sobota, 28 listopada 2015

Bułeczki czekoladowo cynamonowe

Drożdżowe i pachnące bułeczki z masą czekoladowo-cynamonową to propozycja na wspólne weekendowe "Wypiekanie na śniadanie". Bułeczki a raczej bułki, bo moje wyszły dosyć duże są pyszne i tak się zastanawiam czy może być coś lepszego na śniadanie jak pachnąca bułeczka z szklanką mleka, dla mnie raczej nie. A was również namawiam do ich upieczenia.
Przepis z książki  Erica Lanlarda - Czekolada. Ja piekłam z połowy porcji i wyszło 8 dużych bułek. W oryginale bułeczki były polukrowane ja pominęłam bo jak dla mnie były już dosyć słodkie.




Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 150 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 g stopionego masła
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 jaja
  • 1 kg mąki pszennej T500
  • Nadzienie:
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 100 g stopionego i wystudzonego masła
  • 200 g cukru brązowego
  • 3 łyżki cynamonu
  • Do posmarowania:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Z mleka, drożdży i łyżeczki cukru zrobić rozczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera wbić jajka dodać esencję waniliową, cukier i zaczyn drożdżowy. Końcówką do ciast drożdżowych zmiksować do wolnych obrotach do połączenia się składników. Gdy składniki się połączą wlać letnie rozpuszczone masło i ponownie zmiksować. Przykryć misę i odłożyć do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania ciasta przygotować nadzienie. Rozpuścić masło dodać połamaną czekoladę, cynamon, cukier i wymieszać na gładką pastę. Po około godzinie wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by go odgazować. Przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt 40*30 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować nadzienie i wzdłuż dłuższego boku zwinąć w rulon. Pokroić na 8 równych części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Włożyć do zimnego piekarnika nastawić na 180 stopni i piec na złoty kolor około 30 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia.

Razem ze mną piekły:
Iza - Smaczna Pyza
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Alina - Ala piecze i gotuje  
Ewa - Ewa w kuchni
Monika - Matka Wariatka 
Iwona - Blogotowanie w pasją
Bożena - Moje kucharzenie
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Dorota - Moje małe czarowanie
Joanna - Grunt to przepis 

Anna - Everyday Flavours
Kasia - Mia cucina  
Małgosia - Smaki Alzacji
Justyna - Gotowanie i pieczenie
 

18 komentarzy:

  1. Też zrobiłam bez lukru i trochę żałuję, super wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm...ślinka leci od samego patrzenia. Wyglądają obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczne te buły, prawda ?
    Moje prawie zjedzone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie śliczne ślimaczki! :) Moje smaki!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie nie ma nic lepszego na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie dziękuję za wspólne pieczenie bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za wspólne pieczenie ! Do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności! Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudnie sie prezentuja! Dziekuje za wspolne wypiekanie)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super się prezentują, dzięki za wspólny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm...rewelacja:)bardzo lubię takie wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie może, takie śniadanie najlepsze :) Dzięki za wspólne pieczeni :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam, musiały super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale bułeczki! Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń