piątek, 28 sierpnia 2015

Sernik na zimno z jeżynami i borówką amerykańską

Teraz dojrzewają jeżyny bezkolcowe i na krzakach są jeszcze borówki amerykańskie, więc jakoś trzeba ja wykorzystać. A, że do kawy coś słodkiego być musi to zrobiłam pyszny sernik. Sernik palce lizać. Jest puszysty, delikatny i orzeźwiający.

Sernik podany na Porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin.


Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1,5 szkl wody
  • 5 łyżeczek żelatyny Ale-raj
  • 0,5 l kremówki 30%
  • Galaretka:
  • 2 galaretki leśne owoce
  • jeżyny
  • borówki amerykańskie 
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 25 minut w 170 stopniach.
Masa serowa:
Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną galaretkę, ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła. Na  masie serowej rozłożyć jeżyny, borówki i zalać tężejącą galaretką. Odłożyć ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc.
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do stężenia.


Masa serowa od Izioni

14 komentarzy:

  1. Bardzo pięknie wygląda, lepiej jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik idealny:) mistrzostwo świata!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie. Perfekcyjnie. Cudnie. Smakowicie. Alinko, fantastyczny przepis na pyszny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie sernik a u mnie serniczki:)) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. przecudny sernik!
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sernik wyszedł bardzo smaczny. Jestem amatorką w pieczeniu ciast. Goraco polecam. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. POEZJA !!!, b, smakowicie sie prezentuje.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszystko co z borówkami - bardzo fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. A kiedy dodać żelatyne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opisie jest napisane proszę doczytać. Pozdrawiam. :)

      Usuń