.

piątek, 28 lutego 2014

Krem z pieczarek

Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek. Kremowa i łagodna w smaku. Jako dodatek do zupy podałam pieczywo maca z ziołami prowansalskimi które jest wyraziste w smaku. Połączenie idealne.


Składniki:
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 0,5 cebuli
  • seler kawałek
  • pietruszka kawałek
  • 0,5 łyżki masła
  • sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki obrać z skórki, pokroić i odparować z nadmiaru wody. Warzywa oczyścić i pokroić. W garnku rozpuścić masło dodać warzywa i podsmażyć. Wlać bulion i ugotować do miękkości. Dodać odparowane pieczarki, chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

środa, 26 lutego 2014

Pączki

To są najlepsze pączki jakie do tej pory upiekłam. A piekę już od kilku lat. Próbowałam już z kilku przepisów, jednak te wygrywają jednogłośnie. W tym roku oczywiście też zagoszczą w tłusty czwartek na moim stole. 


Składniki:

  • 0,5 kg mąki plus mąka do podsypania
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Lukier
  • sok z połówki cytryny
  • cukier puder
  • olej rzepakowy do smażenia
  • mieszanka kandyzowana
  • powidła śliwkowe lub konfitura z róży
Przygotowanie:
Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru, wymieszać  i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą mąkę, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję waniliową. Przerobić ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencję -około 20 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Odrywając po kawałku uformować na ręce 'placek' o grubości około 1 cm, dodać łyżeczkę powideł i dokładnie zlepić. Układać na stolnicy posypanej mąką zlepieniem do dołu. Ponownie zostawić  aż pączki podrosną. Smażyć w gorącym oleju. Po włożeniu pączków do gorącego oleju w garnku lub frytkownicy zamknąć lub przykryć pokrywką, następnie odkryć, odwrócić pączki za pomocą patyczków do szaszłyków i dosmażyć z drugiej strony ale już w odkrytym garnku lub frytkownicy. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki polukrować i posypać mieszanką kandyzowaną. 
Lukier: do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.
Ja pączki smażę we frytkownicy wtedy wiem, że mam stałą temperaturę. 



Tłusty czwartek 2014Bardzo Tłusty Czwartek 2014

sobota, 22 lutego 2014

Rogaliki maślane

Dzisiaj znowu przepis z wspólnego pieczenia "Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z Smaki Alzacji. W ten weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką. Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki.


Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko do posmarowania
  • do posypania mak Kresto
Przygotowanie:

Do misy z robota wlać ciepłą wodę, wsypać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego  dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Ułożyć na  blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.  Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.



W wspólnym pieczeniu udział brały:

Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Grażyna z blogu Grażyna gotuje
Daria z blogu Breakfast
Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Iza z blogu Smaczna pyza
Jola z blogu Nasze życie od kuchni
Lorentyna z blogu Pistachio
Monika z blogu Matka wariatka 

Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Lidia str fb
Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji
Monika z blogu Niezapomniane smaki
Kasia z blogu Kasia.in 
Justyna z blogu Mama i pomocnicy
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Ewelina z blogu Przy kubku kawy 
Marghe z blogu Po prostu Marghe 
Monika z blogu Pin up Cooking Looking
Ala z blogu Wielki apetyt
Iwona z blogu BloGotowanie z pasją
Karolina z blogu Kresowa panienka 

środa, 19 lutego 2014

Zestaw czyszczący Electrolux

Dzięki firmie redcoon.pl miałam przyjemność wypróbowania i przetestowania środków do czyszczenia stali szlachetnej,  piekarników oraz  lodówek i zamrażarek. Otrzymałam to wszystko w jednym zestawie razem z ściereczką. W każdej kuchni w której się piecze i gotuje sprzęt i urządzenia  myć trzeba. Ja najwięcej kłopotów zawsze miałam z zlewozmywakiem i piekarnikiem. Przypalony piekarnik oraz ciągłe zacieki i plamy z wody na zlewozmywaku. Ale teraz kłopot mam z głowy. Zlewozmywak jest błyszczący i lśniący. Piekarnik to w sumie sam się czyści. Od teraz sprey do stali stoi na moim zlewozmywaku.

