.

piątek, 25 lipca 2014

Sernik z borówką amerykańską

Sernik to nasz ulubiony dodatek do kawki. Lubimy  wilgotny a zarazem  puszysty i właśnie ten sernik taki jest. Tym razem dodałam do niego owoce borówki amerykańskiej które nadały mu wyjątkowego smaku i aromatu. 



Składniki:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 7 szt jajek
  • 80 g margaryny lub masła
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 szt budyń waniliowy
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 1-2 łyżki cukru
  • Lukier
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • borówki do dekoracji
Przygotowanie:

Borówki oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Margarynę roztopić. Żółtka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać esencję waniliową, budyń w proszku i wymieszać. Dodawać porcjami twaróg i mieszać. Wlać roztopioną zimną margarynę. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do masy serowej. Na końcu 150 g borówek wymieszać z 1 łyżką mąki, dodać do masy serowej i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę serową. 100 g borówek zmiksować w blenderze dosłodzić do smaku i za pomocą łyżeczki na górze sernika zrobić okręgi. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 stopni na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić jeszcze na 15 minut w piekarniku. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zimny sernik polać lukrem i udekorować borówkami.
 Lukier: do cukru pudru dodać sok z cytryny i utrzeć.

Słodkie jagodowe lato

15 komentarzy:

  1. Też kocham sernik, szczególnie jak ten bez spodu z ciasta. Z borówkami nie próbowałam, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, i znowu kusisz takimi smakołykami:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki sernik to marzenie. Taki sernik to coś dla mnie. Świetne połączenie sernika z owocami. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda!
    ja do takich i takich mielę, a raczej zaganiam do mielenia męża:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widać,że wyszedł puszysty. Bardzo letnia, owocowa wersja! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym taki serniczek teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejne cudo u Ciebie, wyglada mega smacznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też do takich serników wolę korzystać z twarogów w kostce, a nie z wiaderka - takie wychodzą najlepsze :) Świetny pomysł z tymi borówkami!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale bym taki zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pani Alu !
    moje pierwsze praktyczne podejście do przepisów , które zamieszcza Pani na swoim blogu zakończyło się sukcesem.
    Co prawda nie porwałam się na trudne przepisy , bo na początek zrobiłam Rafaelo bez pieczenia i sałatkę warstwową z tuńczykiem , ale jak dla mnie to i tak wyzwanie.
    Rafaelo podałam prosto z lodówki / zrobiłam dzień wcześniej wieczorem wg Pani zaleceń/ na upalny dzień to prawie jak deser lodowy - nie za słodki i super lekki / miksowałam krem dosyć długo , wyszedł puszysty i bez grudek /.
    Sałatka warstwowa poszła ,że tak to określę w mgnieniu oka , zrobiłam rano i trzymałam w lodówce do popołudnia, smakowała wegetarianom i mięsolubnym - super przepis i jaki prosty :))
    Teraz mnie kusi sernik z borówką amerykańska - nabrałam ochoty i czuję ,że dam radę .O smak jestem spokojna , wierzę ,że jest niesamowity w końcu Pani Ala poleca!!
    Pozdrawiam serdecznie Yrsa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo miła wiadomość, ciesze się że wypróbowane potrawy wyszły i że smakowały. Zachęcam do upieczenia tego sernika bo jest na prawdę łatwy do zrobienia a bardzo smaczny.

      Usuń
  11. Oj, naprawdę genialnie wygląda :D Super!

    OdpowiedzUsuń

  12. "niebiański" - tylko takie określenie przychodzi mi do głowy, kiedy patrzę na niego - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń