sobota, 24 października 2015

Szarlotka z kratką

Jesienią dosyć często piekę ciasta z jabłkami ale jakoś tak się złożyło, ze nie mam na blogu szarlotki z tzw kratką. Więc dzisiaj nadrabiam zaległości i zapraszam na szarlotkę, która jest pyszna "solo" ale również na ciepło z lodami i bitą śmietaną.


Składniki:
  • Kruche ciasto:
  • 4 szkl mąki pszennej T500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • Nadzienie:
  • 1 kg obranych jabłek
  • 0,5 szkl wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier opcjonalnie
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Masa jabłkowa: jabłka pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, wlać wodę i podsmażać do momentu aż jabłka cześciowo się rozpadną i odparuje nadmiar płynu. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać i ostudzić. Jeśli jabłka są kwaśne dosłodzić wg smaku.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, cukry i żółtka. Końcówką do ucierania miksujemy na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat i zagnieść i uformować wałek. Podzielić na 4 części, 3 części wyłożyć na dno i boki blaszki 33*23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, resztę ciasta owinąć folią spożywczą i odłożyć razem z blaszką w zimne miejsce na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, rozłożyć równomiernie zimne jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na jabłkach.
Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni i piec około 40 minut.
Zimną szarlotkę przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.




12 komentarzy:

  1. Już wyobrażam sobie jak pachnie i smakuje. Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłabym ją z wielkiem apetytem,wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też jesienią królują ciasta z jabłkami:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna! Takiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tradycyjna szarlotka, najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słuszna uwaga !!! Przy tak pysznym cieście ta "kólka" jest jak ZAKALEC :) Proszę poprawić błąd, bo razi. A z przepisu skorzystam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanko, czy jeśli na drugi dzień chcę ją podać na ciepło z lodami, wystarczy podgrzać w piekarniku???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możesz na następny dzień podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce,

      Usuń
  8. Witaj czy moge uzyc jablek ze sloika to znaczy musu dzieki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz. Ale jeśli ma dużo soku przelej go na chwilkę na gęste sitko.

      Usuń