środa, 15 stycznia 2014

Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto

Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami z dodatkiem serka topionego , bazylii, czosnku,owinięta w szynkę prosciutto. Lubię tak  robić wtedy piersi są bardziej soczyste i aromatyczne. Jako dodatek świetnie pasują pieczone ziemniaczki, makaron, kasza, ryż i ulubiona surówka.




Składniki:


  • 2 piersi z kurczaka (mniejsze)
  • 6-8 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 serek topiony z ziołami 25g
  • 5 listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 plastry szynki prosciutto
  • sól morska w młynku Kamis
  • pieprz czarny w młynku Kamis
  • olej rzepakowy Rapso
  • pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:

Piersi oczyścić, odciąć polędwiczki. Umyć i osuszyć. Nożem naciąć kieszonki uważając by nie przeciąć piersi. Pomidory pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, listki bazylii pokroić dodać serek topiony i wymieszać. Przygotowanym farszem napełnić kieszonki. Piersi z dwóch stron oprószyć solą morską i pieprzem czarnym (soli nie za dużo ponieważ szynka jest słona). Owinąć piersi i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu posmarować szynkę niewielką ilością oleju. Do naczynia żaroodpornego wlać 3-4 łyżki oleju, włożyć do nagrzanego piekarnika do podgrzania. Naczynie wyjąć i włożyć piersi.około 25-30 minut w 200 stopniach. 10 minut przed wyjęciem dodać kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych i włączyć funkcję grillowania.

16 komentarzy:

  1. pysznie wygląda i na pewno tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna odmiana od zwykłych kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No , no fajnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda,że nie piszesz skąd masz przepis....bo autorski to on nie jest...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojejku anonimku zapomniałam napisać, przecież to twój autorski przepis, ale jesteś jako anonim więc nie wpisałam. Pozdrawiam i więcej odwagi, trochę tak "głupio " być anonimem w tych czasach jakoś brak ci odwagi. :) :)

      Usuń
    2. No zdecydowanie to nie jest mój przepis. nie posiadam bloga, ani konta na google, a specjalnie zakładać nie będę. To ja proponuję więcej odwagi i proszę pisać skąd masz przepis. Pozdrawiam
      Zuza ze Szczecina

      Usuń
    3. Witam Cię Zuza bardzo serdecznie i mam nadzieję, że zostaniesz i będziesz śledzić mojego bloga. :)

      Usuń
  5. Pysznie wyglądają i na pewno są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wygląda, wspaniała pierś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam piersi z kurczaka, takie połączenie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie piersi to marzenie nie jednego osobnika :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierś z kurczaka robię na mnóstwo sposobów, ale Twój jest dla mnie nowością. Prezentuje się genialnie!

    OdpowiedzUsuń

  10. wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. super danie... odmian przyrzadzania np. piersi kurczaka jest tak duzo, ze trudno mowic o podbieraniu komus przepisu...

    OdpowiedzUsuń