piątek, 29 sierpnia 2014

Pstrąg z grilla

Co jakiś czas mamy na obiad pstrąga z grilla bo takiego najbardziej lubimy. Pstrągi kupuję bezpośrednio z hodowli więc wiemy co jemy i wiemy że za długo nie leżały sobie w lodówce. Pstrąg jest bardzo delikatny w smaku i smakuje całej mojej rodzince z czego bardzo się cieszę. Podałam z frytkami i surówką z białej kapusty z koperkiem klik i obowiązkowo skropiony sokiem z cytryny.




Składniki:


  • 3 pstrągi
  • 100 g masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ryb z grilla Mojito Lime Kamis
  • gałązki rozmarynu
  • plasterki cytryny
Przygotowanie:

Pstrągi oczyścić z wnętrzności, odciąć płetwy, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać z góry, doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Włożyć na pół godziny do lodówki. Masło, pietruszkę, koperek i czosnek zmiksować w blenderze. Do środka każdego pstrąga włożyć po 2 łyżki masła i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na dno trochę wody. Położyć ruszt do grilla. Pstrągi ułożyć na ruszcie położyć na każdym po kawałku cytryny i gałązki rozmarynu. Włożyć do nagrzanego piekarnika z funkcją grill. Grillować z każdej strony po około 10-15 minut w zależności od wielkości pstrąga. Ja zwracam uwagę czy oko "zbielało" wtedy odwracam.




Grillowanie 2014

środa, 27 sierpnia 2014

Muffinki z kremem jeżynowym

Chyba większość z Was je lubi bo my bardzo. Muffinki z kremem tym razem z jeżynowym. Krem jest aromatyczny i lekko kwaśny co się fajnie skomponowało smakowo z słodkim ciastem. Przygotowanie muffinek to chwila bo mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i siup do pieca. Jedynie czas na studzenie się dłuży ale w tym czasie możemy przygotować dowolny krem.



Składniki:


  • 2,5 szkl maki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 2 szt jajka,
  • 0,5 szkl oleju rzepakowego Rapso
  • 1 szkl mleka
  • Krem jeżynowy
  • 300 ml kremówki
  • 300 g jeżyn
  • 150 g cukru
  • 1 śmietan fix
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać suche składniki - mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu umieścić mokre składniki - jajka, olej i mleko. Zmiksować mikserem, wlać do suchych składników. Całość wymieszać łyżką na jednolitą konsystencję. Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i rozlać ciasto. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Krem jeżynowy: jeżyny zasypać cukrem i na wolnym ogniu gotować do momentu uzyskania gęstego syropu około 150 ml. Przelać przez sitko i powstały syrop schłodzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Ubijać i wlewać porcjami zimny syrop jeżynowy. Na końcu wsypać śmietan fix, zmiksować i schłodzić około 20 minut w lodówce. Schłodzonym kremem udekorować babeczki i dowolnie ozdobić. Jeśli krem będzie bardzo sztywny śmietan fix można pominąć.


 

wtorek, 26 sierpnia 2014

Surówka z koperkiem w miodowo musztardowym sosie winegret

Tak jakoś się złożyło, że blogu jest mało surówek i sałatek co nie znaczy że ich nie jemy. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo takie właśnie lubimy. Jest to surówka z białej kapusty z dużą ilością koperku i w słodko ostrym sosie winegret. Surówka pasuje zarówno do mięs jak i ryb.


Składniki:

  • 0,5 kg białej kapusty
  • 3 łyżki koperku
  • Sos winegret:
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżki musztardy sarepskiej
  • 0,5 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Kapustę drobno poszatkować, koperek drobno pokroić. Przełożyć do miski lekko doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Składniki sosu energicznie wymieszać w zamykanym naczyniu doprawić solą i pieprzem. Wlać do surówki, wymieszać i pozostawić na kolejne pół godziny do przegryzienia smaków.
 

sobota, 23 sierpnia 2014

Marcepanowe ciasto z śliwkami

Dzisiaj znowu coś na słodko. Pyszne ciasto z nutką marcepanu, migdałów i dużej ilości śliwek. Ciasto jest puszyste i słodkie a śliwki mokre i lekko kwaśne. Jak dla nas połączenie idealne. Teraz sezon śliwkowy więc zachęcam Was do upieczenie tego pysznego i w sumie łatwego do upieczenia ciasta. Ja jeszcze powtórzę to ciasto w tym sezonie.


Składniki:


  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sól szczypta
  • 5 jajek (małych lub 4 duże)
  • 200 g masy marcepanowe
  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki migdałów tartych
  • 4 łyżki cukru
  • śliwki
  • migdały słupki
Przygotowanie:

Margarynę, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Dodać startą na tarce masę marcepanową, tarte migdały i ponownie utrzeć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy i zmiksować na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25*38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ciasto. Na górze gęsto ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu lekko dociskając w ciasto. Posypać cukrem i słupkami migdałów. Piec w 180 stopniach około 50 minut do suchego patyczka.


