środa, 1 lipca 2015

Dżem truskawkowo rabarbarowy z wanilią

Takiego połączenia nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku robię co najmniej dwie porcje. Dżem ma słodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast lub pysznych domowych bułeczek klik. Jeszcze zdążycie zrobić ale trzeba się spieszyć bo sezon się kończy.



Składniki:
  • 800 g truskawek
  • 200 g rabarbaru (czerwony)
  • 1 cukier żelujący 2:1 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj
Przygotowanie:
Truskawki umyć, odsączyć i usunąć szypułki. Przełożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać pokrojony w cienkie plasterki rabarbar, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Wsypać cukier żelujący, ponownie wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem rozlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po 2 godzina odwrócić, pozostawić do ostudzenia. Zimne słoiki wynieść w chłodne miejsce.
Jeśli nie chcemy mieć w dżemie kawałków owoców, po zdjęciu z ognia zmiksować blenderem.




5 komentarzy: