.

środa, 10 września 2014

Kubanka

Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Zjem to! wiedziałam że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Ciasto jest pyszne, wilgotne, efektowne przełamane lekko kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych. Ja zrobiłam biszkopt według swojego ulubionego i wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto.




Składniki:


  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • Krem
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki maki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g margaryny lub masła
  • 3 łyżki nutelli
  • Bita śmietana
  • 0,5 l kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl wody
  • Dodatkowo
  • herbatniki szkolne
  • powidła śliwkowe
  • kawa mielona
  • czekolada
Przygotowanie:

Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna dodawać porcjami mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 36*25 cm i piec w 180 stopniach około 25 minut. Biszkopt ostudzić. Krem: żółtka, cukier i mąki zmiksować w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wylać mieszankę i zagotować. Zdjąć, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Margarynę utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i nutellę cały czas ucierając. Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą i wiórkami z czekolady.


Ciacho na widelcu

27 komentarzy:

  1. smakowite i ładnie wystylizowane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie ! Na niedzielę chyba się skuuuszę ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smacznie! nie znam tego ciasta.., ale obawiam się, że mogłoby być dla mnie trochę za słodkie ;)

    pozdrawiam i zapraszam również do siebie na http://kuchniaczarow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sumie nie jest bardzo słodkie i możesz pominąć trochę cukru np do kremu i bitej śmietany :)

      Usuń
  4. Rozmarzyłam się :) Alu ciacho koniecznie muszę upiec! ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto doskonałe i jak pięknie podane. Aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojacie! wygląda na bardzo pracochłonne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Alu, wcale nie dziwię się, że się skusiłaś, bo wygląda obłędnie. Ja bym się też skusiła. Poczęstuję się chociaż wirtualnie, dopóki nie zrobię sama :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto bardzo apetyczne,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda. Za mną też to ciacho chodzi. Muszę zrobić koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda efektownie :) Super stylizacja do zdjęcia - piękna łyżeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne i smakowite zapewnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. tyle warstw = tyle smaków! pysznosci ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto też mam już dawno zapisane, tylko jakoś okazji brakuje by je zrobić;)) Śliczne zdjęcia;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Podobają mi się oddzielone warstwy :) Okazale wygląda ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda jak rewelacyjnie! :O

    OdpowiedzUsuń
  18. I jak tu się opanować.Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękna! Gratuluję wspaniałego wypieku:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam już dwa razy, przepis idealny nie da się tego zepsuć :) jest pyszne i nie bardzo słodkie:) więc można jeść i jeść POLECAM!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakuje. To prawda, nie jest mocno słodkie mimo iż na takie wygląda.
      Pozdrawiam

      Usuń
  21. Gdzie można kupić mąkę pszenną typ 500 Młyn Kopytowa? Nie spotkałam się z nią chyba dotychczas...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz kupić w ich sklepie internetowym. http://mlyn-kopytowa.pl/

      Usuń
  22. Pieklam je osobiscie,jest naprawde pyszne i pieknie sie pre entuje

    OdpowiedzUsuń