Zestaw Electrolux E6KK4106 można zakupić tutaj.



Sprey nadaje się do usuwania zabrudzeń oraz odcisków palców z sprzętu wykonanego  z stali szlachetnej. Możemy stosować do pieców, baterii zarówno w umywalkach jak i w zlewozmywakach oraz  do mikrofalówki. Posiada substancję zapobiegającą pozostawianiu tłustych śladów. Nie tylko pozwala ona usunąć zabrudzenia, zacieki ale również nie rysuje powierzchni.
 Drugim produktem jest  mleczko do czyszczenia piekarników.
Z czyszczeniem piekarników to zawsze miałam kłopot. Stosując tańsze i droższe środki musiałam się sporo na szorować. W przypadku mleczka sprawa jest prosta. Wystarczy za pomocą ściereczki rozprowadzić mleczko na zimnej powierzchni piekarnika. Następnie podgrzać do temperatury 200-250 st, schłodzić i umyć piekarnik wodą.

Mleczko rozpuszcza tłuszcz i przypalone resztki jedzenia.
Możemy czyścić nie tylko piekarnik ale również grille i blachy do pieczenia.

Trzecim produktem jest środek do czyszczenia lodówki, chłodziarki  i zamrażarki. Nie tylko usuwa zabrudzenia ale również zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów. Stosowanie spreyu jest bardzo proste, wystarczy spryskać lodówkę środkiem a następnie przetrzeć wilgotną ściereczką. Nie ma konieczności spłukiwania.

Jestem bardzo zadowolona z zestawu i Wam również polecam ten zestaw. Mając taki zestaw w domu mycie i czyszczenie urządzeń to sama przyjemność.
Natomiast firmie Redcoon bardzo dziękuję za możliwość testowania.

 

niedziela, 16 lutego 2014

Chałka z makiem

Dzisiaj kolejne wspólne pieczenie z fajnymi ludźmi. Nazwa została zmieniona i teraz pieczemy pod nazwą "Wypiekanie na śniadanie" ale w dalszym ciągu organizatorką jest Małgosia z bloga Smaki Alzacji. Tym razem zaproponowała chałkę z makiem z bloga Tatter Piekarnia. Ja zrobiłam z mąki pszennej typ 550, i nie trzymałam się dokładnej wagi jajek i żółtek ale mimo to wyszły dwie ogromne chałki. Pachnące, puszyste i zniknęły w jeden dzień. My jedliśmy z masłem, dżemem i do tego ciepłe kakao. Było prosto ale za to bardzo smacznie.



Składniki:


  • 1 kg mąki pszennej typ 550
  • 55 g cukru
  • 36 g żółtek (2 szt)
  • 170 g jajek (3 szt)
  • 75 g oleju rzepakowego Rapso
  • 320 g wody
  • 19 g soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 czubate łyżeczki suchego maku Kresto
Przygotowanie:
 Wszystkie składniki odważyć i przełożyć do misy z miksera. Za pomocą haka do zagniatania miksować tak długo, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, odgazować i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować wałek. Z trzech części ciasta zapleść warkocz. Tak samo postąpić z następnymi trzema częściami ciasta. Zaplecione chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piec około 20 min w 185 st. Po wyjęciu przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
W wspólnym pieczeniu udział brały: 

