czwartek, 18 grudnia 2014

Ciasteczka pomarańczowe

Te ciasteczka są obłędne. Tak kruche i delikatne, że rozpływają się w ustach. Dodatek skórki nadaje intensywnego smaku i zapachu pomarańczy. Tych ciasteczek nie ma potrzeby dekorować a gwarantuję że i tak szybko będą znikać. Jedynie co, to proponuję je raczej robić z mniejszych foremek bo duże się szybko połamią.


Składniki:
  • 125 g masła
  • 125 g mąki ziemniaczanej 
  • 75 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  •  40 g cukru pudru
  •  skórka otarta z pomarańczy
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy. Przesiać mąki, dodać do masy maślanej. Wymieszać i zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na dwie godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około pół centymetra. Foremkami wykroić ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem około 10 minut. Po wyjęciu z pieca przełożyć na metalową kratkę.


Wigilia 2014Świąteczne słodkości!
Przepis z bloga Every Cake You Bake

6 komentarzy:

  1. Co jeden wypiek więcej to smaczniejszy Alinko. Nie wiadomo co wybrać. Kusisz, kusisz... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka uwielbiam, a tego przepisu jeszcze nie próbowałam. Czas to nadrobić:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja :) robiłam już dwa razy i za każdym razem znikają błyskawicznie :) przepis dodaje do moich ulubionych :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń