sobota, 28 marca 2015

Zakwas na żurek

Żurek kojarzy nam się przede wszystkim z Wielkanocą. Jednak by żurek był pyszny i bez zbędnych konserwantów trzeba zrobić swój zakwas. To na prawdę jest bardzo proste i minimalny wkład pracy. Jedyne co, to musimy zrobić zakwas 3-4 dni wcześniej.



Składniki:
  • 1litr zimnej przegotowanej wody
  • 6 łyżek mąki żytniej typ 2000 Młyn Kopytowa
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 1 kromka chleba razowego (czerstwa)
Przygotowanie:
Słoik wyparzyć. Wsypać mąkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i kromkę chleba. Słoik przykryć gazą, założyć gumkę recepturkę i odłożyć w ciepłe i ciemne miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zakwas przemieszać. Po tym czasie wyjąć chleb, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i rozlać do wyparzonych słoików lub butelek.
Zakręcić i przechowywać w lodówce.
Do mieszania używamy drewnianej łyżki.


Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl  a ja umieszczę je w galerii na fb.

Wielkanocne Smaki - edycja VDomowy Wyrób

12 komentarzy:

  1. Z takim domowym zakwasem żurek wyjdzie wspaniały :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój zakwas też już stoi i czeka.... Tak ładnie go pokazałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja w tym roku nie dałam rady. Chociaż w sumie może jeszcze zdążę? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W co drugim domu rządzi zakwas na zur

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja właśnie przygotowałam zakwas na żurek, z tym że z zakwasu żytniego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O z zakwasu żytniego nie robiłam.

      Usuń
    2. Ja wlasnie zrobilem.Trzymalem w kuchni 10 dni ale nie wiem czy sie udal.Bo jakos dziwnie i slabo zapachnialo.Ale wstawilem do lodowki i zobacze za jakis czas

      Usuń
    3. Ja wlasnie zrobilem ale nie wiem czy sie uda.Dziwnie slabo pachnie Niby wedlug wskazowek i przepisow.Ale cos sie obawiam. Wstawilem do lodowki .Za jakisz czas zobacze czy sie da zrobic zur. Dzis nastawilem z naszej tradycyjnej maki Roobin Hood i wiem ze sie uda bo juz robilem w zeszlym roku.Zurek Przepyszny.Z tego wlasnie zakwasu Robina.

      Usuń
  6. Pyszny,też zrobię na pewno 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. ile czasu mozna przechowywac w lodowce
    taki gotowy zakwas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zakręcony w słoiku około 2 tygodnie w lodówce.

      Usuń
    2. Ja mialem 3 miesiace i nic sie nie stalo.!!!

      Usuń