Joanna z blogu Różowa kuchnia
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Lidia Wesołowska z blogu 
Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki
Małgorzata z blogu Smaki Alzacji
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Karolina z blogu Przepisy Karoliny
Iza z blogu Smaczna Pyza 




piątek, 14 lutego 2014

Babka z szafranem i daktylami

Dzięki uprzejmości firmy TUPPERWARE otrzymałam do przetestowania silikonową foremkę "Silikonowy król" klik . Foremka ma ładny i niespotykany kształt. Produkty Tupperware wytwarzane są z najwyższą precyzją i starannością. Postanowiłam, że upiekę babkę. Padło na wilgotną babkę z najdroższą przyprawą czyli z szafranem oraz z dodatkiem daktyli. Zarówno z foremki jak i z babki jestem bardzo zadowolona.
Cały asortyment firmy TUPPERWARE znajdziecie tutaj.
Natomiast o wszystkich nowościach informację znajdziecie również na fb tutaj. 

 Źródło przepisu pochodzi z gazety Kuchnia.


Składniki:
  • 230 g masła
  • 1,5 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki szafranu Kamis
  • 1 szkl mleka
  • 100 g daktyli
Przygotowanie:
 Mleko podgrzać wsypać szafran i pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i miksować na wolnych obrotach. Dodać sól i esencję waniliową. Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko. Dodać połowę mąki zmiksować, wlać mleko z szafranem, dodać resztę mąki i zmiksować na jednolite ciasto. Na koniec dodać pokrojone daktyle i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy i piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min w formie a następnie przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
Jeśli forma jest metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą.



Silikonowy materiał, z którego wykonane są formy Tupperware jest odporny na temperatury od -25°C do +220°C, co umożliwia przygotowanie w nich zarówno mrożonych deserów i lodów, jak również zapewnia równomierne pieczenie potraw w tradycyjnym piekarniku i kuchenkach mikrofalowych. Doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu Twoje wypieki będą szybciej gotowe. Silikonowe tworzywo zapobiega przywieraniu potraw do ścianek i ułatwia ich wyjmowanie oraz pozwala na pieczenie bez wcześniejszego natłuszczania. Formy są bardzo lekkie, elastyczne – zachowują kształt nawet po zwinięciu, oraz są łatwe do czyszczenia.
 Bardzo dziękuję firmie TUPPERWARE za otrzymaną formę do testowania.

środa, 12 lutego 2014

Makaron z szpinakiem i kurczakiem

Takie połączenie smaków to ja uwielbiam. Szpinak z dodatkiem makaronu i kurczaka to bardzo smaczne danie. Dodałam też kilka kulek mozzarelli, pycha.


Składniki:


  • 400 g makaronu świderki
  • 450 g szpinak mrożony z śmietaną
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 ml kremówki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska prowansalska Kamis
  • pieprz kolorowy Kamis
  • olej rzepakowy do smażenia
  • kulki mozzarelli
Przygotowanie:
 Piersi czyścić i pokroić w kostkę. Doprawić do smaku solą morską prowansalską i kolorowym pieprzem. Podsmażyć do miękkości na oleju. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Szpinak rozmrozić dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i podsmażyć do odparowania namiaru płynu. Wlać śmietankę, dodać mięso, ugotowany makaron i wymieszać. Całość doprawić do smaku. Przed podaniem na górę dodać przekrojone kulki mozzarelli.

 


niedziela, 9 lutego 2014

Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem

Zapiekanka która nie wymaga dużego nakładu pracy a smakuje wyśmienicie.





Składniki:
  • 250 g makaronu drobne muszelki
  • 300 g pieczarek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 szkl śmietany kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • sól morska ziołowa w młynku Kamis
  • pieprz czarny w młynku Kamis
  • ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis
  • olej rzepakowy Rapso
Przygotowanie:
 Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę obrać i pokroić w piórka i na niewielkiej ilości oleju poddusić i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki i doprawić solą morską i pieprzem. Wymieszać z cebulką. Piersi pokroić w kostkę doprawić do smaku solą morską z ziołami, pieprzem, ognistą mieszanką i podsmażyć do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną lub olejem. Na dno wyłożyć trochę makaronu, pieczarki z cebulą, kawałki kurczaka i resztę makaronu. Do śmietany dodać żółtka, doprawić solą morską z ziołami, pieprzem i rozmieszać. Wlać do zapiekanki. Naczynie przykryć pokrywką lub owinąć folią aluminiową i zdjąć 15 minut przed wyjęciem z pieca. Zapiekać w  piekarnika nagrzanym na 180 stopni około 40 minut.
 

