.

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sernik z malinami

Latem często robię ciasta bez pieczenia. Lubimy takie schłodzone smakołyki jeść w ogrodowej altance z dodatkiem pachnącej kawy z ekspresu. Jednak w tym roku lato płata nam figle z pogodą, ale mam nadzieję, że nadejdą jeszcze ciepłe letnie dni. W ten weekend zrobiłam sernik na zimno z malinami. Użyłam sera z wiaderka kanapkowo - sernikowy "Mój Ulubiony" firmy Wieluń. Ser jest trzykrotnie mielony ma gładką, kremową  konsystencję więc na sernik na zimno nadał się idealnie.
Możecie również polubić ich profil na fb klik.

Składniki:


  • Spód:
  • 240 g herbatników szkolnych
  • 120 g margaryny
  • Masa sernikowa:
  • 1 kg sera w wiaderku "Mój Ulubiony" - Wieluń
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 300 ml kremówki 30%
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • maliny
  • 1 galaretka malinowa
Przygotowanie:
 Spód: herbatniki zmiksować blenderem na proszek dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy ugnieść, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.
 Masa sernikowa: twaróg przełożyć do misy z miksera dodać cukier puder, esencję waniliową i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do sera i miksować na wolnych obrotach. Żelatynę namoczyć, podgrzać i rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i miksować na wolnych obrotach. Połowę masy wylać na spód z herbatników ułożyć na całej powierzchni maliny, wylać resztę masy serowej i wyrównać powierzchnię. Na górze ułożyć maliny i włożyć do lodówki do stężenia. 
 Galaretkę przygotować w 400 ml gorącej wody, tężejącą galaretkę wylać na górę i ponownie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Tortownica 28 cm.

 Firmie Wieluń dziękuję za przesłane produkty.

środa, 25 czerwca 2014

Tort czekoladowy z kokosem i owocami

Wpis z opóźnieniem ale ten pyszny tort zrobiłam z okazji Dnia Ojca. Trochę się napracowałam ale było warto. Smak, prezentacja, uśmiechnięte  i zadowolone miny rodzinki wynagrodziły wszystko. Jeśli lubicie czekoladę i kokos musicie go zrobić. Po raz pierwszy robiłam dekorację ala koszyczek. Bałam się tego ale to wcale nie jest trudne i jeśli posiadacie taką końcówkę do szprycy nie ma się czego bać.Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff



Składniki:
  • Biszkopt
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kokosowa
  • 250 ml mleka 
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  •  130 g kokosu
  • 100 g masła
  • Krem czekoladowy
  • 4 jajka duże
  • 1 szkl cukru
  • 1 czekolada gorzka
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • Do dekoracji
  • dżem z czarnej porzeczki
  • maliny
  • poziomki
  • czerwona i czarna porzeczka
  • złote perełki
  • mięta
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momenty aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec około 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Z zimnego biszkoptu zdjąć z dna papier i przekroić dwa razy wzdłuż uzyskując trzy placki.
Masa kokosowa: Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, dodać kokos i na średnim ogniu gotować około 15 minut cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści. Pozostawić masę do przestudzenia.
Krem czekoladowy:
Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć z ognia. (masa powinna być puszysta jak na biszkopt). Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach lub rozdrobnioną w blenderze czekoladę oraz stopniowo dodawać przesiane przez sitko kakao. Delikatnie mieszać łyżką masę do rozpuszczenia się czekolady i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do białości i miksując stopniowo dodawać zimną masę czekoladową. 
Warstwy tortu: blat biszkoptu, posmarować dżemem, letnia masa kokosowa, blat biszkoptu, 1/4 kremu czekoladowego, posypać malinami, blat biszkoptu
Boki i górę tortu posmarować cienko kremem. Boki za pomocą szprycy udekorować na kształt koszyczka. Na górze dookoła zrobić dekorację z kremu ułożyć złote perełki i owoce. Włożyć do lodówki do schłodzenia. 




Tymi końcówkami dekorowałam tort.
Masa kokosowa z Moje Wypieki
Przysmaki dla taty 4Lato w pełni!Przysmaki dla taty 4

 





wtorek, 24 czerwca 2014

Śmietanowiec agrestowy na zimno

Latem robię deserki na zimno. Więc dzisiaj zapraszam na deser na bazie śmietany kremówki z dodatkiem galaretki agrestowej. Jest nie za słodki, lekko kwaśny i orzeźwiający w smaku. Przygotowałam go w formie którą otrzymałam od firmy Tupperware. Forma nosi nazwę Liliana klik. Forma składa się z czterech części, nadaje atrakcyjną formę galaretkom owocowym, galaretom z mięsa i ryb, sernikom na zimno, pasztetom. Posiada tzw"kominek" dzięki czemu uzyskamy ładny kształt a także przygotowany deser możemy zamknąć pokrywką dzięki czemu w lodówce nie będzie pochłaniać zapachów. 
Wszystkie produkty Tupperware znajdziecie tutaj klik.
Możecie również polubić ich na fb klik.




Składniki:


  • 400 ml kremówki 30%
  • 2 galaretki agrestowe
  • 400 ml wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • 350 ml wody
  • biszkopty okrągłe
Przygotowanie:
 Zagotować 350 ml wody zdjąć z ognia wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć wlać do formy i włożyć do lodówki do stężenia. W osobnym naczyniu zagotować 400 ml wody, zdjąć z ognia wsypać dwie galaretki i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno, miksując wlewać tężejące galaretki. Zmiksować do połączenia się składników i wylać do formy na galaretkę. Na górze ułożyć okrągłe biszkopty i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjąć z formy stroną z biszkoptami na spód, udekorować listkami mięty i czerwoną porzeczką.
 
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

piątek, 20 czerwca 2014

Kurczaczki w płatkach kukurydzianych

Większość osób raczej zna taką panierkę ale kto jeszcze nie robił niech zrobi jak najszybciej. Kurczaczki w płatkach kukurydzianych są pyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko w środku. Dobrze smakują podane z sosem czosnkowy.



Składniki:


  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl maślanki
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 szkl płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
 Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na średniej wielkości kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Maślankę z jajkiem roztrzepać, dodać doprawione kawałki kurczaka, wymieszać i odłożyć na godzinę do lodówki. Płatki kukurydziane zmiksować w blenderze ale nie na pył. Kurczaczki obtoczyć w płatkach i usmażyć na oleju na złoto.


wtorek, 17 czerwca 2014

Tort z kremem adwokatowym

Dzisiaj bardzo pyszny tort z kremem budyniowym z dodatkiem adwokatu no i tradycyjnie już z truskawkami.  Dzięki współpracy z sklepem Emako.pl otrzymałam do przetestowania  tortownicę z plastykową pokrywką oraz szklaną paterę na której podałam ten pyszny tort.  Tortownica ma specjalną powłokę z technologią non-stick która zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków. Dołączona do kompletu przykrywka z rączkami ochroni je również wypieki przed wysychaniem, sprawdza się w przechowywaniu w lodówce ponieważ ciasto nie  wchłania obcych zapachów oraz jest wygodna do transportu. Szklana patera jest bardzo efektowna i co bardzo mi się spodobało to to że się obraca, dzięki czemu kremowanie tortu po bokach było dużym udogodnieniem. Posiada stabilną podstawę a po złożeniu zajmuje niewiele miejsca.
Ponadto w sklepie znajdziecie duży asortyment towarów nie tylko kuchennych. Współpraca i kontakt z sklepem jest  rewelacyjny a jeśli chcecie być na bieżąco z promocjami zajrzyjcie na ich stronę na fb klik.
Mam dla Was niespodziankę. Otóż możecie skorzystać z 10 % zniżki na zakupy w sklepie Emako.pl. Kod rabatowy jest ważny od dzisiaj przez 7 dni. Przy zamówieniu należy wpisać w koszyku zakupowym ala-piecze. Zachęcam do zakupów.



Składniki:
  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem adwokatowy
  • 750 ml mleka
  • 250 ml adwokatu
  • 1 szkl cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400 g masła lub margaryny
  • truskawki
  • płatki czekoladowe
Przygotowanie:
 Krem: do szklanki mleka wlać adwokat, dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać zmiksowane mleko i energicznie mieszając zagotować. Nakryć z góry folią spożywczą i schłodzić. Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.
 Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem dodać żółtka i nadal ubijać aż powstanie sztywna masa. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać małymi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 25 minut w 170 st. Wyjąć i ostudzić. Przekroić wzdłuż do uzyskania dwóch placków. Na pierwszy placek wyłożyć 2/3 kremu, ułożyć 2 okręgi z truskawek, przykryć drugim plackiem. Boki i górę tortu posmarować resztą kremu. Włożyć do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem udekorować na górze truskawkami i posypać płatkami czekoladowymi.




Inspiracją był ten tort klik biszkopt z mojego przepisu i proporcje kremu zmieniłam.


Lato w pełni!

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Knedle z truskawkami na musie truskawkowym

U mnie nadal truskawkowo. Dzisiaj zapraszam na knedle z dodatkiem twarogu nadziewane truskawką. Podane na musie truskawkowym i polane masełkiem z dodatkiem bułki tartej. Pyszności.



Składniki:


  • 700 g ziemniaków (obranych)
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • truskawki
Przygotowanie:

Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Truskawki na mus zmiksować. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Letnie ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, mąkę pszenną i w zależności jak mokre mamy ziemniaki i twaróg stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto nie powinno się za mocno kleić do rąk. Odrywać po kawałku ciasta, uformować placek na środku położyć truskawkę i uformować knedel. Wkładać do gotującej się wody i od wypłynięcia gotować na lekkim ogniu około 8-10 minut w zależności jak duże zrobimy knedle. Wyjąć łyżką cedzakową. Na talerz nałożyć mus truskawkowy, ugotowane knedle i polać masłem z bułką tartą.

