.

środa, 12 marca 2014

Krem z barszczu ukraińskiego

Barszcz ukraiński w wersji krem. Bardzo oryginalny i ciekawy smak. Podałam z podprażonymi płatkami migdałów oraz kleksem bitej śmietany.


Składniki:
  • 1 mrożonka barszcz ukraiński
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
  • migdały płatki
  • bita śmietana
Przygotowanie:
 Zagotować bulion dodać mrożoną mieszankę barszczu ukraińskiego i ugotować do miękkości warzyw. Ugotowaną zupę zmiksować na krem. W zależności jak gęsty chcemy krem uzupełniamy bulionem i doprawiamy do smaku. Migdały płatki podprażyć na suchej patelni. Zupę podajemy gorącą i posypujemy płatkami migdałów oraz robimy kleks z bitej śmietany.
 

15 komentarzy:

  1. lubię zupy krem, choć w wersji z barszczem bym nie pomyślała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie kremowe zupki, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupy każdej odmiany uwielbiam a kremy w szczególności ale na taką wersję barszczu niewpadłabym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też jeszcze nie słyszałam o barszczu-kremie;)) Fajna opcja;)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiego kremu jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię zupy kremy. Ale nie wpadłabym, żeby barszcz ukraiński z robić w takiej wersji. Raczej obstaję za barszczem ukraińskim w wersji oryginalnej. Wyjątkowo. Kolor ma piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja dopatrzyłam się różowego pieprzu - lubię jego aromat nie mówiąc o kolorze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Barszczu-kremu nie jadłam. Bardzo ciekawy przepis :) Mniam!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda ten krem :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. takiego kremu jeszcze nie jadłam... ale uwielbiam buraki, ubóstwiam zupy-krem... chyba trzeba spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł :) blender leży w odstawce, więc na pewno wypróbuję :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam kiedyś córci podobny krem, choć nie z mrożonki i bez migdałów, ale był pyszny, więc i ten musi być cudowny :)

    OdpowiedzUsuń