.

niedziela, 2 marca 2014

Pierś z kurczaka grillowana

Soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka przygotowana na patelni grillowej. Mięsko marynowałam przez całą noc w marynacie. Podałam z ziemniakami zapiekanymi klik oraz fasolką szparagową z ogórkami. Było smacznie.


Składniki:


  • 3 piersi z kurczaka
  • Marynata:
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis
  • 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis
  • 5 listków bazylii
Przygotowanie:

Piersi oczyścić, umyć i odciąć polędwiczki. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Włożyć piersi dodać pokrojone listki bazylii i wymieszać. Przykryć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Na rozgrzanej patelni grillowej smażyć piersi w zależności od grubości po około 10 min z każdej strony.



13 komentarzy:

  1. Alinko, świetna jest ta grillowana pierś. Soczysta i krucha. Smaczne danie na obiad. Lubię właśnie takie delikatne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! takiego kurczaka mogłabym jeść codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszotka, muszę sobie zrobic ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką fasoleczkę bym teraz zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi ochoty na grilla- może coś się uda w tygodniu:)pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nic więcej nie potrzeba.Pyszna pierś i te ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie wczoraj taka pierś była wykonana i potwierdzam -pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię taką pierś, jest pyszna :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. musiała być pyszna i bardzo soczysta

    OdpowiedzUsuń
  10. Znakomity pomysł na smaczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń