środa, 12 listopada 2014

Chleb pszenny na zakwasie

Może trochę za często pojawiają się u mnie chlebki ale co ja poradzę jak mi się bardzo to pieczenie chlebków spodobało. A tym bardziej jak piecze się z tak rewelacyjnej mąki jak z Młyn Kopytowa klik. No i ten zapach w domu pieczonego chleba jest bardzo przyjemny o smaku nie wspominając.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 300 g letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego klik
  •  3 g drożdży instant
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie z miksera i wyrobić mikserem z końcówką haka.  Ciasto będzie dość klejące, ale nie dosypujemy więcej mąki. Misę przykryć  bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę o wymiarach 30*11 cm wysmarować olejem, przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię ręką moczoną w zimnej wodzie i ponownie odłożyć do wyrośnięcia i podwojenia  objętości. Przed pieczeniem chleb spryskać wodą i posypać otrębami żytnimi.  Piekarnika nastawić na 200°C. Do zimnego piekarnika włożyć chleb i  piec przez około 40 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.


Przepis od Asi z bloga Delicious Titbits



19 komentarzy:

  1. Kolejne cudo chlebowe u Ciebie :) wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jestem uzależniona od pieczenia chleba :-) piekę i piekę :-) pysznie wygląda ten twój chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alinko,bardzo bym chciała umieć piec takie pyszne chleby,jak te Twoje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękny dziurowaty wyszedł:))) Zjadłoby się!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię domowe chleby :)! śliczny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny domowy chleb, zjadłabym kromkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. upiekę i zobacze jaki wychodzi

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę się zabrać za Twoje chlebki, też lubię je piec, tym bardziej że niedawno kupiłam sobie robota do tego celu, pozdrawiam. Dam znać jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje ciasto siedzi już godzinę w misce, dam znać jak wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek pyszny, mięciutki. Jedyne co mi źle wyszło to górna skórka, bo zrobiła się matowa i szara, ale to chyba z tego powodu że ciasto podczas wyrastania nie było przykryte (bałam się że mi się przyklei do ścierki). Niedługo następny chlebuś, jeszcze tylko nie wiem który (to już będzie trzeci ), pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. basia19 nawet nie wiesz jak się cieszę, że chlebek smakuje. Polecam upiec chleb szwajcarski, jest pyszny. http://ala-piecze.blogspot.com/2015/03/chleb-szwajcarski.html pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Znowu upiekłam ten chlebek mniammmmmmmmmmmmm. Alu powiedz mi co mam zrobić, żeby chleb z góry był rumiany. Nie wiem dlaczego nie chce się przyrumienić, a dzisiaj nawet musiałam go dopiekać po wyjęciu z foremki, bo był biały, choć w środku upieczony. Ten chlebek i pytlowy smakują mi najbardziej, pozdrawiam i czekam na rady.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może spróbuj dać o jedną półkę w piekarniku wyżej. A spryskujesz chleb wodą zanim włożysz do piekarnika? Ja to robię spryskiwaczem do kwiatów, wtedy mam równo spryskane. :) Prześlij mi na maila zdjęcie upieczonego chleba, jestem ciekawa jak wygląda Twój.

      Usuń
    2. dostałaś mojego maila? kilka dni temu wysłałam Ci zdjęcia chleba.

      Usuń
    3. Hejka, nie mam Twojego meila. Wyślij jeszcze raz. :)

      Usuń
  13. Alu jak myślisz, czy w tym przepisie można pominąć drożdże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomijając drożdże chleb może być bardziej zbity i wilgotny. Ale zawsze można eksperymentować. :)

      Usuń