niedziela, 27 września 2015

Sernik czekoladowy bez pieczenia

Bardzo podobają mi się  warstwy na tym serniku, a sam sernik jest smaczny i mocno czekoladowy. Jest smak czekolady gorzkiej, mlecznej i najbardziej słodka jest warstwa z białej czekolady. 

Sernik podany na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • 500 g sera twarogowego z wiaderka
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj
  • 300 ml kremówki 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej
  • 1/3 szkl wody
  • 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj
  • herbatniki szkolne
Przygotowanie:
Formę szklaną o wymiarach 24*11 cm wyłożyć folią spożywczą.
Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Twaróg podzielić na trzy równe części. Zimną kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na trzy równe części.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do twarogu i wymieszać. Dodać jedną część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać do formy i wyrównać.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do drugiej części twarogu i wymieszać. Dodać drugą część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać na warstwę z gorzkiej czekolady.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do trzeciej części twarogu i wymieszać. Dodać trzecią część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać na warstwę z mlecznej czekolady.
Na górze ułożyć herbatniki przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.



48 komentarzy:

  1. Cudo:) Zapisuje do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić taki trójwarstwowy, wygląda wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A warstwy sie ze soba nie zleją w jedno? Nie trzeba odczekac az kazda zastygnie??

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość,że sernik i ,to czekoladowy,to w dodatku bez pieczenia.Bomba !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi narobiłaś smaka tym serniczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ten sernik. Zrobiłam w odwrotnej kolejności kolorów. Chyba zrobię ponownie, bo przypomniałaś mi jak on pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie warstwy nie mają dużego znaczenia.

      Usuń
    2. już widzę jak seruję moim gościom-jest wspaniały-dzieki!

      Usuń
  7. świetne są takie warstwowe dersery, wygląda trochę jak lody ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zwykle coś pysznego u Ciebie, ciasta Twoje - mistrzostwo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marta za miłe słowa.

      Usuń
    2. A JAK POTEM WYJĄĆ Z BLACHY ŻEBY SIĘ NIE POPSUŁ ?

      Usuń
    3. Marta jeśli naczynie wyłożysz folią spożywczą bez problemu wtedy można go wyjąć.

      Usuń
  9. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. niestety czekoladowe serniki u mnie nie przejdą

    OdpowiedzUsuń
  11. nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie ale mi to wygląda na lody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie są lody :) dzięki temu, że to ser z wiaderka to jest taka gładka struktura.

      Usuń
  12. No nie powiem, żebym nie miała na niego ochoty! Wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie :D poproszę kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  14. Co tu dużo mówić > trzeba zrobić i dopiero wtedy jest rozkosz :)
    Przepis na stałe zagości na naszym stole, bo wszystkim smakował i brakło na dokładki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mam pytanko:) chodzi o taki zwykle gotowy ser jak do sernika? bo wlasnie jest w promocji w biedrze i sie zastanawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ser w wiaderku taki jak na sernik. Byle miał gładką konsystencję bez grudek.

      Usuń
  16. zrobilam wczoraj i spróbowałam kawałeczek, bo bym do dzisiaj nie wytrzymała i.. cudo ! pyszności :-D przepis trafił już do Mojego zeszytu :-D pozdrawiam :-D SiaSia :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. Z daleka wygląda jak lody...

    OdpowiedzUsuń
  18. Nic innego nie wymysle wsz. juz zostalo powiedziane dodam tylko FANAZJA !!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Super serniczek, dla mnie smakuje jak ambasador ze serka. Zrobiłam na ciemnym biszkopcie z podwójnej porcji jako placek na Wielkanoc, goście byli zachwyceni. Pyszności.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  20. jaki ten serniczek musi być pyszny....

    OdpowiedzUsuń
  21. cudo jeszcze nie zrobilam ale przepis jest juz w moim zeszycie

    OdpowiedzUsuń
  22. Na urodziny mojego syna zrobiłam podobnie dwie masy do tortu: z białą i mleczną czekoladą. Użyłam serka mascarpone.To nie było z przepisu,tak sobie pomieszałam... Teraz zrobię z serkiem z wiaderka. To jest pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  23. To 1/3 szklanki wody to do czekolady czy do żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Woda do rozpuszczenia żelatyny.

      Usuń
    2. Anonimowy30 maja, 2017

      A do czego dodajemy zelatyne? Do twarogu,czy do kremowki?

      Usuń
    3. Do twarogu.Tak jak jest zapisane w opisie przygotowania.

      Usuń
  24. A gdzie ułozone są herbatniki ,bo na górze ich nie widać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W trakcie przygotowywania układamy je na samym końcu. Po wyjęciu z foremki układamy herbatnikami w dół. :)

      Usuń
  25. Uwielbiam ten sernik zrobiłam go na urodziny żeby w pracy poczestowac i wszystkim smakował. Jest po prostu obłędnie czekoladowy tak jak lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda jest w nim sporo czekolady. :) Super, że smakuje.

      Usuń
  26. muszę się koniecznie za niego wziąć :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Dzisiaj zrobiłam, jutro jemy 😊

    OdpowiedzUsuń
  28. Po prostu rewelacja Zrobiłam i zjadłam Za tydzień robię na imieniny

    OdpowiedzUsuń
  29. Właśnie zajadam się serniczkiem za tydzień robię go na imieniny

    OdpowiedzUsuń