sobota, 8 lutego 2014

Pączki z twarogu

Małe i puszyste z chrupiącą skórką. Idealne do kawki nie tylko w karnawale. Pączki w trakcie smażenia same się obracają i równomiernie się smażą. Gdy je zobaczyłam  na blogu Blake&Taste to od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Pączki warte polecenia, wychodzą takie puszyste i okrąglutkie jak widać i z bardzo małym nakładem pracy.



 Składniki:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej 18 %
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutką kardamonu
  • 1 łyżka wódki
  • do smażenia olej rzepakowy  Rapso
  • do oprószenia cukier puder
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem lub zmielić w maszynce do mięsa. Do twarogu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie lepiące ale takie ma być. Dłonie maczać w zimnej wodzie i formować malutkie kuleczki (pączki rosną w czasie smażenia). Za pomocą łyżeczki twarogowe kuleczki wkładać do gorącego oleju i smażyć na złoto. W trakcie smażenia pączki w zasadzie same się obracają. Usmażone pączki za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć i przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 


Bardzo Tłusty Czwartek 2014Karnawałowe smażenieTłusty czwartek 2014

piątek, 7 lutego 2014

Pączki z nadzieniem kokosowym

Pyszne kokosowe nadzienie to doskonały zamiennik tradycyjnej marmolady. Takie pączki to coś co ja lubię. Nadzienie jest dosyć słodkie ale nam to nie przeszkadza raz w roku poszaleć z kaloriami można. 





Składniki:


  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g kokosu
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Lukier
  • sok z połówki cytryny
  • cukier puder
  • olej do smażenia
  • kokos do posypania
  • krem kokosowy ala nutella
Przygotowanie:
 Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą mąkę, kokos, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję waniliową. Przerobić ciasto, dodać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje-około 20 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Odrywając po kawałku uformować z ciasta pączek o średnicy około 5 cm. Układać na stolnicy posypanej mąką do ponownego podrośnięcia. Smażyć w gorącym oleju z dwóch stron. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. 
Krem kokosowy rozmieszać i za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką nadziewamy pączki z boku wciskając do środka krem. Ciepłe pączki polukrować i posypać kokosem.
 Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.
Tłusty czwartek 2014Karnawałowe smażenieBardzo Tłusty Czwartek 2014
 

czwartek, 6 lutego 2014

Churros


Churros to hiszpański smakołyk. Robi się go z ciasta parzonego i smaży na głębokim oleju. Najlepsze bezpośrednio po usmażeniu, jeszcze letnie. Ja lubię w wersji z cukrem i cynamonem ale dzieciaki wolały z sosem krówkowym. Źródło przepisu Moje wypieki z moimi małymi modyfikacjami.



Składniki:
  • 240 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 mniejsze jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę, cukier, cukier waniliowy, sól i masło. Do wrzątku wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odstawać od garnka. Zdjąć i pozostawić do przestudzenia. Gdy ciasto będzie jeszcze lekko ciepłe dodawać po jednym jajku i miksować. Ciastem napełnić worek cukierniczy z końcówką gwiazdki. Wyciskać na rozgrzany olej churros o długości około 10 cm odcinając ciasto nożyczkami. Smażyć z wszystkich stron na rumiano. Wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cukier waniliowy wymieszać z cynamonem i jeszcze ciepłe churros obtoczyć lub podawać ze sosem krówkowym lub czekoladowym.







Bardzo Tłusty Czwartek 2014Karnawałowe smażenieTłusty czwartek 2014