.

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Jabłka zapiekane

W dzieciństwie moja mama często robiła nam zapiekane jabłka. Ja od czasu do czasu też je robię. A że, teraz można kupić wszystko, staram się urozmaicać dodatki. Jednak miód jako jedyny składnik pozostaje wpisany na stałe.



Składniki:
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka orzechów macadamia
  • 1 łyżka orzechów pecan
  • 1 łyżka  migdałów w płatkach
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka żurawiny
  • miód prawdziwy płynny
  • przyprawa do deserów w młynku 
Przygotowanie:


Wszystkie orzechy drobno pokroić, wymieszać z płatkami migdałów, rodzynkami i żurawiną. Jabłka umyć, ściąć na grubość około 1 cm od strony ogonka. W każdym jabłku wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu robiąc miejsce na bakalie. Do środka wlać pół łyżeczki miodu, wsypać mieszankę bakali, polać łyżeczką miodu i przykryć ściętą górą z jabłka. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać wody na wysokość 1 cm. Zapiekać w 200 stopniach około 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć z jabłek ściętą część. Po wyjęciu oprószyć przyprawą do deserów i podać na gorąco.





9 komentarzy:

  1. Ja robię podobne w parowarze :) http://parowarfaceta.blogspot.com/2014/11/bakaliowe-jabka-z-parowaru.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wyglądają te Twoje jabłuszka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie pieczone jabłuszka to idealny pomysł na deser, szczególnie w takie chłodne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość, że zdrowy to i przepyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam miłe wspomnienia z pieczonymi jabłkami;-0 Kiedyś jak pracowałam w laboratorium to robiłyśmy sobie często taki deser. Zapiekałyśmy je
    w suszarkach do szkła:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie, a do tego całkiem zdrowo :-) Zrobimy to na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja za pieczonymi jabłkami nie przepadam, ale mąż wprost przeciwnie;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześliczne jabłuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie tez tylko miód jest niezmienny,atak wariacji jest mnóstwo :)

    OdpowiedzUsuń