sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek z orzechami i kajmakiem

U nas nie ma, aż takiej tradycji pieczenia różnych mazurków, ale chociaż jeden raz do roku staram się zrobić. W tym roku zrobiłam z powidłami, orzechami, rodzynkami i polałam słodkim kajmakiem. Bo mazurek musi być słodki i kolorowy.

Mazurek podany na talerzu z kolekcji Jupiter z Porcelana Bogucice.



Składniki:
  • 150 g masła zimnego
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  •  200 g kajmaku o smaku krówki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • powidła śliwkowe 
Przygotowanie:
Do misy miksera przesiać mąki, dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajko i zimne masło pokrojone w kostkę. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach ucierać do momentu, aż składniki się połączą. Przełożyć na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Odłożyć trochę ciasta a resztę uformować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta o grubości około 0,5 centymetra. Odłożone ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką i foremką wykroić kwiatki. Wykrojone kwiatki ułożyć na "zakładkę"na zewnętrznej krawędzi ciasta i lekko docisnąć. Ciasto z papierem przełożyć na blaszkę na której będziemy piec i włożyć na dwie godziny do lodówki. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuć widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu studzić na kratce.
Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi, posypać pokrojonymi orzechami i rodzynkami. By lepiej się smarowało, kajmak lekko podgrzać i posmarować. Odłożyć do schłodzenia. Dowolnie udekorować.


Bardzo dziękuję za każdy pozostawiony komentarz. Jeśli przygotowałaś/eś coś z przepisu znalezionego na moim blogu, zrób zdjęcie i prześlij je na mój adres alaaa72@gazeta.pl  a ja umieszczę je w galerii na fb.

Wielkanocne Smaki - edycja V

10 komentarzy:

  1. Piękny! Alu wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mazurek wyszedł pięknie.Bardzo ładna dekoracja

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny mazurek :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie udekorowany jest Twój mazurek. U mnie też nie ma tradycji w pieczeniu mazurków, jeszcze nigdy nawet go nie piekłam, jakoś nie mogę się do nich przekonać :) Ale może w przyszłym roku ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mazurek cudny :-) Wesołych Świąt Alinko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alu, bardzo pięknie udekorowany mazurek... Życzę Tobie radosnych, rodzinnych Świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny i pyszny :) Wesołych Świąt. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny ten Twój mazurek:) Święta Wielkanocne zawsze kojarzą mi się z tym ciastem, to punkt obowiązkowy.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. U Ciebie zawsze pięknie udekorowane! Wesołych Świat!

    OdpowiedzUsuń