niedziela, 18 października 2015

Ciasto rodzynkowiec

To ciasto zamierzałam upiec jakiś czas temu ale jakoś odwlekałam. Dzisiaj mogę jedynie żałować, że nie upiekłam go wcześniej bo jest pyszne. Jednak ze względu na sporą ilość rodzynek, to jest to ciasto dla tych co lubią rodzynki. Ja rodzynki bardzo lubię więc i ciasto dla mnie było pyszne.
Dodatkowo Marzenka zaprosiła mnie do cotygodniowego wydarzenia na fb "Ciasto na niedzielę" i tak się złożyło, że w tym tygodniu tematem było ciasto z kremem a tu sporo czekoladowego kremu.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżek mąki pszennej T500
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem czekoladowy:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie czekoladowe b/c
  • 6 łyżek cukru 
  • 3 łyżki nutelli
  • 200 g masła
  • Masa rodzynkowa:
  • 500 g rodzynki sułtanki Ale-raj
  • 0,5 szkl rumu
  • 0,5 szkl wódki
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła
  • Dodatkowo:
  • dżem 
Przygotowanie:
Biszkopt:   Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 38*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. 
Krem czekoladowy:
Budynie rozmieszać w szklance mleka, resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozmieszane budynie i ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć na wierzchu folią spożywczą i odłożyć do schłodzenia. Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz 3-4 łyżki alkoholu z moczenia rodzynek.
Masa rodzynkowa:
Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i wódką. Przed dodaniem do czekolad odsączyć na sitku z nadmiaru alkoholu. W garnku rozpuścić masło dodać połamaną w kostkę czekoladę i na lekkim ogniu mieszać do rozpuszczenia się czekolady ( nie gotujemy). Do gorącej polewy dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.
Warstwy ciasta: biszkopt, posmarować cienko dżemem, krem czekoladowy, biszkopt, posmarować cienko dżemem i wylać rodzynki. Ciasto odłożyć do stężenia. Najlepiej na całą noc lub dłużej.


Razem ze mną piekły:

14 komentarzy:

  1. Musi być pyszne...aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale :-) nie jadłam jeszcze takiego ciasta a zdecydowanie musi być pyszne. Dziękuje Alinko za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto. Ja rodzynki uwielbiam są przepyszne, więc ciasto idealne dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie kremowe za mną chodzi!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie ci wyszło. . Dziękuje za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
  6. To po prostu musi być pyszne. Wygląda wyśmienicie, szczerze to aż na sam widok ślinka cieknie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bombowe ciacho! Dzięki za wspólne pieczenie:) Pozdrawiam Asa

    OdpowiedzUsuń
  8. Czeka na zrobienie, wspaniałe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do tego ciasta to ja też się przymierzam od jakiegoś czasu :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam kiedyś podobne. Pamiętam, że miało w sobie za dużo procentów ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie takie ciasto ostatnio za mną "chodzi". Intensywne, wyraźna smaki i moje ulubione rodzynki. :)
    Dziękuję Alu za wspólne pieczenia. :)
    À propos rodzynków, co zrobiłaś z nadmiarem alkoholu z ich moczenia? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dużo go nie zostało rodzynki się "opiły'. Ja zlałam do buteleczki będzie na zaś. Ale możesz napączować biszkopty. Ja ze względu na dzieci tego już nie robiłam.

      Usuń