sobota, 8 lutego 2014

Pączki z twarogu

Małe i puszyste z chrupiącą skórką. Idealne do kawki nie tylko w karnawale. Pączki w trakcie smażenia same się obracają i równomiernie się smażą. Gdy je zobaczyłam  na blogu Blake&Taste to od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Pączki warte polecenia, wychodzą takie puszyste i okrąglutkie jak widać i z bardzo małym nakładem pracy.



 Składniki:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej 18 %
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutką kardamonu
  • 1 łyżka wódki
  • do smażenia olej rzepakowy  Rapso
  • do oprószenia cukier puder
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem lub zmielić w maszynce do mięsa. Do twarogu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie lepiące ale takie ma być. Dłonie maczać w zimnej wodzie i formować malutkie kuleczki (pączki rosną w czasie smażenia). Za pomocą łyżeczki twarogowe kuleczki wkładać do gorącego oleju i smażyć na złoto. W trakcie smażenia pączki w zasadzie same się obracają. Usmażone pączki za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć i przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 


Bardzo Tłusty Czwartek 2014Karnawałowe smażenieTłusty czwartek 2014

26 komentarzy:

  1. OBŁĘDNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Częstujemy się i pozdrawiamy :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz jakąś formę do nich? :)są takie równiutkie i pyszneeee:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie że nie, one same się robią takie równiutkie i okrąglutkie.

      Usuń
  3. O tak, są wyśmienite :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też na nie zwróciłam uwagę u Kasi:) piękne pączusie i takie równiutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. I znowu kusisz pączkami:):) Dobrze, że już niedługo wracam do domu i będę mogła je upiec;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, kolejne pączki:) Dobrych przepisów nigdy dość.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się , a jak jeszcze takie proste do zrobienia i takie pyszne. :)

      Usuń
  7. Wyglądają wspaniale, takie równe, regularne, idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak zwykle wypiek u Ciebie perfekcyjny:)
    a ja w karnawale na serowe oponki się szykuję i szykuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Alu, pysznie i tak kusząco u Ciebie. Pączusie na wyciągnięcie ręki.... Sama chętnie je zrobię, przecież już wszędzie paczkami pachnie. Przepis świetny :) Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do zrobienia bo warto, czekam na info jak wyszły.

      Usuń
  10. Jakie słodkie maleństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie cudowne kuleczki :) ! Poproszę o trochę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. a u Ciebie znowu same słodkości :) zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają super :) Aż mi ślinka cieknie, a że tłusty czwartek się zbliża wielkimi krokami chyba wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I znów mnie skusiłas:-) Tylko będe miała dzień wolny to robię.Może mi tez wyjdą takie ładniutkie

    OdpowiedzUsuń
  15. fajnie, że się na nie skusiłaś :) najulubieńsze maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo na prawdę warto są pyszne i ekspresowe do zrobienia

      Usuń
  16. Pewnie sie juz powtarzam ale ja zawsze jak tu wchodze to jestem zachwycona Twoimi zdjeciami! Tak pokazujesz co upieklas czy ugotowalas ze az sie chce biec do kuchni i powtorzyc samemu! :) Paczusie wygladaja superowo! Jescze takich na serze bialym nie robilam ale widze je wszedzie wiec moze w koncu czas je popelnic :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko bardzo dziękuję za taką pozytywną opinię, to dodaje mi wiary w siebie i napędza do dalszego działania.
      Ps. staram się jak mogę, ale jeszcze muszę się dużo nauczyć.

      Usuń
  17. Uwielbiam je :) Pięknie się prezentują :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń