskiej w młynku Kamis
  • 1 szczypta curry indyjskie Kamis
  • Do smaku
  • sól morska prowansalska w  młynku Kamis
  • przyprawa do ziemniaków
  • olej do posmarowania
Przygotowanie:
 Pałki kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. 
Marynata: w misce wymieszać jogurt z majonezem i przyprawami. Dodać obraną i pokrojoną w większe kawałki cebulę, czosnek i wymieszać.
 Do marynaty włożyć pałki, wymieszać żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć na noc do lodówki.
 Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić pokroić w kostkę. Pietruszkę oczyścić i pokroić w słupki. Por pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką.
 Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na blasze rozłożyć warzywa oprószyć solą morską prowansalską, przyprawą do ziemniaków i dodać kilka igiełek rozmarynu. Wymieszać. Posypać żurawiną i ułożyć pałki z marynaty. Cebulę i czosnek z marynaty również dodać do warzyw. Srebrną folią szczelnie przykryć blachę i włożyć do piekarnika na 60 min na 230 st góra-dół. Zdjąć folię przemieszać warzywa i włożyć ponownie  do piekarnika na 30 min nastawionego na funkcję grilla.

 

Inspiracją był przepis z bloga  Paleta Smaku jednak zrobiłam swoją modyfikację.