Lato w pełni!

niedziela, 15 czerwca 2014

Pierogi z truskawkami

Czy też robicie sami pierogi? Ja robię bo są zdecydowanie lepsze od tych sklepowych. Tym bardziej z truskawkami bo wtedy mam pewność że w środku znajdę truskawkę a nie  dżem czy coś w tym stylu. Przygotowanie pierogów jest trochę czasochłonne ale uważam, że warto się poświęcić. My do pierogów z truskawkami mamy koktajl ale można również podać z roztopionym masłem z bułką tartą.



Składniki:


  • 500 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka miękkiego masła
  • 230 ml gorącej wody
  • sól szczypta
  • truskawki
Przygotowanie:
 Mąkę, sól, żółtko, masło rozetrzeć dolewać gorącą wodę i mieszać. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i odłożyć na pół godziny żeby ciasto odpoczęło. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 milimetry i szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć po truskawce i dokładnie zlepić. Wkładać do gotującej się wody i na średnim ogniu od wypłynięcia gotować około 8 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i posypać brązowym cukrem. Do pierogów podać koktajl truskawkowy.
 
Lato w pełni!

czwartek, 12 czerwca 2014

Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami

Babeczki które znikały z prędkością światła. Więc nie będę za dużo zachwalała. Po prostu musicie je upiec. Czekoladowe kruche babeczki, bita śmietana i truskawki. Oczywiście możemy wykorzystać również inne sezonowe owoce np maliny, borówki, porzeczki.



Składniki:


  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 żółtka
  • 7 łyżek zimnej wody
  • sól szczypta
  • Bita śmietana
  • 250 ml kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • truskawki
 Przygotowanie:

Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i schładzać jedną godzinę w lodówce. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 4 milimetry i wykroić foremką ciastko. Wkładać ciastko do foremek na malutkie babeczki stroną z mąki na zewnątrz. Piec w 170 stopniach 12 minut. Wyjąć mini babeczki z foremek i odłożyć do ostudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą szprycy napełnić babeczki bitą śmietaną i do każdej włożyć po kawałku truskawki. Włożyć na pół godziny do lodówki do schłodzenia.




Milion smaków truskawekLato w pełni!

wtorek, 10 czerwca 2014

Lemoniada truskawkowa

Nareszcie mamy słoneczko. Długo wyczekiwane ale w końcu jest. Latem musimy dużo pić więc ja chcę Wam zaproponować truskawkową lemoniadę do której zamiast cukru użyłam stewi i syropu klonowego. Stewię i syrop klonowy otrzymałam z sklepu Delikatesy internetowe FFS. Stewia jest polecana dla osób które liczą kalorie, diabetyków i osób dbających o zdrowie. Jest 60-100 razy słodsza od cukru i nie zawiera żadnych kalorii.Nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, napoi, ciast, sałatek, przekąsek i przetworów. Warunkiem żeby lemoniada była pyszna musi być bardzo dobrze schłodzona.



Składniki:

  • 500 g truskawek świeżych
  • 3 łyżeczki suszonej stewii
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1,5 litra wody gazowanej
  • sok z pół cytryny
Przygotowanie:
 
Wodę mineralną schłodzić w zamrażarce. Do szklanki wody wsypać mieloną stewię i zostawić na około 15 minut. Do pojemnika z blendera włożyć umyte i odszypułkowane truskawki dodać sok z cytryny, syrop klonowy i przelać przez sitko wodę z stewi. Zmiksować na wysokich obrotach. Wlać resztę zimnej wody ponownie zmiksować. Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną.



Jak ugasić pragnienie?Milion smaków truskawekLato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Jak tu nie upiec drożdżowego ciasta jeśli możemy kupić rabarbar i truskawki. Taki wypiek w sezonie jest obowiązkowy. Na górze chrupiąca kruszonka, pachnąca kawa latte i tylko słoneczka brakuje żeby sobie usiąść w altance.



Składniki:


  • Ciasto drożdżowe
  • 350 szkl mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 0,5 szkl mleka
  • 50 g margaryny lub masła
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • sól szczypta
  • Kruszonka
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 90 g margaryny lub masła
  • 2 łodygi rabarbaru
  • truskawki
Przygotowanie:
 
Mleko lekko podgrzać dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odłożyć do poruszania. Mąkę przesiać dodać cukier, roztopioną margarynę, jajka, zaczyn drożdżowy, sól i wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną przełożyć ciasto i ponownie odłożyć na 15 minut do wyrośnięcia. Ułożyć pokrojony rabarbar i truskawki. Z mąki, margaryny, cukru zagnieść kruszonkę i posypać ciasto. Piec około 45 minut w 170 stopniach.


Milion smaków truskawekRabarbaloveLato w pełni!