piątek, 5 czerwca 2015

Sernik na zimno z truskawkami

Truskawkowe szaleństwo trwa. Jest zbyt krótkie żeby z niego nie korzystać. Tym razem zapraszam na sernik bez pieczenia na herbatnikowo orzechowym spodzie z dodatkiem truskawek. Same pyszności.

Sernik podany na talerzyku z kolekcji Rajski Ogród z Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • Spód
  • 100 g kakaowych herbatników typu petitki
  • 100 g orzechów włoskich mielonych
  • 120 g masła
  • Masa serowa
  • 800 g twarożku z wiaderka
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Ale-raj
  • 400 ml kremówki 30% (zimna)
  • 70 ml gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny (kopiaste)
  • truskawki
  • 400 ml wrzątku
  • galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Spód:Herbatniki zmiksować w blenderze. Masło roztopić. W misce wymieszać herbatniki, orzechy wlać ciepłe masła i wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć i docisnąć do dna w tortownicy o średnicy 23 cm. Włożyć do lodówki i w tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa: Żelatynę zalać gorącą wodą i wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany wlać ekstrakt waniliowy i zmiksować. Dodawać po łyżce twarożku i miksować na średnich obrotach. Gdy składniki się połączą wlewać stopniowo letnią rozpuszczoną żelatynę i miksować. 
Na schłodzony spód wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć dwa okręgi truskawek i wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. 
Galaretkę rozmieszać w 400 ml wrzątku i pozostawić do stężenia. Na serniku ułożyć pokrojone truskawki zalać tężejącą galaretką i włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą noc.





19 komentarzy:

  1. Alinko, wpadam do Ciebie z kawą na to pyszne ciasto. Widok powala. Ummm, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda. Bardzo lubię takie ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernikowe cudo... Nic dodać nic ująć :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. i u mnie dzisiaj podbny sernik tylko bez truskawek w srodku :) korzystam z sezonu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Solidna porcja fantastycznej truskawkowej rozpusty:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały deser na początek sezonu truskawkowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. smaki dzieciństwa:) uwielbiam takie serniki

    OdpowiedzUsuń
  8. A CO TO JEST TWAROŻEK Z WIADERKA? chodzi o twróg z wiaderka do sernika już gotowy zmielony?

    OdpowiedzUsuń
  9. żelatyna nie rozpuściła się :-( czy to nie powinno być 2 małe łyżeczki? 70 ml nie jest w stanie zabrać mi 2 kopiastych łyżek (rozumiem dużych) żelatyny :-( bardzo proszę o wyjaśnienie, gdyż przepis bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz za zimna wodę. Mają być 2 łyżki kopiaste.

      Usuń
  10. Witam, otóż sezon truskawkowy dawno się skończył a sernik wygląda obłędnie pysznie czy nadadzą się truskawki mrożone? Z góry dziekuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć jak wyjdzie z mrożonymi. Ale zawsze można spróbować.

      Usuń
  11. U mnie dzisiaj też króluje sernik na zimno,m zamiast truskawek jest galaretka ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale fajny spód, ja do tej pory robiłam na zwykłych herbatnikach :)

    OdpowiedzUsuń