piątek, 14 marca 2014

Babka panterka na białkach

Kolejna propozycja na wykorzystanie nadmiaru białek. Babka w cętki która skojarzyła mi się z panterką. Jest babka zebra więc u mnie będzie babka panterka. Smakuje bardzo dobrze a efekt wizualny - oceńcie sami.


Składniki:


  • 8 białek
  • 20 dag cukru
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 szkl oleju rzepakowego Rapso
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 50 g czekolady
  • motylki cukrowe
Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dosypywać cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści. Wlewać małym strumieniem olej i nadal miksować. Z odważonej mąki odłożyć 1,5 łyżki, resztę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Mąkę stopniowo dodawać do białek i wymieszać (nie miksować). Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać odłożone 1,5 łyżki mąki, do drugiej przesiać 1,5 łyżki kakao i wymieszać. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Piec w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 30*10 cm. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i udekorować motylkami.

18 komentarzy:

  1. Ciacho prezentuje się uroczo  cętki wyglądają cudownie

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na wykorzystanie białek. Alinko ciasto i pyszne i ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. do wypróbowania! zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna babka, atrakcyjna i pewnie pyszna

    OdpowiedzUsuń
  5. a mnie bardziej przypomina pandę:) ale ważniejszy jest smak, a zestaw składników bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renata wiesz, że może i masz rację z tą pandą. :) ale tak jak piszesz najważniejszy smak.

      Usuń
  6. podoba nam się babka w cętki:) pysznościowa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusząca panterka :) Super pomysł na wykorzystanie białek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietne łatki Ci wyszły a smak tez musi być wspaniały :) Uwielbiam wszelkie babki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie łaciata :)

    Zapraszam na konkurs http://piernikowa-chata.blogspot.com/2014/03/ksiazkowy-konkurs-smaczna-polska-magdy.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczna babka! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wygląda. A to, że na samych białkach to tylko plus, zawsze mam nadmiar białek, nigdy odwrotnie :)

    OdpowiedzUsuń