Źródło przepisu z małymi modyfikacjami z Moje wypieki

czwartek, 21 sierpnia 2014

Kurczak z cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Dzisiaj polecam Wam ala gulasz z kurczaka z dodatkiem pomidorków koktajlowych i cukinii. Danie smaczne i pożywne, wcale nie aż takie kaloryczne. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko. Cukinia, czosnek, cebula i pomidorki z mojego ogródka więc danie wyjątkowo aromatyczne i pachnące.






 Składniki:
  •  0,5 kg piersi z kurczaka
  • 300 g cukinii
  • 200 g pomidorków koktajlowych (żółte i czerwone)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 szkl bulionu drobiowego
  • sól morska z pieprzem w młynku
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki oregano Kamis
  • 0,5 łyżeczki pomidory suszone z czosnkiem
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi pokroić w kostkę dodać oregano, pomidory suszone z czosnkiem, paprykę słodką doprawić solą morską z pieprzem. Przełożyć do naczynia owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu dodać mąkę i wymieszać. Czosnek i cebulę drobno pokroić. Cukinię pokroić w cienkie półplasterki, pomidorki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju podsmażyć mięso na złoto. Przełożyć na talerz. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju dodać cebulę, czosnek i lekko podsmażyć. Dodać cukinię, pomidorki i chwilę podsmażać. Wlać bulion dodać  podpieczone mięso i całość dusić pod przykryciem około 20 minut. Przed podaniem ponownie doprawić do smaku. 



Warzywa psiankowate 2014Pora na pomidora!Warzywa psiankowate 2014




środa, 20 sierpnia 2014

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Dużo osób piecze ciasta z jabłkami więc ja też upiekłam i łączę się z sadownikami. Kupujcie nasze jabłka bo są pyszne. Do upieczenia tej rolady użyłam formy którą otrzymałam z sklepu internetowego Przyjemnegotowanie.pl z akcesoriami kuchennymi klik gdzie możecie zrobić udane i szybkie zakupy z bardzo profesjonalną i służącą dobrą radą obsługą. Ja otrzymałam do przetestowania dwa produkty. Formę do pieczenia klik i Szynkowar klik. Dzisiaj kilka słów o formie natomiast o szynkowarze w najbliższym czasie. Forma wewnątrz jest pokryta powłoką o właściwościach antyadhezyjnych dzięki czemu ciasto nie przywiera do powierzchni(krótsze boki nie były wyłożone papierem a ciasto się nie przykleiło). Ponadto powłoka jest odporna na bardzo wysokie temperatury, wytrzymała na ścieranie i chroni formę przed korozją. Możemy również w niej kroić ciasto i nie powstają rysy i zadrapania. Nadaje się do piekarników gazowych, elektrycznych i z termoobiegiem Jeśli chodzi o zmywanie możemy myć w sposób tradycyjny ale również nadaje się do zmywarek. Forma którą otrzymałam sprawdziła się na medal, jestem bardzo z niej zadowolona i szczerze polecam wszystkim którzy lubią piec.





















Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
 Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć cynamonem i posypać cukrem waniliowym. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku i po łyżce cukru cały czas miksując aż masa będzie sztywna. Mąką z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka i równomiernie rozsmarować. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć roladę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną oprószyć cukrem pudrem.


 Źródło przepisu od Magdy z Takie tam pichcenie.
Jedz polskie jabłkaJabłka wolności

wtorek, 19 sierpnia 2014

Zupa z cukinii z serkiem topionym

Zupy kremowe lubimy coraz bardziej. Są pożywne i według mnie mają bardziej wyrazisty smak od tradycyjnych. Dzisiaj proponuję sezonową ponieważ w ogródku nadal rosną młode cukinie. Pyszna zupa krem z cukinii z serkiem topionym z dodatkiem groszku ptysiowego.


Składniki:
  • 1 marchewka mniejsza
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula średnia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 cukinia mniejsza
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 80 g serka topionego kremowego
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa oczyścić,umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa i podsmażać około 5-10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Uważając by masło się nie przypaliło. Warzywa zalać bulionem i gotować do momentu aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać pokrojony w mniejszą kosteczkę serek topiony. Zdjąć z ognia przestudzić i zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać szczyptę kurkumy dla smaku i koloru. Przed podaniem ponownie podgrzać. Podać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub bez dodatków.
  
Warzywa psiankowate 2014Warzywa psiankowate 2014







wtorek, 12 sierpnia 2014

Sałatka z fasolką szparagową

Fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tarta jest pyszna i często gości na naszym stole. Ta którą dzisiaj proponuję również nam zasmakowała i zostaje na stałe wpisana w nasze domowe menu. Podajemy na ciepło ale na zimno również była smaczna.



