piątek, 23 maja 2014

Kluski kukurydziane

Takie kluseczki kukurydziane są świetnym dodatkiem do zup. Nadają się zarówno do kremów, zup na bazie rosołu a także super dodatek do zupy jarzynowej. Są bardzo proste i szybkie do zrobienie. Możemy zrobić różne wzorki. Ucieszą się z nich również dzieci i będą zajadać zdrowy dodatek w zupie. Ja użyłam ich jako dodatek do kremu z szparagów.


Składniki:
  • 1 szkl wody
  • 0,5 szkl kaszki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
 W naczyniu zagotować szklankę wody z dodatkiem soli. Wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać żeby się nie przypaliło. Zmniejszyć ogień cały czas mieszać i gotować około 2-3 minuty. Gorącą masę rozłożyć równomiernie na foli. Można również przykryć drugą folią i cienko rozwałkować wałkiem do ciasta. Ostudzić. Za pomocą foremek do ciasteczek wykroić różne wzory.
 



9 komentarzy:

  1. Alu fajny pomysł na kluseczki :) piękny mają kolorek i powiem szczerze jestem bardzo ciekawa jak smakują, więc jeśli upoluję kaszkę kukurydzianą to wypróbuję :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ładne kształty. Przy okazji oko cieszą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają, super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, cudnie wyglądają :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. W pierwszej chwili myślałam że to ciasteczka, a to moje ulubiona kaszka kukurydziana z której robię polente. Bardzo fajny pomysł na podanie kluseczek. Oczy cieszą kształtami.

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne kluseczki :) Zupa z nimi musi wyglądać bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Moj tato robił takie kosteczki, dzięki za przypomnienie :) pycha do rosołku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow świetne ! Miałaś fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń