sobota, 29 listopada 2014

Sernik z piernikami i czekoladowymi kropkami

Sernik na bogato. Idealny na święta lub uroczystości rodzinne. Z pewnością zaskoczycie nim gości zarówno smakiem jak i wyglądem. Mój sernik zrobił duże wrażenie na gościach. Szybko znikał, można by powiedzieć, że za szybko:).



Składniki:

  • Spód
  • 250 g herbatników - petitki 
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki płaskie kakao
  • Masa serowa
  • 1,2 kg twarogu
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 7 jajek
  •  4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej 
  • 1 czekolada mleczna
  • 300 g pierniczków w czekoladzie z marmoladą (typu Alpejskie)
  • Polewa
  • 50 ml wody
  • 50 ml kremówki
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g kakao 
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 10 ml wody
  • cukier perlisty do dekoracji
Przygotowanie:
 Herbatniki drobno zmiksować w blenderze, dodać roztopioną margarynę, kakao i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę z herbatników na dno tortownicy o średnicy 28 cm, ugnieść i wyrównać powierzchnię. 
 Masa serowa:
 Twaróg dwukrotnie zmielić, dodać cukier, esencję waniliową, żółtka, śmietanę i wymieszać.Białka ubić na sztywno. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszać delikatnie do masy serowej. Odłożyć 1 szklankę masy serowej. Połowę masy serowej wyłożyć na spodzie z herbatników, ułożyć gęsto pierniki i wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię.
 Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i  przestudzić. Dodać do odłożonego sera i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i lekko zatapiając końcówkę w masie serowej wycisnąć czekoladowe kropki.
 Tortownicę szczelnie owinąć od dołu folią aluminiową tak by nie dostała się woda i umieścić na blasze na którą nalewamy do 2/3 wysokości formy wodę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 stopni z termoobiegiem i piec 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć pozostawiając sernik w piekarniku do wystudzenia. 
 Polewa czekoladowa: Wodę, mleko, kakao, cukier puder umieścić w garnuszku i mieszając podgrzać w kąpieli wodnej do około 70 st stopni C. Na koniec dodać namoczoną i rozpuszczona żelatynę w 10 ml wody. Wymieszać, zdjąć z ognia i odłożyć do przestudzenia. Zimną i lekko tężejącą polewą polać sernik i udekorować cukrem perlistym.
 
Świąteczne słodkości!

czwartek, 27 listopada 2014

Krem z kukurydzy z chipsami z boczku

Delikatna z lekką nutą słodyczy zupa krem z kukurydzy. Krem podałam z chipsami z wędzonego boczku i kukurydzą w ziarenkach. Zupa jest pyszna i pożywna. Polecam.


Składniki:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny
  •  2 łyżki oleju do smażenia
  • bulion warzywny
  • przyprawa meksykańska zupa z kukurydzy Kamis 
  • sól
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę i całość podsmażać około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego, dodać włoszczyznę, łyżeczkę przyprawy i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu warzywnego. Doprawić do smaku. 
Podawać na gorąco z chipsami z wędzonego boczku.
Możemy również odłożyć trochę ziaren kukurydzy by podać z kremem.




środa, 26 listopada 2014

Chili con carne

Jesienne dni nastały. Jest zimno, pochmurno i dżdżysto. Dlatego na rozgrzanie organizmu proponuję pikantne i rozgrzewające danie kuchni amerykańskiej chili con carne. To danie jednogarnkowe i pikantne. Głównym składnikiem jest mięso wołowe które jest bardzo zdrowe i smaczne.


Składniki:
  • 400 g mięsa wołowego (chude)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 puszki czerwonej fasoli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz do smaku
  •  przyprawa do chili con carne Kamis
Przygotowanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Połowę puszki pomidorów zmiksować blenderem.
Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Pod koniec dodać czosnek i chwilkę podsmażać. Dodać mięso i podsmażać około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać pokrojone i zmiksowane pomidory, ketchup, paprykę słodką, paprykę wędzoną, łyżeczkę przyprawy do chili con carne, wymieszać. Całość podsmażać około 15 minut. Dodać kukurydzę, czerwoną fasolę, wymieszać i doprawić do smaku. Całość podsmażać jeszcze około 5 minut.
W zależności jak ostre chcemy danie doprawiamy przyprawą chili con carne.
Podajemy według uznania z ryżem ugotowanym na sypko, tortillą, nachosami lub pieczywem.