Składniki:


  • 200 g fasolki szparagowej(żółta i zielone)
  • 200 g pomidorków koktajlowych(czerwone i żółte)
  • 1 cebula większa
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek
Przygotowanie:

Z fasolki odciąć końcówki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zimną fasolkę pokroić na trzy części. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Do cebulki dodać czosnek, fasolkę szparagową, pomidorki i mieszając podgrzewać do momentu aż wszystkie składniki będą ciepłe. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Warzywa psiankowate 2014Sałatka zamiast kanapki!

Inspiracją był przepis z Fabryka Kulinarnych Inspiracji

niedziela, 10 sierpnia 2014

Deser z owocami i czekoladową bitą śmietaną

U mnie chwilowy brak piekarnika a domownicy domagają się czegoś słodkiego. W ogródku świeże, pachnące i aromatyczne owoce, więc zrobiłam pyszny deserek z owoców z dodatkiem czekoladowej bitej śmietany który w upalne dni najlepiej smakuje po schłodzeniu.


Składniki:


  • 200 ml kremówki 30%
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g herbatników owsianych
  • musli kokosowe z crunchy czekoladowymi
  • borówki amerykańskie
  • maliny
Przygotowanie:
 Kremówkę wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do rozpuszczenia się czekolady. Nie zagotować. Ostudzić i zimne włożyć na całą noc do lodówki. Herbatniki pokruszyć. Owoce umyć i osuszyć.Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Na dno szklanki wsypać dwie łyżki herbatników, nałożyć warstwę bitej śmietany, ułożyć borówki, kolejną warstwę bitej śmietany, maliny i na wierzchu posypać musli. Schłodzić przed podaniem. 
 
Błękitne skarby lata!

czwartek, 7 sierpnia 2014

Spaghetti z cukinią ala carbonara

Mam jeden krzaczek cukinii w ogródku i tak dużo cukinii że już nie wiem co z nimi robić. Część rozdałam resztę staram się w jakiś sposób wykorzystać. Zrobiłam spaghetti z cukinią ala carbonara. Dodatek lekko chrupiącej cukinii nadał bardzo oryginalnego i aromatycznego smaku. Było pysznie.




Składniki:


  • 50 g makaronu spaghetti
  • 100 ml kremówki 30%
  • 1 żółtko
  • 80 g cukinii pokrojonej w spaghetti
  • 50 g boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Na patelnię wlać olej i podgrzać. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażyć około 5 minut. Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki boczek wędzony i dalej smażyć do lekkiego zrumienienia. Czosnek drobniutko posiekać i razem z cukinią pokrojoną w cieniutkie spaghetti dodać do boczku z cebulką. Całość mieszając podsmażyć około 8 minut. Nie za długo, żeby cukinia się nie rozgotowała a była lekko chrupiąca. Do śmietany dodać żółtko doprawić solą, pieprzem i dokładnie rozmieszać, wlać na patelnię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.


wtorek, 5 sierpnia 2014

Mini tarty z malinami i kremem z białej czekolady

Przy pieczeniu kruchych babeczek z musem borówkowym klik, upiekłam również spody do mini tart. W końcu je wykorzystałam i zrobiłam pyszne tarty z malinami i kremem na bazie śmietany i białej czekolady. W połączeniu z malinami które są lekko kwaśne było pysznie. Co do kremu to spotykałam się z proporcjami 1:1 czyli 200 ml kremówki i 200 g czekolady ale to musi być słodki ulepek, nie dla mnie. Dżem malinowy możemy zastąpić frużeliną malinową klik.



Składniki:


  • Ciasto kruche
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Krem
  • 400 ml kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • dżem malinowy
  • maliny
Przygotowanie:
 Wszystkie składniki na cisto włożyć do misy z miksera i zmiksować. Wyjąć ciasto uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać foremki do mini tart i piec około 15 minut w 180 stopniach. Letnie babeczki wyjąć z foremek i studzić na metalowej kratce. Do kremówki dodać połamane czekolady, podgrzewać na średnim ogniu ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić i zimną włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Zimną kremówkę mikserem ubić na sztywno. Spody do tart wysmarować w środku dżemem i ułożyć maliny. Na górze udekorować bitą śmietaną za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki. Odłożyć do schłodzenia.
 



niedziela, 3 sierpnia 2014

Frużelina malinowa

Takiej frużeliny nie powinno u nikogo zabraknąć a szczególnie u osób które lubią słodkości. To pyszny dodatek do deserów, ciast, lodów i gofrów. Sama produkcja trwa chwilę a zapach, aromat i smak frużeliny wyjątkowy i nie zapomniany.



Składniki:


  • 1 kg malin
  • 0,5 kg cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szkl zimnej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl wody
Przygotowanie:
Maliny przebrać, opłukać w zimnej wodzie i przełożyć na durszlak. Odsączone maliny przełożyć do garnka wsypać cukier, wlać sok z limonki doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-3 minuty, mieszając by się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i 3/4 malin przetrzeć przez sitko oddzielając nadmiar pestek. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie wlać do malin i ponownie zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać i wymieszać. Gorącą frużeliną napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli nie przeszkadza nam nadmiar ziarenek nie musimy przecierać przez sitko.