niedziela, 27 kwietnia 2014

Ciasto szpinakowe z granatem

Ciasto z szpinakiem i dodatkiem granatu to wyjątkowe połączenie zarówno smakowe i jak i kolorystyczne. Z pewnością zaskoczycie domowników i gości. Nam smakowało bardzo. Dodałam ciasto do konkursu w którym zostałam nagrodzona tabletem Lenovo i z tego też powodu moja radość jest ogromna.


Składniki:


  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 6 jajek
  • 2łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1i3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 litr kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • owoc granatu
Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić odcisną z nadmiaru płynu i wymieszać z połową oleju. Białka ubić na sztywną pianę dodawać porcjami cukier, cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Całość ubić na sztywno i wlewać małym strumieniem resztę oleju cały czas miksując. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia dodawać partiami do ubitej masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać szpinak wymieszany z olejem i dokładnie wymieszać. Formę 25*36 cm wysmarować i wysypać bułką tartą.Ciasto wylać do formy i piec około 45 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na dwie części. Na pierwszą część rozsmarować 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta i resztę kremu rozsmarować na górę. Wierzch ciasta udekorować granatem. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymieszać w misce i dodawać porcjami ubitą śmietanę delikatnie mieszając.





 
Inspiracja z moimi modyfikacjami klik

13 komentarzy:

  1. Odważnie! Ja bym się nie odważyła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakujące połączenie smaków. Fantastyczna jest kolorystyka tego ciasta:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję wygranej!!!
    Ciasto śliczne, bo to widać. Pewnie smaczne, sądząc po składnikach :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite.Tak mi się podoba,że chyba go zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też od dłuższego czasu myślę o tym, żeby je zrobić:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda to połączenie kolorystyczne, rewelacyjne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepyszne ,jadłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobilam, wyszlo perfekcyjnie. Wszyscy zachodzili w glowe co daje tak zielona barwe:))) pyszne:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. tak. ciacho ze szpinaku jest fajne...robiłam je z przepisu pod nazwą leśny mech. teraz przymierzam się do ciasta z rukolą. przepis już zapisałam, ale jeszcze dojrzewam do realizacji :-)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. czy śmietana niepuszcza jak niema żelatyny? bo tak mało tego sera do śmietany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie puszczała. ale to też zależy od tego jak ci się ubije kremówka. Jeśli będzie rzadka to proponuję dodać z 2-3 łyżeczki rozpuszczonej letniej żelatyny.

      Usuń