wtorek, 25 listopada 2014

Bajgle tureckie - simit

Zrobiłam pyszne tureckie bajgle. Są mięciutkie w środku a skórka jest lekko słodka i chrupiąca. Nie ma potrzeby ich jeść z dodatkami ponieważ same w sobie są pyszne. U mnie zniknęły w szybkim tempie. Dlatego polecam zrobić z podwójnej porcji.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 200 ml mleka
  • 70 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Do posmarowania
  • 100 g sezamu
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżka syropu trzcinowego Diamant
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy miksera, wsypać drożdże, cukier, sól, wbić jajko i dodać letnie mleko i wodę. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych "haka"wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż zrobi się elastyczna kulka. Ciasto pozostawić w misie, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i podzielić na 8 równych części. Z każdej części ciasta uformować wałek o długości około 60-70 cm. Wałek zwinąć na pół, skręcić i uformować bajgla dokładnie sklejając by się nie rozwinął. Bajgle ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, robimy odstępy bo bajgle urosną. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. Wodę lekko podgrzać dodać syrop trzcinowy i wymieszać. Przed pieczeniem bajgle posmarować letnią wodą za pomocą pędzelka i posypać obficie sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.


Przepis z bloga Smakowitychleb.pl


 

sobota, 22 listopada 2014

Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Jakiś czas temu dodałam wpis na roladę biszkoptową z jabłkami klik. Dzisiaj zapraszam Was na inną wersję tego smakołyku. Jest trochę więcej pracy bo trzeba zrobić bitą śmietanę, ale musicie mi uwierzyć, że ciasto smakuje wybornie.


Składniki:
  • 4-5 szt jabłek
  • przyprawa do dań słodkich Kamis
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Bita śmietana
  • 0,5 l kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix 
Przygotowanie:

 Jabłka obrać z skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto plasterki jabłek oprószyć przyprawą do dań słodkich i posypać cukrem waniliowym. 

Biszkopt: Białka ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku, łyżce cukru i cały czas miksować do momentu, aż masa będzie sztywna. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajeczne mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę biszkoptową wylać na jabłka, równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na160 stopni z termoobiegiem i piec około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny oprószony cukrem pudrem, zdjąć papier i pozostawić do wystudzenia. 
Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier puder, wsypać śmietan fixy i chwilkę miksować do połączenia się składników. Bitą śmietanę wyłożyć na jabłkach. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć przyprawą do dań słodkich.



piątek, 21 listopada 2014

Bułki wrocławskie z przedziałkiem

Takie bułeczki na śniadanie to coś najlepszego co nas może spotkać. To nie są bułki "dmuchane", miąższ mają lekko zwarty a skórka jest chrupiąca. Są pyszne zarówno z słodkimi dodatkami jak miód, dżem ale również z dodatkami wytrawnymi są pyszne. 



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej bułkowej typ 650 Młyn Kopytowa
  • 20 g drożdży świeżych
  • 250 ml letniego mleka
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać pół szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać sól, resztę mleka, rozpuszczone letnie masło, jajko, zaczyn drożdżowy i miksować z końcówką haka kilka minut aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i podzielić na 11-12 części w zależności jak duże chcemy bułki. Formujemy kulki i układamy zlepieniem na spodzie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Przed włożeniem robimy tzw przedziałek tępą stroną noża i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Pieczemy około 20 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.


wtorek, 18 listopada 2014

Ciasteczka z orzechami

Kakaowe ciasteczka z dodatkiem mąki żytniej  z orzechami pecan i macadamia. Ciasteczka są lekko chrupiące z góry i bardzo kruche w środku. Jednym słowem rozpływają się w ustach i szybciutko znikają z talerza. Orzechy otrzymałam z sklepu Piątnica Naturą Zachwyca!. W sklepie znajdziecie bogaty asortyment towarów oraz spotkacie się z bardzo profesjonalnym i miłym podejściem do klienta. 



Składniki:
  • 200 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 100 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
  • 250 g masła
  • 20 g kakao
  • 125 g drobnego cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • orzechy pecan Piątnica
  • orzechy macadamia Piątnica
Przygotowanie:
Masło z cukrem utrzeć mikserem. Dodać mąki, kakao, proszek do pieczenie, esencję waniliową i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Każdą kulkę lekko spłaszczyć za pomocą tłuczka do kotletów i na środku ułożyć orzechy pecan lub macadamia. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika pozostawić na blasze jeszcze około  3-4 minut i przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.



Świąteczne słodkości!

poniedziałek, 17 listopada 2014

Chleb dyniowy ze słonecznikiem i owocami goji

Pokochałam ten chlebek za jego kolor i smak. Dodanie puree z dyni sprawia, że chleb ma piękny kolor. Czerwone punkty to owoce goji. Chleb jest bardzo delikatny a zarazem aromatyczny w smaku.




Składniki:
  • 1 szkl puree z dyni
  • 125 ml letniej wody
  • 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 20 g drożdży świeżych  
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki owoców goji
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • Do posypania
  • ziarna słonecznika
  • sezam
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać letnią wodą i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól, puree z dyni i miksować  około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30* 10 cm wysmarowanej olejem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ciepłym mlekiem i posypać ziarenkami słonecznika i sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.