niedziela, 4 stycznia 2015

Chałka

Chałkę piekłam już dużo razy, ale nigdy nie zaplatałam z sześciu kawałków ciasta. Wreszcie nadeszła ta chwila i jestem z siebie i z końcowego efektu bardzo dumna. Wbrew pozorom to zaplatanie nie jest takie łatwe jak by się wydawało. Przyznam się szczerze, że zaplatałam oglądając filmik na którym pokazane jest krok po kroku jak to zrobić a mimo to podejmowałam kilka prób. Was również namawiam na pieczenie i zabawę w zaplatanie.



Składniki:
  • 0,5 szkl letniej wody
  • 40 g drożdży świeżych
  • 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 4 łyżki cukru 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80 g masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • Do posmarowania
  • jajko
  • sezam
Przygotowanie:
W letniej wodzie rozmieszać drożdże z 1 łyżką cukru i pozostawić aż drożdże zaczną pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, wlać zaczyn drożdżowy, dodać jajko i żółtko, cukier, zimną wodę oraz rozpuszczone letnie masło. Wyrobić mikserem do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i będzie miało jednolitą i gładką konsystencję. Wyjąc ciasto z misy. Misę wysmarować olejem, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Przełożyć ciasto na blat wysypany mąką i podzielić na 6 równych części. Uformować kulki z ciasta i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Z każdej części ciasta uformować wałek o długości 50 cm i zapleść warkocz. Przełożyć na blachę wyłożoną matą silikonową, odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami zimnej wody i posypać sezamem lub innymi ziarenkami.Piec w 180 stopniach około 30 minut.
Ja zamoczyłam palec w jajku, sezamie i przyklejałam do chałki.


18 komentarzy:

  1. Piękna chałka! Mi jeszcze trochę brakuje umiejętności przy zaplątywaniu, ale mam na liście chałkę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też był mój pierwszy raz. Prób z zaplataniem było kilka. :)

      Usuń
  2. mmm... chałkę uwielbiam z pomidorem :) Ta jest ekstra :) Pozdrawima!

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, jak ja kocham wszystkie chałki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratulacje Alinko, super Ci wyszła, ja nigdy nie plotłam z sześciu warkoczy. To wyzwanie dla mnie :-) świetnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko dziękuje. Zachęcam do zabawy z zaplataniem. :)

      Usuń
  5. ślinka leci ;). Lubię chałki :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Chałka to smak dzieciństwa! Z mlekiem najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż mi zapachniało to zdjęcie! ♥ smaki dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękna chałeczka, ostatnio moje dzieci miły fazę na chałkę :) piekłam kilka razy w tygodniu

    OdpowiedzUsuń
  9. i my w końcu musimy upiec chałkę :) piękna wyszła

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak z obrazka, prześliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale udało Ci się, wyszła pieknie i napewno bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  12. proponuje użyć mleka do zarabiania zamiast wody będzie jeszcze lepsza.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, szukam idealnego przepisu na prawdziwą chałkę, być może to jest ten. Ale mam mieszane uczucia bo przepisów jest ful w internecie.Jedni pieką na mleku, inni na wodzie, jeszcze ktoś na jogurcie, kurcze czy ktoś wie z jakich naprawdę składników powinna a składać się chałka drożdżowa???Nie mam na myśli placka drożdżowego tylko właśnie chałkę, taką jaką pamiętam z dzieciństwa, że jak się ją odrywało to widoczne były warstwy ciasta, była miękka i mięsista zarazem.Inny Twój przepis to chałka z makiem, też bardzo ciekawa ale na oleju i mam już mętlik w głowie...które lepsza????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko utrafić w gusta innych ale tą chałkę Ci polecam. Ta z makiem też jest smaczna ale to raczej nie będzie wspomnienie z dzieciństwa.

      Usuń